Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zapisi o boli, ljubavi i hrabrosti

Autor: Jurica Predovan

03.03.2009. 23:00
Zapisi o boli, ljubavi i hrabrosti


Ponosna sam i presretna što je ova knjiga ugledala svjetlo dana i drago mi je što će zapisi svih žena ostati zauvijek zapisani i svjedočiti mnogim generacijama. Pisanjem ove knjige omogućeno je da istina živi te da ova vatra koju smo upalili vječno gori u čast svima koji su poginuli, zaključila je Haberle


U organizaciji KUD-a Sv. Lovre iz Vrsi i Udruge žena u Domovinskom ratu Zadar te Udruga žena u Domovinskom ratu Škabrnja, u prostorijama osnovne škole održana je promocija knjige “Snaga ljubavi: činiti dobro – Škabrnja”. Ovo je šesta knjiga po redu u kojoj su sudjelovale žene iz Škabrnje, a do sada su svoju knjigu izdale i žene Zagreba, Siska, Zadra, Petrinje i Osijeka.
Knjigu su napisale 32 žene iz Škabrnje i Nadina, od kojih najmlađa ima dvadeset godina dok najstarija autorica ima punih devedeset godina.
Uvodnu riječ dobrodošlice izrekla je voditeljica KUD-a Sv. Lovre Vesna Matešić, a zatim se svim prisutnima obratila koordinatorica zapisa Danka Dražina, majka četvero djece i hrvatska braniteljica iz Škabrnje koja je pročitala nekoliko odlomaka iz knjige. Čitajući stihove koji su napisani s puno osjećaja i tuge, prisutnima se obratila Ivana Haberle, predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu Zadar, zahvalivši svima koji su došli na promociju knjige i time pokazali da imaju razumijevanje za sve teškoće koje su tijekom ratnih godina proživjele žene iz Škabrnje i Nadina.
– Ponosna sam i presretna što je ova knjiga ugledala svjetlo dana i drago mi je što će zapisi svih žena ostati zauvijek zapisani i svjedočiti mnogim generacijama. Pisanjem ove knjige omogućeno je da istina živi te da ova vatra koju smo upalili vječno gori u čast svima koji su poginuli, zaključila je Haberle.
Žene su u ovoj knjizi opisale svoje najteže i najgore trenutke iz Domovinskog rata, svoju bol zbog svojih poginulih, progonstva, zbog spaljenih kuća kao i zbog teških trenutaka koje su provele same, bez svojih supruga, vodeći brigu o djeci i obitelji.
Promociji knjige nazočili su i načelnica Sandra Vukić, predsjednik OV-a Marijo Radobuljac, profesor povijesti i filozofije Marijan Diklić te desetak žena iz Škabrnje.
Promocija će se nastaviti te će biti održane diljem županije pa će mnogi moći čuti priču autorica koje su iznijele svoje osjećaje i u knjizi opisale teškoće kroz koje su prolazile tijekom ratnih godina.