Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kolega, Kasap ili netko treći?

Autor: Velimir Brkić

03.03.2009. 23:00
Kolega, Kasap ili netko treći?


Iako se broj kandidata sveo, tvrde uvijek “upućeni” samo na dva kandidata Kolega – Kasap, HDZ o svemu mudro šuti. Dakako unatoč relativno čvrstoj Koleginoj poziciji, uvijek su mogući i novi kandidati, a tu su u tijeku i predizborni razgovori sa sadašnjim partnerima HSP-om, HSS-om i HSLS-om te s tzv. nezavisnom listom Dražena Grgurovića


Nešto više od dva mjeseca prije prvih neposrednih izbora, HDZ koji trenutačno drži gotovo apsolutnu vlast u velikoj većini općina i gradova Zadarske županije za kandidate na neposrednim izborima istaknuo je većinom iskazane stranačke ljude koji su već na čelu općina i gradova. Uostalom HDZ-ove utvrde u Zadarskoj županiji u kojoj su, kako voli reći šef zadarskog HDZ-a Božidar Kalmeta “ljudi ispred stranke koji svojim imenom i funkcijom daju jamstvo da će obećanja realizirati, o uspješnim i već dokazanim ljudima koji su na dosadašnjim poslovima ostvarili velike uspjehe i nisu se otuđili od svojih sugrađana niti će to učiniti nakon 17. svibnja”, bit će zaista teško razbiti, bilo kojoj oporbenoj stranci ili koaliciji. Bez obzira na pokoju aferu u dosadašnjim mandatima, ponekom neispunjenom obećanju, recesiji ili tomu slično.
Iako je postavljen okvirni unutarstranački rok do 15. veljače, shodno ustaljenoj praksi “u posljednji trenutak” HDZ-u se ne žuri te još uvijek u javnosti nije službeno objavio listu kandidata za župana, gradonačelnike i načelnike.
Do službenog početka predizborne kampanje još predstoji “amenovati” postojeće poznate, neslužbene kandidate te kandidata za fotelju zadarskog župana koja je zasigurno namijenjena sadašnjem županu Stipi Zriliću koji će se javnosti predstaviti zasigurno u paketu s kandidatom za zadarskog gradonačelnika. Dužnost jednog od dožupana smiješi se i dalje sadašnjem dožupanu Josipu Miletiću.
Za funkciju zadarskog gradonačelnika Zadra donedavno je bio neprikosnoven aktualni gradonačelnik dr. Živko Kolega koji je pritom imao i neskrivenu javnu potporu šefa županijskog HDZ-a Božidara Kalmete. No, preko noći počeli su se spominjati novi kandidati poput predsjednika zadarskog Gradskog vijeća dr. Zvonimira Vrančića, načelnika PU zadarske Antuna Dražine, direktora zadarskog Vodovoda Darka Kasapa, bivše ministrice i zadarske gradonačelnice Ane Lovrin… Iako se broj kandidata sveo, tvrde uvijek “upućeni”, samo na dva kandidata Kolega – Kasap, HDZ o svemu mudro šuti. Dakako unatoč relativno čvrstoj Koleginoj poziciji uvijek su mogući i novi kandidati, a tu su u tijeku i predizborni razgovori sa sadašnjim partnerima HSP-om, HSS-om i HSLS-om te s tzv. nezavisnom listom Dražena Grgurovića.
Osim za župana Zadarske županije i gradonačelnika Zadra u našoj županiji (6 gradova, 28 općina) HDZ-u predstoji izabrati svoje kandidate za načelnike još u Posedarju, Sv. Filip i Jakovu, Privlaci, Galovcu, Lišanima Ostrovičkim i Tkonu.
Starigradskog kandidata za novog-starog načelnika Krstu Ramića čiji izbor shodno (ne)legalnoj sjednici Općinskog odbora HDZ-a (ne)opravdano osporava predsjednik Općinskog HDZ-a Role Dokoza koji u rukama drži poveću (ne)legalnu listu potpisa za osobnu kandidatu, treba još potvrditi i Županijski odbor HDZ-a. Uostalom kao i sve dosad predložene kandidate koje su izabrali Gradski i Općinski odbori HDZ-a.
Promjene s imenima kandidata su itekako moguće naročito u onim “aferaškim” gradovima i općinama čiji HDZ-ovi kandidati zasigurno s nestrpljenjem očekuju konačno “amenovanje” šefa Kalmete, odnosno Predsjedništva i Županijskog odbora HDZ-a.


