Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

POGLED U BUDUĆNOST Novi vizualni identitet benkovačke stare jezgre

04.02.2021. 13:21


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu uz ograničeni broj sudionika zbog koronavirusa, održana je završna konferencija projekta »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza«, jednog od ukupno 12 razvojnih projekta Intervencijskog plana Grada Benkovca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoja.
– Projekt koji je dao novi vizualni identitet benkovačkoj jezgri vrijedan je 16,3 milijuna kuna, od čega je iz EU fonda 10,1 milijuna kuna, kazala dogradonačelnica Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.


Prvi javni WC i suvenirnica
Projekt je uključio uređenje tržnice (otkriveni i neotkriveni dio) i ribarnice s rashladnim uređajem, trga s fontanom i klupama, prostorom za prodaju novina, te suvenirnicu u roh-bau izgrađenosti. Objekt je dobio i prvi uopće javni WC-e u Benkovcu.
– Također i rekonstrukciju i nadogradnju nove zgrade gradske uprave tzv. sedamnaestice jer se na Šetnici kneza Branimira nalazi na kućnom broju 17 (crvena zgrada nedaleko stare zgrade), gdje je na dvije etaže smješten najveći gradski odjel, Upravni odjel za prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša i razvoj obavlja te Pisarnica, rekla je Kulaš, te je nastavila:
– Postojeća zgrada gradske uprave tzv. dvanaestica energentski je obnovljena uz još dodatne radove. Uređen je i okoliš zgrade s parkiralištem te pješački prostor koji se u budućnosti može iskoristiti za umjetničke izložbe kamenoklesarskih radionica, što je obilježje ovog našeg kraja, kazala dogradonačelnica Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.


U punom sjaju zasjala šetnica
U unutrašnjosti zgrade ostale su samo stepenice i ograda, sve drugo je novo.
– Osim nove velike Gradske vijećnice u tzv. dvanaestici, zgradi na Šetalištu kneza Branimira br. 12, nalaze se uredi gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, te upravni odjeli: Ured gradonačelnika i Upravni odjel za proračun, financije i gospodarstvo. Četvrta grupa radova je popločavanje i uređenje Šetnice kneza Branimira koje je započelo još 2004. i 2005. godine. Međutim, tri godine potom, 2008., dogodila se velika gospodarska kriza, zaustavile su investicije te smo kroz ovaj Intervencijski plan popločali i završili glavnu gradsku šetnicu, detaljna je Kulaš.




Fešta nakon korone
Voditeljica konferencije bila je Josipa Rubelj, viša stručna suradnica u Gradu Benkovcu.
– Trebala je ovo velika fešta gdje bismo uz prigodni domjenak građanima pokazali kameni spomenik grada, uređenu modernu, funkcionalnu i nadasve estetski lijepu tržnicu i ribarnicu, fascinantni trg s fontanom, dvije obnovljene i moderno opremljene zgrade gradske uprave s reprezentativnom Gradskom vijećnicom te gradsku Šetnicu kneza Branimira. Međutim, korona i epidemiološke mjere su nam to zbog zaštite zdravlja nažalost onemogućile, naglasio je Tomislav Bulić, gradonačelnik, koji se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom, kako kaže, povijesnom projektu.
 


Izgradnja 12 stanova, pozornice i Centra za manjine
Vrijednost II. faze rekonstrukcije i uređenju Stare gradske jezgre Grada Benkovca iznosi 9 milijuna kuna. U tijeku je javna nabava za izvođača radova, a početak radova se predviđa krajem ožujka. Projekt II. faze rekonstrukcije i uređenju Stare gradske jezgre podrazumijeva izgradnju 12 stanova za stambeno i kadrovsko stanovanje za što su na Kaštelu kupljene dvije zgrade. Druga grupa radova odnosi se na prostor iza knjižnice i Doma kulture, gdje će izgraditi i urediti vanjska pozornica za održavanje kulturno zabavnih priredbi na otvorenom te uređenje okoliša koje se sastoji od popločavanja betonskim elementima središnjeg prostora dvorišta, izgradnje kamenog zida te sadnja zelenila. Treća grupa radova odnosi se izgradnju Centra za manjine, na izlazu iz Benkovca prema Lisičiću i Lišanima, nabrojila je Paulina Kulaš.