Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gradski HSS u pregovore s HDZ-om ide bez županijske podrške

Autor: Nives Rogoznica

03.03.2009. 23:00
Gradski HSS u pregovore s HDZ-om ide bez županijske podrške

Foto: Vedran SITNICA



Matić je najavio da će sljedećeg tjedna predsjedništvo stranke sazvati izvanrednu skupštinu Županijske organizacije HSS-a


Sljedećeg tjedna Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke sazvat će izvanrednu skupštinu Županijske organizacije HSS-a Zadarske županije. Najavio je to jučer u Zadru glavni tajnik stranke Nenad Matić.
– 47 od 95 delagata zatražilo je sazivanje izvanredne skupštine Županijske organizacije. Predsjednik Županijske organizacije to je trebao učiniti u roku od 15 dana, a budući da nije sazvao skupštinu to će u skladu sa Statutom učiniti Predsjedništvo. Statutarno povjerenstvo je pregledalo popis delagata i utvrdilo da skupština treba biti sazvana, budući da su za sazivanje dovoljni potpisi trećine delegata, a ovdje ih je potpisana gotovo polovina, kazao je Matić.
Na upit što je Statutarno povjerenstvo utvrdilo vezano uz žalbu predsjednika ŽO HSS-a Zorana Morovića koji je naveo da dio potpisnika zahtjeva za sazivanje izvanredne skupštine nisu članovi Skupštine te je ne mogu sazvati niti na njoj sudjelovati. Glavni tajnik je ponovio da će se temeljem odluke Statutarnog povjerenstva izvanredna skupština sazvati.
Matić je, također odgovarajući na pitanje, kazao da ne može prejudicirati o čemu žele raspravljati potpisnici zahtjeva za sazivanjem skupštine, ali i da ona ne može biti izborna.
– Možda oni žele raspravljati o programu, o reviziji, ne možemo to prejudicirati, dodao je Matić.
Ukoliko potpisnici zahtjeva za sazivanjem skupštine budu tražili izvanredne unutarstranačke izbore, oni će, dakle biti održani naknadno.
Predsjednik Gradske organizacije HSS-a Danijel Segarić najavio je da HSS kreće u razgovore o sklapanju koalicije s HDZ-om i HSLS-om.
– Prvo ćemo razgovarati sa strankama koje čine koaliciju na državnoj razini, ali imamo i druge opcije pa ćemo i s njima obaviti razgovor, kazao je Segarić pojašnjavajući da je Gradska organizacija od središnjice dobila zeleno svjetlo da samostalno krene u razgovore o sklapanju koalicije.
– Pokušali smo razgovarati s vodstvom Županijske organizacije pa da zajedno kao povjerenstvo krenemo razgovarati, ali to nismo uspjeli i u tom povjerenstvu za pregovore nije bilo člana Gradske organizacije, kazao je Segarić.
– HSS je aktivni čimbenik vladajuće koalicije i stabilni partner. Većina županijskih organizacija dogovara koalicju s HDZ-om i HSLS-om ili ostalim strankama centra i desnog centra, ali u Međimurju je koalicija dogovorena s SDP-om i nikom nije pala dlaka s glave i nema smjena. Gradske i općinske organizacije imaju autonomiju u dogovaranju s koalicijskim partnerima, ali nakon 17. svibnja od njih ćemo očekivati da podnesu račun, zaključio je Matić.


 NAJBRŽE RASTE ZADARSKI HSS




– HSS je danas narastao na 43.000 članova, a u Zadarskoj županiji je imao 750 članova u lipnju prošle godine, a danas ima 1.280 članova. Od osam općina za koje su bili imenovani povjerenici, formirano je šest organizacija; u Benkovcu, Posedarju, Privlaci, Ninu, Polači i Ražancu. Gradska organizacija HSS-a Zadar je najbrže rastuća organizacija. Prvog listopada je imala 75 članova, a danas ih je 320 u centralnoj evidenciji stranke, s tim što ih je još 30 za koje u središnjicu nije poslana dokmentacija, kazao je glavni tajnik HSS-a Nenad Matić.