Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Suraću zbog premlaćivanja novinara Nacionala Bajla deset mjeseci bezuvjetnog zatvora!

05.02.2020. 09:15


Bivši nogometaš NK Zadra i poduzetnik Jakov Surać, koji je u lipnju 2018. godine u Zadru pretukao novinara Hrvoja Bajla, suradnika Nacionala i vlasnika portala ZadarNews, na Županijskom sudu u Bjelovaru, kao drugostupanjskom u ovom slučaju, oglašen je krivim i osuđen na 10 mjeseci zatvora, piše Nacional navodeći je ova presuda pravomoćna i jedna od rijetkih kojom je zbog fizičkog obračuna s novinarem napadaču izrečena bezuvjetna kazna zatvora.
– Tako će zbog kaznenog djela protiv života i tijela, odnosno nanošenja teške tjelesne ozljede, Surać ipak morati na odsluženje zatvorske kazne. Bjelovarski Županijski sud, nakon žalbe i Državnog odvjetništva i Suraća na prvu presudu prema kojoj je Surać bio osuđen na 10 mjeseci zatvora, ali uvjetno na tri godine, tu je presudu preinačio u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznu, čime je prihvatio žalbu Državnog odvjetništva na taj dio prvostupanjske presude, piše Nacional navodeći da u obrazloženju pravomoćne presude stoji kako Sud »smatra da se samo takvom kaznom može postići zakonom propisana svrha kažnjavanja« te da je žalba Jakova Suraća ocijenjena kao neosnovana.
Hrvoja Bajla je u lipnju 2018. godine Jakov Surać fizički je napao u Zadru, na Obali kneza Branimira. U napadu mu je slomljena desna ruka. Kao povod za taj nasrtaj Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je dotakao samu vrhušku zadarske politike. Surać mu je tada, pričao je Bajlo, rekao »Samo ti piši o Kalmeti i Livakoviću i svima nama pa ćeš viditi. Je.. te tvoji četnički Index i Nacional. Ovo ti je samo upozorenje«, pri čemu ga je udarao šakama i nogama dok je ovaj bio na tlu.
U ožujku 2019. godine Općinski sud u Zadru Suraća je proglasilo krivim zbog premlaćivanja novinara Bajla te mu je bila izrečena uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine. Tada je Suraću bilo određeno plaćanje sudskih i troškova vještačenja te je presudom bila ukinuta zabrana približavanja Bajlu koju je ranije bio odredio sudac istrage.
Nakon žalbi obiju strana Županijski sud u Bjelovaru presudu je preinačio i uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci postala je bezuvjetna, zaključuju u Nacionalu.