Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odluka u posljednjem kolu

Autor:

03.03.2009. 23:00
Odluka u posljednjem kolu

Foto: Filip BRALA



Puntamičani više ne ovise samo o svojim rezultatima, jer i u slučaju da zeleni nadmaše Šibenik u Jazinama i Alkara u Sinju, neće u Ligu za prvaka ako Svjetlost i Dubrovnik pobijede u oba kola do kraja
Borik-Puntamika i nakon gostovanja u Bedekovčini vratila se u Zadar praznih ruku. Tako je propao plan da se gostujućom pobjedom primakne bliže plasmanu u Ligu za prvaka, koja se, na njihovu sreću, zbog posrtanja Dubrovnika u Sinju još uvijek čini dostižnom. Neuvjerljiva igra, pogotovo u obrani nije dala povoda za optimizam pred posljednja dva kola u kojima će se popuniti preostala dva mjesta koja vode u elitni hrvatski košarkaški rang. Kao opravdanje za blijedu partiju može poslužiti i činjenica da je izostao učinak dvojca koji je ove sezone uz Čiklića bio najučinkovitiji. Devićeva ozljeda skočnog zgloba, koja je u dvotjednoj pauzi primorala Bujana da organizatorsku palicu prepusti Petaniju, bila je barem za akciju Zabok neuspješna, dok se viroza kod Dundova itekako osjetila na njegovoj maloj minutaži i mršavom učinku od samo dva poena postignutih iz slobodnih bacananja.
Uključio se i Trogir
No, i pored tog, nazovimo ga, malog opravdanja, ostaje bolna stvarnost koja kazuje da Puntamičani u gostima ove sezone (osim Trogira) ne mogu doći do bodova. Upravo ta jedna pobjeda na strani mogla bi biti presudna u smislu čekiranja putnika za Ligu za prvaka. Dva kola prije kraja situacija je i dalje prilično komplicirana, jer se u mrtvu utrku uključio i Trogir pobjedom u svojoj dvorani nad liderom Cedevitom (88:83). Ali, Trogir je u biti s tom pobjedom najviše pomogao upravo Puntamičanima, jer u slučaju vrlo mogućih krugova u kojima bi se mogli na kraju naći, upravo bi dvije pobjede nad Trogiranima vodile Borik-Puntamiku u najbolja četiri. Međutim, Puntamičani više ne ovise samo o svojim rezultatima, jer i u slučaju da zeleni nadmaše Šibenik u Jazinama i Alkara u Sinju, neće u Ligu za prvaka ako Svjetlost i Dubrovnik pobijede u oba kola do kraja. Tada bi Dubrovčani imali pobjedu više, a Brođani bi bili ispred Puntamičana zbog bolje međusobne koš razlike. No, optimizam u taboru zelenih može podići težak raspored Brođana i Dubrovčana, koji ne jamči njihovu laganu šetnju do te dvije pobjede. Svjetlost dočekuje u sljedećem kolu zahuktali Trogir, koji će tražiti pobjedu kako bi u posljednjem kolu na svom terenu pobjedom protiv Dubrovnika pronašao svoj put do Lige za prvaka.
Pametniji nakon Šibenika
Kombinacija je bezbroj, a najrealnija je ona koja oslikava cijelu sezonu u A-1 ligi. Ta kombinacija je da sve momčadi do kraja pobijede doma, što bi na kraju promoviralo Dubrovnik na treće mjesto, a u krugu bi se našli Borik-Puntamika, Svjetlost i Trogir. Iz tog kruga kao najjači izlaze baš Puntamičani kojima se tada aktivira jedina gostujuća pobjeda ove sezone u Trogiru. Vrlo je moguć i scenarij da Dubrovnik izgubi u svojoj dvorani od Cedevite i kod Trogira, a da Brođani i zeleni pobijede samo domaće utakmice, što bi na kraju ponudilo sliku u kojoj bi sva četiri kluba imala 9 pobjeda i 9 poraza. Ta situacija promovirala bi sigurno Borik-Puntamiku u najbolja četiri upravo zbog te vrlo vrijedne pobjede u Trogiru. Tu ćemo stati s kombinacijama, jer bi se moglo ovako unedogled, ali sukus svega je da je još sve vrlo otvoreno i da će posljednje 18. kolo dati konačan odgovor. U kontekstu Puntamičana to znači da ni s obje pobjede nisu sigurni, dok bi ih i jedna pobjeda, bila ona protiv Šibenika ili Alkara, mogla promovirati kao putnika u Ligu za prvaka. Koliko god se činilo da je svaki poraz u posljednje vrijeme Puntamičane udaljio iz ove borbe za najbolja četiri, ipak su zadržali neloše izglede da u posljednja dva kola uspiju napraviti podvig i pobjedama vratiti osmijeh na lica svojih navijača. Prvi je na redu Šibenik u Jazinama idućeg vikenda i nakon te utakmice puno toga će biti jasnije.


 TKO S KIM DO KRAJA


Dubrovnik (9-7): CEDEVITA, Trogir
Svjetlost (8-8): TROGIR, Zabok
Trogir (8-8): Svjetlost, DUBROVNIK
Borik-Puntamika (8-8): ŠIBENIK, Alkar
Verzalom su označene domaće utakmice.