Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Za izgradnju Centra “Mocire” 45 milijuna kuna

Autor: Elza Radulić-Toman

03.03.2009. 23:00
Za izgradnju Centra “Mocire” 45 milijuna kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Pročelnicu Upravnoga odjela za školstvo, odgoj, kulturu i sport grada Zadra Branku Radman pitali smo i tko će osigurati novac za opremu “Mocira”. Ona vjeruje da će se i taj novac osigurati po istome modelu kao i onaj za izgradnju. To znači da bi ga osigurali Grad Zadar i dva spomenuta ministarstva, zdravstva i znanosti


Jedan od najvažnijih socijalnih projekata u Zadru i jedan od rijetkih te vrste, ali, svakako, najmoderniji u zemlji bit će Centar “Mocire”, koji će svoje prve stanare primiti potkraj ove godine ili početkom iduće. Centar za odgoj i rehabilitaciju djece i mladih s posebnim potrebama gradi se, kako je Zadranima poznato, u neposrednoj blizini OŠ Šimuna Kožičića Benje na Brodarici, na prostoru od oko 18.000 četvornih metara.
 Temeljni kamen položen je potkraj 2007. godine, a tada je bilo rečeno da će zgrade Centra biti gotove do ljeta ove godine, ali se ubrzo kazalo i da je rok malo pomaknut i da će se sve sagraditi do kraja ove godine. Prvo je malo zapela papirologija, potom se kasnilo i zbog manjih problema sa spremnikom za gorivo, ali ipak je potvrđeno ovih dana da će Centar “Mocire” biti dovršen do kraja 2009. godine. Nakon građevinskih radova koji vidno napreduju, bit će potrebno taj veliki Centar i opremiti, za što će se tek dogovoriti investitori, vjerojatno oni koji su osigurali novac i za izgradnju Centra. To su pored Grada Zadra i dva ministarstva, koji su trojnim ugovorom namaknuli nešto više od 45 milijuna kuna potrebnih za građevinsko dovršenje ovoga objekta. Ministarstvo zdravstva osiguralo je 50 posto potrebnoga novca, što iznosi 22 milijuna kuna, a Ministarstvo znanosti 31 posto, odnosno 14 milijuna kuna. Grad Zadar je po tome ugovoru osigurao 19 posto ili 8,5 milijuna kuna. Osim svega, s obzirom da je riječ o projektu od posebnog značenja, Grad Zadar je investitore oslobodio komunalnoga doprinosa vrijednoga oko dva milijuna kuna.
Ovaj Centar ima i posebno značenje što neće biti samo za potrebe Grada Zadra, već će u njemu svoje mjesto moći naći i osobe s posebnim potrebama iz cijele županije. Zato je Centar “Mocire” i prilično velik. Tamo će se, kako znamo, preseliti Dječji vrtić “Latica”, a mjesta će biti puno više nego što danas u tome vrtiću ima zadarske djece s posebnim potrebama. Bit će mjesta za čak stotinjak djece od vrtićke dobi do sedam godina. Podsjetimo da su se dosad, a shodno njegovim naprednim programima, u Vrtić “Laticu” smještala i dječica koja tamo ne bi trebala pripadati, a zato da bi se djeca s posebnim potrebama s njima više družila. U novome vrtiću neće biti potrebe za tim, jer je tamo i osnovna škola, s kojom će “Mocire” surađivati i u takvome rehabilitacijskom dijelu. Školsko je dvorište tek odijeljeno od Centra prolazom širokim nekoliko metara, tako da će se moći održavati i poneki zajednički školski programi.
Stotinjak mjesta bit će i za školsku djecu do 21 godine života, a pedesetak mjesta i u stacionaru. To će biti dio Centra u kojemu će za stalno stanovati osobe s posebnim potrebama koje nemaju drugoga smještaja, a takvih, nažalost, uvijek ima.
Pročelnicu Upravnoga odjela za školstvo, odgoj, kulturu i sport grada Zadra Branku Radman pitali smo i tko će osigurati novac za opremu “Mocira”. Ona vjeruje da će se i taj novac osigurati po istome modelu kao i onaj za izgradnju. To znači da bi ga osigurali Grad Zadar i dva spomenuta ministarstva, zdravstva i znanosti. No, oni bi već sada trebali znati koliko je novca potrebno i sve pripremiti na vrijeme kako bi se ovaj veliki objekt otvorio do kraja ove godine, do kada mu je i službeni rok za završetak.
Recimo i da Centar “Mocire” gradi splitska tvrtka “Prograding”, a nadzor je povjeren riječkoj tvrtki “Rijeka-Projekt”.