Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kurdela zbunila novigradske ribare

Autor:

03.03.2009. 23:00
Kurdela zbunila novigradske ribare


Kurdela u Jadranskom moru nije toliko rijetka. Rasprostranjena je na dubinama od 15 do 400 metara, a naraste do 40 centimetara i 4 godine starosti. Najveći poznati primjerak ulovljen u svijetu bio je 80 cm, kaže Bosnić


Ribar Marinko Župan u ponedjeljak je u Novigradskom moru nedaleko od ušća Zrmanje ulovio ribu za koju mještani Ribnice tvrde da je do sada nisu vidjeli u tim vodama. Riba je crvene boje, duguljasta, slabo razvijenog repa i dužine približno 20 cm. Ulovio ju je predvečer na skosavicu, dok je lovio lignje na petnaestak metara dubine. Ovo nije prvi čudni ulov koji su Ribničani ulovili zadnjih dana. Nedavno je i Mile Pavelić ulovio ribu – mač srebrenjak koja je tropska riba, ali u zadnje vrijeme sve češće može se naći i u Jadranskom moru. Upitali smo za mišljenje mnoge ribolovce koji nisu znali koja je to vrsta ribe ulovljena u Ribnici, a neki su pretpostavljali da je to mali pauk, dok su neki tvrdili da je tropska ribica. Stvar nam je razjasnio mr.sc. Neven Bosnić kojem smo poslali fotografije, a rekao nam je da je to mačinac crveni (Cepola Macrothalma) ili u narodu poznatija kao kurdela.
– Kurdela u Jadranskom moru nije toliko rijetka. Rasprostranjena je na dubinama od 15 do 400 metara, a naraste do 40 centimetara i 4 godine starosti. Najveći poznati primjerak ulovljen u svijetu bio je 80 cm, kaže Bosnić ističući da kurdela nema komercijalnu i tržišnu vrijednost.
Upitali smo ga i za ribu mač srebrenjak koju je nedavno ulovio ribar Mile Pavelić iz Ribnice.
– Mač srebrenjak je riba koja se rijetko lovi u Jadranskom moru. Naraste do 3 kilograma, ali poznati su i veći primjerci. Na natječaju Zadarskog lista ulovljeni mač težio je 9 kilograma. Najčešći ulovljeni primjerci su dužine do 1,70 metara, kaže Bosnić dodajući da je mač tropska riba koja je najvjerojatnije zbog promjene klimatskih uvjeta došla u sjeverni Jadran.
– Mač je riba koja je sve češća u sjevernom Jadranu u kojem se čak počela i mrijestiti, navodi mr.sc. Neven Bosnić.
Saznali smo i da nije čudno da ribari kurdelu nisu uspjeli prepoznati, jer često zbog dubina u kojima obitava vrlo rijetko može biti ulovljena običnim ribarskim priborom. Često se nalazi na samom dnu mora gdje je ukopana u pijesak, zbog čega ima slabo razvijen rep, a hrani se malim ribicama koje joj prolaze pored staništa. Nakon što smo fotografirali kurdelu, pustili smo je natrag u more na predjelu Foše.