Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Najavljen novi rekord – 200 tisuća putnika

Autor: Teuta Babajko Jamičić

03.03.2009. 23:00
Najavljen novi rekord – 200 tisuća putnika

Foto: Adam VIDAS



Od 5. lipnja dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom Ryanair će letjeti za Pisu iz Zračne luke Zadar. Petu Ryanairovu liniju iz Zračne luke Zadar na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavila je Katica Pupić Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar te zadarski župan Stipe Zrilić i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović


Zračna luka Zadar predstavila je još jednu novu zračnu liniju. Nakon letova za Edinburgh i Stockholm koji su najavljeni u siječnju, jučer je u Zračnoj luci Zadar predstavljena nova Ryanairova zračna linija za Pisu. Od 5. lipnja dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom Ryanair će letjeti za Pisu iz Zračne luke Zadar. Petu Ryanairovu liniju iz Zračne luke Zadar na konferenciji za novinare predstavila je Katica Pupić Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar te zadarski župan Stipe Zrilić i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
– Nedugo nakon najava letova za Edinburgh i Stockholm, a uz već postojeće za London i Dublin, predstavljamo i Ryanairovu zračnu liniju za Pisu u talijanskoj Toscani. Od 5. lipnja Ryanair će letjeti dva puta tjedno za Pisu, ponedjeljkom i petkom, a karte po cijeni od 19 eura u jednom smjeru mogu se rezervirati od 12. ožujka na Ryanairovoj internetskoj stranici www.ryanair.com – kaže Katica Pupić Bakrač, pojašnjavajući da će Ryanair za Pisu letjeti od 5. lipnja do 23. listopada.
S pet zračnih linija, koliko ih Ryanair ima iz Zračne luke Zadar, ova najveća europska niskotarifna aviokompanija očekuje da će u ovoj godini prevesti preko 90 tisuća putnika. Što se tiče same Zračne luke Zadar koja je u 2008. godini ostvarila rekordan promet od gotovo 160 tisuća putnika, za ovu godinu najavljuje jurnjavu na novi rekord – 200 tisuća putnika. Povećanje prometa u Zračnoj luci Zadar, kako je istaknula Pupić Bakrač, rezultat je povećanja niskotarifnih zračnih linija, uz čartere i minimum nacionalnog povezivanja.
– Nacionalni zračni prijevoznik Croatia airlines koji je kao i mi u većinskom vlasništvu države, iz Zračne luke Zadar nema niti jednu međunarodnu liniju. U više navrata pozivali smo ih na suradnju, nudili im povoljnije uvjete nego Ryanairu ili Germanwingsu. No, pozitivnog odgovora do sada nije bilo, ističe Katica Pupić Bakrač, na čije se riječi nadovezao i zadarski župan Stipe Zrilić kritizirajući odnos Craotie Airlines prema Zračnoj luci Zadar, ali nezainteresiranost zadarskih turističkih subjekata, prije svega hotelijera prema putnicima koji u Zadar dolaze niskotarifnim zračnim linijama.
– Iako su mnogi sumnjali u projekt kojim smo u Zadar doveli najveće europske niskotarifne aviokompanije, zahvaljujući njima Zračna luka Zadar ostvarila je rekordne putničke brojke. Zračna luka Zadar bori se sa svakog putnika, što nije nimalo jednostavno u ovim kriznim vremenima. Povezivanje Zadra s Pisom, dakle velikom i bogatom talijanskom regijom Toscanom velika je stvar, jer Talijani su naši tradicionalni gosti i dobri potrošači, kaže župan Zrilić.
Zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović izražavajući zadovoljstvo zbog povezivanja Zadra i Pise novom Ryanairovom zračnom linijom osvrnuo se na povijesnu povezanost dvaju gradova u borbi protiv Mlečana koja datira još iz 12. stoljeća, točnije 1198. godine.
– Nastavljajući trend uvođenja niskotrafirnih letova, Ryanair će od lipnja dva puta tjedno iz Zračne luke Zadar letjeti za Pisu. To je peta Ryanairova linija iz Zračne luke Zadar, što najbolje govori o tome da je Zadar prepoznat kao potencijal u koji će se ulagati i u budućnosti, zaključio je Dražen Grgurović.


RYANAIR ZAPOŠLJAVA TIM OD PREKO 6 TISUĆA LJUDI




– Oduševljeni smo što je nova linija za Pisu objavljena tako brzo nakon objave linija za Edinburgh i Stockholm. Ryanair već ima četiri niskotarifne linije iz Zadra i to za Dublin, London – Stansted, Edinburg i Stockholm-Skvasta, a za koje se karte mogu rezervirati na www.ryanair.com po cijeni od samo 4 eura u jednom smjeru uključujući sve takse i davanja, stoji u Ryanairovom priopćenju u povodu objavljivanja nove zračne linije za Pisu iz Zračne luke Zadar.
Inače, Ryanair ima 31 bazu i više od 825 niskotarifnih linija u 26 zemalja koje povezuju 144 destinacije. Do kraja ožujka ove godine Ryanair raspolagat će flotom od 195 novih zrakoplova tipa Boeing 737-800, a naručio je još i 70 novih zrakoplova koji će biti isporučeni u sljedeće četiri godine. Ryanair trenutačno zapošljava tim od preko 6 tisuća ljudi i očekuje da će u ovoj godini prevesti približno 67 milijuna putnika.