Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Dani masline” prelaze granice Hrvatske

Autor: Katina Vrsaljko

03.03.2010. 23:00
“Dani masline” prelaze granice Hrvatske

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ove godine je zaprimljen 331 uzorak maslinovog ulja, od čega je 66 posto iz Zadarske županije, 12 posto iz Istarske, 11 posto iz Šibensko-kninske, a ostalo iz Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, a dva su uzorka pristigla čak iz Slovenije, tako da možemo reći da je manifestacija ušla u međunarodne vode, rekla je Gulan


U organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u Zadru se dvanaesti put održavaju “Dani masline”. Manifestaciju će u ime generalnog pokrovitelja sutra u 10 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Ulici dr. Franje Tuđmana otvoriti Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, nakon čega će se održati nekoliko stručnih predavanja za maslinare. U subotu će se u dvorani 2 Sportskog centra Višnjik otvoriti izložbeno-prodajni sajam za građanstvo na kojem će izlagati maslinari Zadarske i Istraske županije te proizvođači pršuta i vina iz Zadarske županije.
Ulja sve kvalitetnija
Program manifestacije su jučer u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića predstavili suorganizatori i pokrovitelji: Jelena Gulan, predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Grada Zadra, Petar Pedišić iz HGK Županijske komore Zadar, Ivan Paštar, ravnatelj Škole i Dražen Sarić iz Zagrebačke banke, a konferenciju je vodila Ana Marušić.
– Ove godine je zaprimljen 331 uzorak maslinovog ulja, od čega je 66 posto iz Zadarske županije, 12 posto iz Istarske, 11 posto iz Šibensko-kninske, a ostalo iz Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, a dva su uzorka pristigla čak iz Slovenije, tako da možemo reći da je manifestacija ušla u međunarodne vode, rekla je Gulan te dodala da su rezultati kemijske i senzorske analize pokazali značajno poboljšanje kvaliteta u usporedbi s prethodnih 12 godina, posebno što se tiče ulja iz Zadarske županije.
Kako je pojasnila, ulja zaostala nakon analize će se tradicionalno donirati Domu za odrasle Sv. Frane, a jedan dio će biti vraćen Udruzi skradinskih ulja.
Segarić je istaknuo da maslinarstvo u Zadarskoj županiji doživljava renesansu.
– Ova manifestacija potiče što kvalitetniju proizvodnju ulja koja će u budućnosti biti prepoznata kao autohtona. Županija je do sad sufinancirala 87.000 sadnica masline, a i ubuduće će podržavati razvoj maslinarstva, rekao je Segarić.
Istaknuo je još kako bi trebalo raditi na edukaciji u svrhu bolje potrošnje maslinovog ulja.
– U Hrvatskoj se godišnje po stanovniku potroši 2 litre ulja dok Grci troše 24 litre, a Talijani 15 litara godišnje, tako da na tome zaista treba poraditi, rekao je.
Katić je kazao da je manifestacija “Dani masline” uvelike pridonijela afirmaciji maslinarstva u Zadarskoj županiji s obzirom na to da je sve veći broj maslinika, uljara te djevičanskih i ekstra djevičanskih ulja.
– I Grad Zadar je ove godine prvi put sufinancirao nabavku sadnica masline i obnovu starih maslinika, rekao je Katić.
Pedišić se osvrnuo na budućnost maslinarstva u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
– Prije ulaska u EU treba naše maslinare pripremiti i educirati za tržišnu utakmicu, okrupnjavanje zemljišta i tehnološki napredak, rekao je Pedišić.
Paštar je istaknuo povezanost Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionisata i Škole Stanaka Ožanića u čijem je laboratoriju i provedena kemijska analiza uzoraka.
Povoljniji krediti za maslinare
– Udruga je i nastala pod okriljem škole i vjerujem da će daljnjim međusobnim pomaganjem ostvarivati još bolje rezultate. Želio bih zahvaliti i dr. Marijani Matek Sarić i svim članovima Udruge, rekao je Paštar te dodao da je sretan što manifestacija Dani masline prelazi okvire Zadarske županije, čak i Hrvatske.
Senzorsku analizu je vršila Udruga senzorskih analitičara Olea Zadar koja je osnovana prošle godine.
U “Dane masline” se uključila i Zagrebačka banka koja posljednjih nekoliko godina u svojoj ponudi ima redovnu kreditnu liniju s nižom kamatnom stopom namijenjenu financiranju maslinara.
– Prije nekoliko godina smo prepoznali maslinarstvo kao važnu granu malog poduzetništva u Hrvatskoj te smo stvorili kreditnu liniju koju prilagođavamo potrebama maslinara, rekao je Sarić iz Zagrebačke banke.
Ovogodišnji Dani maslina se održavaju pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uz ostale pokrovitelje: Zadarsku županiju, Grad Zadar, HGK Županijsku komoru Zadar, Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića Zadar, Grad Biograd, Grad Benkovac, Obrtničku komoru Zadarske županije i Zagrebačku banku.
Suorganizatori su Udruga senzorskih analitičara Olea Zadar, Hrvatski zavod za poljoprivrednu i savjetodavnu službu, Područni odjel Zadarske županije, Udruga maslinara i uljara Maslina Općine Poličnik, Udruga dalmatinskih uljara i Udruga maslinara Skradinsko ulje. Manifestaciju sponzoriraju i Općina Škabrnja, Općina Stankovci, Općina Novigrad i Nasadi d.o.o.


 U PETAK PREDAVANJA, U SUBOTU SAJAM




Nakon svečanog otvorenja manifestacije sutra u 10 sati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru, uslijediti će razna stručna predavanja za maslinare. Prvo predavanje na temu “Integralna proizvodnja masline” održat će Gordana Dragun iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredu, Područnog odjela Zadarske županije. Potom će Davorin Pamić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Područnog odjela Šibensko-kninske županije održati predavanje na temu “Iskorištavanje maslinove komine” s početkom u 11 sati. U 11 i 30 će Snježana Skakelja iz Ministarstva poljoprivrede govoriti o “Panelima za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja”.
Nakon toga će se s učenicima OŠ Smiljevac odraditi edukativna radionica o maslini i kvaliteti maslinovog ulja. Program će se nastaviti u 12 i 30 s predavanjem Martine Sedmak iz Zagrebačke banke koja će prisutne upoznati s “Financiranjem maslinara”. Uslijedit će predavanje Dubravke Škevin s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu na temu “Osnovni parametri kvalitete djevičanskog maslinovog ulja” s početkom u 13 sati, a sutrašnji program će završiti s predavanjem “Utjecaj skladištenja na kvalitetu djevičanskog maslinovog ulja” koje će u 13 i 30 održati Mirella Žanetić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.