 KRALJEV I MARUŠIĆ ZA NAČELNIKE




Općinski odbor HDZ-a Općine Pašman na svojoj sjednici izabralo je Antu Kraljeva iz Banja za kandidata za općinskog načelnika, a Mladena Lukačića, predsjednika Mjesnog odbora Kraj i općinskog HDZ-a, za kandidata za donačelnika. Ante Kraljev prvi je predsjednik Općine Pašman te bi trebao, ako tako odluči biračko tijelo na lokalnim izborima 17. svibnja, nakon 12 godina svojevrsne političke apstinencije ponovo zasjesti u načelničku fotelju Općine Pašman koja broji oko 2. 200 stanovnika u sedam naselja – Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman i Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac – u kojoj sjedi aktualna načelnica Maja Bašić, također iz HDZ-a. Dakako, odluku pašmanskog OO HDZ-a još treba potvrditi Županijski odbor HDZ-a.
Također i OO HDZ Općine Zemunik Donji izabralo je svoje kandidate za načelnika i donačelnika. Novi-stari mogući načelnik je Josip Marušić iz Zemunika Donjeg, dok je za donačelničkog kandidata izabran apsolvent strojarstva Šime Vicković iz Zemunika Gornjeg. Pored Zemunika Donjeg i Gornjeg u zemuničkoj općini je i naselje Smoković.


 ĆUBRIĆ UMJESTO NEMARIĆA


Nekad sjajni zadarski košarkaš iz kraja 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, donedavni nezavisni Velimir Vele Ćubrić, koji je pristupio HDZ-u, novi je predsjednik mjesnog odbora Petrčane. Na toj funkciji odlukom većine u MO-u zamijenio je mladog nezavisnog predsjednika Ivana Nemarića, koji je na izborima krajem 2006. godine za Vijeće MO Petrčane pobijedio s listom HNS-a na kojoj su bili i Velimir Ćubrić i Deni Vučković. Preostala dvojica članova MO Petrčane tad i sad su iz redova HDZ-a – Zoran Martinović i Željomir Stanišić. Sad su na vlasti tri hadezovca (Ćubrić, Martinović, Stanišić) a u oporbi dva nezavisna (Nemarić, Vučković), odnosno dva bivša haenesovca.


 POZNATI KANDIDATI HDZ-a


BENKOVAC – Željko Katuša
BIOGRAD – Ivan Knez
NIN – Emil Ćurko
OBROVAC – Ante Župan
PAG – Andreja Bukša
BIBINJE – Nino Šimunić
GRAČAC – Tadija Šišić
JASENICE – Martin Baričević
KALI – Tino Vidov
KOLAN – Miljenko Badurina
KUKLJICA – Gordana Poropat
NOVIGRAD – Joso Klapan
PAKOŠTANE – Milivoj Kurtov
PAŠMAN – Ante Kraljev
POLAČA – Viktor Prtenjača
POLIČNIK – Davor Lončar
POVLJANA – Ivica Pogorilić
PREKO – Ante Jerolimov
RAŽANAC – Dragutin Miočić
SALI – Marin Buturić
STANKOVCI – Živko Baradić
STARIGRAD – Krste Ramić
SUKOŠAN – Ante Martinac
ŠKABRNJA – Nediljko Bubnjar
VIR – Miroslav Glavan
VRSI – Sandra Vukić
ZEMUNIK DONJI – Josip Marušić