Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR Lutkari odigrali 140 predstava, ali je broj gledatelja bio za četvrtinu manji

04.02.2021. 14:25


Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Zadarske županije koji je na sjednici 12. ožujka lani, donio preporuku za otkazivanje svih javnih, kulturnih i ostalih okupljanja, mi smo nastavili svoj rad putem društvenih mreža. U suradnji sa zadarskom Gradskom knjižnicom, naši su glumci – lutkari čitali slikovnice za djecu koje su odabrali i preporučili knjižničari. Lani je tako pročitano 57 slikovnica, a suradnja je započela 19. ožujka. Priče su se emitirale svakog radnog dana u 18, a nedjeljom u 11 sati. S radom je nastavila i virtualna radionica Lutak, voditeljice Jelene Brkić putem facebooka. Isto tako, po preporuci Stožera civilne zaštite, uz mjere sigurnosnog razmaka i dezinfekciju, u nedjelju 24. svibnja prošle godine održana je i prva predstava »Bio jednom jedan…….«, u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar, rekla je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa.
Naime, baš kao i mnogim umjetnicima u Hrvatskoj i svijetu, ni zadarskim lutkarima prošla godina nije bila laka, a situacija kao što svi znamo, još uvijek nije kao prije, pa zadarski lutkari i dalje rade u otežanim uvjetima. No, lanjsku kazališnu sezonu prema dugogodišnjoj tradiciji sredinom rujna, otvorili su kultnom Crvenkapicom.
Prema riječima ravnateljice s obzirom na to da nije bilo moguće igrati predstave pred punom dvoranom kako to obično biva kad su zadarski lutkari u pitanju, predstave su se igrale u crkvi sv. Dominika, u dvorištu Kazališta lutaka Zadar i u dvorani koja je ograničena na 50 sjedećih mjesta.


Premijere i predstave na otvorenom
– Predstave za građanstvo bile su organizirane tri puta tjedno i to srijedom u 18 sati, a subotom i nedjeljom u 11 sati. Dramsko – lutkarske radionice Donatolina1 i Donatolina 2 nastavile su s radom u rujnu, ali su se prekinule krajem studenog. Dramsko – lutkarska radionica Donatolina 1 premijerno je izvela predstavu »Mala čarobnica«, voditeljice Anđele Ćurković Petković i Irene Bausović. Odigrana je predstava »Crvenkapica«, »Punch i Judy«, »Mali puž – priča o dagnjici«, »Avanture Čupija i Mupija«, »Vlak u snijegu«, »Betlehemska ovčica«, »Zvjezdica«, »Koliko je duga jedna priča«, »Psić koji nije znao lajati«, »Strašna priča«, »Caffe Kraljevstvo«. Što se tiče Noći kazališta koja je održana 21. studenog prošle godine, mi smo sudjelovali izložbom i predstavom »Zvjezdica«, a nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera tijekom godine, kraj godine dočekali smo s potpuno reduciranim brojem sjedećih mjesta, samo 15-ak, objasnila je Pavić Tumpa.
Ali, zadarsko Kazalište lutaka prije lockdowna u ožujku uspjelo je odigrati premijeru predstave »Pazi što govoriš«, autora i redatelja Vinka Radovčića koja je odigrana 4. ožujka lani i premijeru predstava »Caffe Kraljevstvo«, autora Patrika Gregurca i redatelja Vanje Jovanovića 4. prosinca prošle godine. Realizirane su i tri premijere Pripovjednog kazališta; »Mala sirena«, »Miševi i mačke naglavačke« te »Regoč« tijekom listopada lani, a predstave su se zbog epidemioloških mjera igrale na otvorenom kad god je to bilo moguće.


