Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Benkovac za 43,1 milijun kuna dobiva moderan Dom kulture s ljetnom pozornicom

05.02.2020. 13:00


U multimedijalnoj dvorani Gradskoj knjižnice Benkovac jučer je održana početna konferencija za javnost na kojoj je u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca, niz projekta čija ukupna vrijednost iznosi 25 milijuna eura, predstavljen projekt »Dom kulture Benkovac« vrijedan 43.094.175,74 kuna.
Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partneri Udruga Vlajter ego Benkovac i TZ Ravni kotari. Izvođač radova je tvrtka M.P. Beton iz Solina, a završetak radova u veljači 2021.
– Dom se započeo graditi još 1934. godine, a završen je tridesetak godina potom. Konačno smo dočekali da svjedočimo početku obnove i rekonstrukcije oronulog doma, ovom povijesnom događaju koji je od velikog značenja za naš grad, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik.
– Kultura je sve samo ne nešto rubno i sporedno u cjelini života. Ona je skrb za sam temelj smislena života kako svakog pojedinca i obitelji tako i svake ljudske zajednice, jer ukoliko je narod oskudan u kulturi teško da se može kvalitetno razvijati, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik, naglasivši pritom da se radi o europskom novcu te je pozvao sve dionike projekta da se drže ugovornih obveza kako se ne bi prekoračila odobrena sredstva kako bi se ovaj projekt završio na zadovoljstvo i radost svih.


Kultura je temelj smislena života
U sklopu Intervencijskog plana u tijeku je prva faza obnove stare gradske jezgre s tržnicom, ribarnicom i Gradskom upravom u vrijednosti od 16,5 milijuna kuna, te vodovodizacija gradskih naselja, Nadina i Podgrađa, u iznosu od 8,6 milijuna kuna.


»Kultura je sve samo ne nešto rubno i sporedno u cjelini života. Ona je skrb za sam temelj smislena života kako svakog pojedinca i obitelji tako i svake ljudske zajednice
Tomislav Bulić




– Prvi slijedeći projekt u sklopu IP-a je rekonstrukcija četiri gradskih cesta i ceste u Miranjima u iznosu od oko 38 milijuna kuna, najavila je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica IP-a.


Zapošljavanja i smanjenje iseljavanja
Rekonstrukcijom i revitalizacijom zgrade Doma kulture Benkovac, te uvođenjem novih kulturno-zabavnih programa osigurat će podizanje kvalitete društvenog, zabavnog, kulturnog i edukativnog života stanovništva Grada Benkovca, poboljšati prostorna vizura grada.
– Projekt će utjecati na dodatna zapošljavanja odnosno smanjenju iseljavanja, što će doprinijeti jačanju uloge Grada Benkovca kao središta društvenog života Ravnih kotara i Bukovice i podizanju životnog standarda svih stanovnika, rekao je Mile Marić, viši savjetnik za društvene djelatnosti Grada Benkovca.
Voditelj projekta je Mile Marić, koordinator radova Dragan Gulam, administrativna referentica Marijana Arbanas a financijsko-računovodstvena koordinatorica Ljiljana Čerina Bljajić.
– Osim zgrade Doma Kulture uredit će se i ljetna pozornica. U Dom kulture između ostalog će se preseliti Radio Benkovac te osigurati prostor za Glazbenu školu, zaključio je Marić.


Od Sokolskog doma do Doma kulture
Na mjestu budućeg Doma kulture u Benkovcu je 1934. godine započela izgradnja Sokolskog doma, tzv. »Sokolane«. Poslije Drugog svjetskog rata, 60-ih godina proteklog stoljeća, zgrada je završena i tada dobiva drugu funkciju, postaje Dom JNA u kome je bilo smješteno kino i kazalište. Nakon Oluje i oslobođenja Benkovca u tadašnjem Domu Hrvatske vojske održavale su se večeri klapske pisme, folklorni susreti, festivali glazbenih amatera, maskenbali, a u velikoj sali i na ljetnoj terasi svadbe.
Dom HV-a je 2007. odlukom Vlade RH vraćen u vlasništvo Grada Benkovca. Predstavnici Grada i programa Ujedinjenih naroda (UNDP) još 2009. godine potpisali su Sporazum o financiranju izrade projektne dokumentacije za budući Dom kulture.


Troškovi projekta
Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 41.951.952,75 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 43.094.175,74 kuna. Stručni nadzor građevinskih radova izvršavat će tvrtka Gin Company d.o.o., Zadar (303.750,00 kn), Usluge koordinatora zaštite na radu Alfa atest d.o.o. Split (53.750,00 kn), a projektantski nadzor Projekting d.o.o. Zagreb (100.000,00 kn). Financijska revizija projekta je 105.000,00 kuna, a izrada web stranice i internet marketing kampanja 39.139,00 kuna.