Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

S odvodnjom mirni sljedećih 100 godina

Autor:

03.03.2009. 23:00
S  odvodnjom mirni sljedećih 100 godina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Važno je istaknuti da su prije godinu dana započeli radovi na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda te da se sve odvija u planiranim rokovima, kazao je Kolega, podsjetivši kako ovaj projekt zapravo predstavlja zadarski dio projekta “Jadran”


U povodu godišnjice rada sustava odvodnje “Centar” te skorašnjeg dovršenja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda “Centar” koji je predviđen za kraj ožujka, jučer je na prostoru ovog važnog kompleksa održana konferencija za novinare.
Nazočni su bili Grgo Peronja, direktor zadarske Odvodnje te zadarski gradonačelnik Živko Kolega koji su ovom prilikom podsjetili kako se ovaj, za grad Zadar vitalni objekt, sastoji od retencijskog bazena koji se nalazi pokraj Željezničkog kolodvora, potom crpne stanice “Arbanasi II”, podmorskog ispusta “Centar-Gaženica” te kolektora i cjevovoda između izgrađenih objekata.
Kako je pojasnio Peronja, podmorski ispust ovog sustava odvodnje dio je cjelovitog sustava gradske javne odvodnje čime će potrebe Zadrana biti zadovoljene za idućih stotinjak godina. Nakon toga Zadar, uz čisto more, pogodno za kupanje, više neće imati niti jedan otvoreni kanalizacijski ispust u more. Važno je također podsjetiti kako je riječ o vrhunskim pročišćivačima otpadnih voda, kakvih nema ni u jednom gradu na Jadranu, ali niti u susjednim državama.
Ovdje je zapravo riječ o cijeloj grupi objekata, odnosno 21 objektu koji se nalaze u sklopu jedne parcele, a kapacitet ovog pogona uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dostatan je za više od sto tisuća stanovnika.
– Ovdje je smješteno pet kompresora čiji je kapacitet dostatan za cijelo jedno stoljeće, te za sto tisuća stanovnika, no važno je naglasiti da se, u slučaju potrebe, ono vrlo lako može nadograditi te u vrlo kratkom roku poduplati kapacitet, odnosno zadovoljiti potrebe od čak 200 tisuća stanovnika, pojasnio je Peronja, pokazavši nakon kompresoroskog postrojenja i laboratorij s pet prostorija, objekt koji je prvi započeo s radom.
– Prije godinu dana u funkciju je puštena crpna stanica Arbanasi II te kopneni i podmorski ispusti zahvaljujući kojima smo tijekom ljeta postigli zapažene rezultate. Važno je istaknuti da su prije godinu dana započeli radovi na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda te da se sve odvija u planiranim rokovima, kazao je Kolega, podsjetivši kako je ovaj projekt, zapravo zadarski dio projekta “Jadran”. Financiran iz kredita Svjetske banke, 19 posto iz Grada Zadra, udio je i iz financijskog proračuna Republike Hrvatske te Hrvatskih voda, no u vraćanju kredita Grad Zadar sudjeluje sa 64 posto.
Ugovor o sudjelovanju u projektu “Jadran” potpisan je 2005. godine, a kako ističe Peronja, tada su bili svjesni kako preuzimaju veliki teret, no evidentno je da već sada Zadar ima idealne rezultate čistoće mora.
– Tvrdimo da zagađenje više nije moguće te da ne postoji šansa da bilo kakve otpadne vode stignu u more, kazao je Peronja, zajamčivši besprijekornu čistoću zadarskog akvatorija.