Nagrade Robertu Košti i Frani Papiću
– U prošloj godini odigrano je ukupno 140 predstava. Ukupan broj posjetitelja lani bio je 11.006, što je četvrtina posjeta iz 2019. godine. Održali smo i Revijalni program »Sunce na Poluotoku« za vrijeme trajanja zimskih školskih praznika, a odigrane su tri predstave – »Bio jednom jedan….«, »Tri praščića« i »Vlak u snijegu«. U prvom tromjesečju odigrani su i ciklusi predstava – »Mačak u čizmama«, »Vlak u snijegu«,«Mali dinosaur«, »Bio jednom jedan…«, i »Mali puž – priča o dagnjici« za djecu vrtića i osnovnih škola, prikazala je rad zadarskih lutkara i u brojkama ravnateljica Pavić Tumpa.
Kad su gostovanja zadarskog kazališta lutaka u pitanju, godina je započela vrlo dinamično. Predstavom »Mačak u čizmama« lutkari su gostovali na otoku Korčuli, u mjestima Blato, Korčula i Smokvica, a predstava »Juha od bundeve« gostovala je na Kazališnom maratonu u organizaciji Dječjeg kazališta »Branka Mihaljevića« u Osijeku. Na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci gostovali su s predstavom »Vlak u snijegu«. Zadarski su lutkari lani igrali i na festivalima pa je tako predstava »Kaštanka« Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar gostovala na 14. Međunarodnom festivalu u Izmiru u Turskoj u ožujku. Na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku u lipnju odigrane su dvije predstave »Bio jednom jedan….«, a na Festivalu hrvatske drame za djecu »Mali Marulić« koji je održan u rujnu, Kazalište lutaka Zadar odigralo je predstavu »Vlak u snijegu«. Tom je prigodom Robert Košta dobio Nagradu za izuzetno likovno rješenje po ocjeni stručnog žirija. »Pazi što govoriš« redatelja Vinka Radovčića bila je predstava kojom su lutkari sudjelovali na 23. Festivalu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ koji je održan online u studenom 2020. godine, a Frane Papić dobio je Nagradu za najbolje oblikovanje svjetla.




U tijeku priprema nove predstave
U organizaciji Doma kulture »Kristalna kocka vedrine« iz Siska, održan je i 22. Festival Maslačak, a Kazalište lutaka Zadar pozvano je s predstavom »Punch i Judy« te naposljetku u organizaciji kazališnog Epicentra 3. showcase kazališta za djecu i mlade održan je od 5. do 15. prosinca 2020. online, a Zadrani su sudjelovali s predstavom » Pazi što govoriš«.
– Program je bio prilagođen uvjetima koji su nas kroz ovu čudnu godinu svih pratili, ali smo iznalazili način kako biti dostupni našoj vjernoj publici. Ovu smo godinu započeli s pripremama za premijeru predstave »Oto i Valentina« autorice Manuele Vladić-Maštruko u režiji naše lutkarice Gabrijele Meštrović – Maštruko. U predstavi će glumiti Irena Bausović -Tomljanović, Josip Mihatov i Dragan Veselić, a premijernu izvedbu očekujemo početkom ožujka. Nadamo se kako će s toplijim vremenom popustiti i epidemiološke mjere te ćemo u kazalište moći primiti veći broj gledatelja i realizirati gostovanja i festivale koji nam predstoje, rekla je Pavić Tumpa.
 


Jučer i danas »Caffe Kraljevstvo«
Na repertoaru Kazališta lutaka Zadar ovog tjedna su dvije predstave. »Caffe Kraljevstvo«, nova predstava Kazališta lutaka Zadar premijerno izvedena u prosincu, ima dva termina, prvi je bio jučer u 18 sati, a drugi je večeras, 4. veljače u 18 sati. Kroz kombinaciju dramske glume i teatra predmeta, predstava tematizira odnos roditelja i djeteta iz perspektive jedne princeze, koja se odlučila usprotiviti roditeljskim željama.
Ova komedija za djecu i odrasle zasigurno će vas nasmijati.
A vikend je rezerviran za svima omiljenog »Mačka u čizmama«, koji će se igrati 6. i 7. veljače u 11 sati.