Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbogom pepeljaro!

Autor:

03.03.2009. 23:00
Zbogom pepeljaro!

Foto: Sebastian GOVORČIN



U povodu obilježavanja Hrvatskog dana nepušenja, odnosno “Dana bez duhanskog dima” koji se obilježava prvim danom korizme, članovi HNS-a upozorili su građane na opasnost ovisnosti o cigaretama te su ih pozvali na radionicu “Zbogom pepeljaro” koja bi se trebala održati danas u prostorijama HNS-a u 18 sati.
 – Više od pola stoljeća traje borba protiv pušenja pa se i Hrvatska nedavno Zakonom o zabrani pušenja u svim javnim prostorijama pridružila svjetskoj kampanji. Recesija nam je donijela oblak koji nagoviješta da možda i nije vrijeme da se prestane zarađivati od duhanske industrije. Ipak, liječenje bolesti uzrokovanih pušenjem košta puno više, rekao je Želimir Maštrović, dopredsjednik GO HNS-a Zadarske županije.
Uz njega su bili Ljiljana Klarin, predsjednica Interesnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te Predrag Šarić, predsjednik Interesnog odbora za sport.
Na radionici će zainteresirani građani moći naučiti kako se što bezbolnije odviknuti pušenja koje je, kako je Klarin rekla, bolest i ovisnost te ugrožava živote i pušača, ali i njihovih bližnjih koji su izloženi dimu cigareta. Godišnje naime, u Hrvatskoj od posljedica pušenja umre od 10.000 do 14.000 ljudi.