Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Hrvatsko zdravstvo je bolesno

Autor:

03.03.2009. 23:00
Hrvatsko zdravstvo je bolesno

Foto: Vedran SITNICA



Ministar Milinović govori da je reforma uspjela, ali pritom se zaboravlja na pacijente. Pacijenti lutaju u sustavu i traže svoja zajamčena prava, kaže Mrsić, dodajući da se tvrdi kako su se redovi smanjili, no na magnet se još uvijek čeka tri mjeseca


Jučer je ispod volta na samom ulazu na Poluotok održana akcija Foruma mladih SDP-a pod nazivom “Hrvatsko zdravstvo je bolesno”.
Akciju su poduprli saborska zastupnica i kandidatkinja za zadarsku gradonačelnicu Ingrid Antičević-Marinović i dr. Mirando Mrsić te kandidat za dogradonačelnika Grada Zadra dr. Miro Morović i kandidatkinja za dožupanicu dr. Renata Sabljar-Dračevac.
Dr. Mirando Mrsić, hematolog, izjavio je da ovo nije zdravstvena reforma nego kaos.
– Ministar Milinović govori da je reforma uspjela, ali pritom se zaboravlja na pacijente. Pacijenti lutaju u sustavu i traže svoja zajamčena prava, kaže Mrsić, dodajući da se tvrdi kako su se smanjili redovi, no na magnet se još uvijek čeka tri mjeseca.
– Govori se da se zdravstveno plaća i u Francuskoj, ali zaboravljaju napomenuti da se tamo ne naplaćuje sve, kaže Mrsić, ističući da je cilj plaćanja dodatnog zdravstvenog osiguranja prikupljanje pet milijardi kuna za zdravstveni sustav.
– Do kraja godine dopunsko zdravstveno osiguranje neće funkcionirati kako treba. Trenutačno ima oko jedan milijun osiguranika, a za uspješnost je potrebno minimalno dva milijuna. Većina trenutačnih osiguranika su umirovljenici koji to svoje dodatno osiguranje i iskoriste, a osiguranje živi na onima koji ga plaćaju i ne koriste, kaže Mrsić, pitajući se zašto nam je to trebalo, jer ne vidi pomake u sustavu.


 BOLESNIK BESPARIĆ




Forum mladih SDP-a dijelio je i prigodne materijale u kojima je ironično prikazana zdravstvena reforma. Tako su prolaznici mogli dobiti karticu dopunskog osiguranja i uputnicu na ime Bolesnik Besparić. Na kartici dopunskog osiguranja slika je ministra zdravstva Darka Milinovića s kaubojskim šeširom, navedena je cijena osiguranja koja je od 960 do 1.800 kuna, a rok trajanja je od 1. siječnja 2009. do kraja HDZ-ove vlasti. Na uputnici je upisana dijagnoza idemo dalje jer smo u banani, opis bolesti je rupa u proračunu, dok je cijena 15 kuna odmah ili od 960 do 1.800 godišnje.