Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Povećan broj darivatelja krvi

04.02.2021. 19:07


Volonteri i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Zadar i dalje svakodnevno obilaze obitelji koje su smještene na zadarskom području nakon što je razorni potres ugrozio njihove domove.
– Neke su se obitelji vratile, ali još je velik broj smještenih na našem području. Trenutačno je riječ o oko 50 obitelji, odnosno o oko 250 osoba, saznajemo od ravnatelja Šime Lisice.
Dakle, vrše podjelu humanitarne pomoći, to jest hrane, higijenskih potrepština, obuće, odjeće i sl. Zahvaljujući brojnim donacijama, ničega im ne nedostaje.
Osim toga, u tijeku je proces podjele novčane humanitarne pomoći stradalom stanovništvu. Ta će se podjela temeljiti na popunjavanju zahtjeva pa djelatnici i volonteri stoje na raspolaganju onima kojima je potrebna pomoć pri tome.
– Zahtjevi se skupljaju do 19. veljače, a onda kreće podjela. Neka nam se jave svi kojima treba pomoći, poziva Lisica.
Također, kao i uvijek, organiziraju dobrovoljno darivanje krvi, plemenit čin čiji je rezultat lijek koji se ne može proizvesti bez obzira na tehnološki napredak. Crveni križ Zadar redovno objavljuje pozive na darivanje krvi na svojim stranicama na društvenim mrežama, ali i zovu darivatelje pojedinačno.
– U prosincu je na razini županije prikupljeno 580 doza, a u siječnju 597 doza. Prošlog se mjeseca javilo 90 novih darivatelja krvi. To je odlično. U cijeloj ovoj tragediji došlo je i nešto lijepo, a to je povećan broj darivatelja krvi, kao i sudjelovanje u humanitarnoj pomoći, zaključuje Lisica potvrđujući staru izreku da je u svakome zlu neko dobro.