Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gračacu 500 tisuća kuna za kupnju radnog stroja

Autor: Boris Kupčak

03.03.2010. 23:00
Gračacu 500 tisuća kuna za kupnju radnog stroja

Foto: Vedran SITNICA



Država i drugi donatori mogu se ugledati na Japansku vladu koja je u pravom trenutku prepoznala potrebu i pomažući Općini Gračac pridonijela ravnomjernom razvoju svih dijelova države, o čemu neki samo pričaju, kazao je Đekić
Yoshio Tamura, veleposlanik Japana i Goran Đekić, načelnik Općine Gračac  potpisali  su Ugovor o donaciji japanske vlade Općini Gračac. Potpisanim ugovorom japanska vlada donirala je 80 posto sredstava, gotovo 500 tisuća kuna, kojim će se Komunalnom d.o.o. iz Gračaca kupiti radni stroj. Drugi dio sredstava, 20 posto, osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtka Nuclerius-Gavros koja djeluje u Gračacu.
Uz predstavnike Općine Gračac i tvrtke Komunalno d.o.o. potpisivanju ugovora nazočili su i Atsushi Saito, drugi tajnik Veleposlanstva Japana te predstavnici Zadarske županije Josip Matić i Dino Perović. Okupljene je pozdravio načelnik Goran Đekić koji je kazao kako je Gračac u teškoj materijalnoj situaciji te da je ova pomoć dobrodošla.
– Pripadamo području od posebne državne skrbi i prostorno smo najveća općina u RH. Veličina ima neke prednosti, prirodnu raznolikost i mogućnosti poljoprivredne proizvodnje, ali istovremeno otežava život i obavljanje javnih usluga.
Specifična struktura stanovništva
Neka naselja su značajno udaljena od administrativnog središta i to stanovništvu onemogućuje pristup javnim ustanovama i uslugama, a nama uzrokuje skupoću, uređenje i održavanje prometnica, kao i prijevoz putnika, kazao je Đekić dodajući da Gračac ima i specifičnu strukturu stanovništva: povratnike, naseljenike, staračka domaćinstva, velik broj nezaposlenih, a uz to i ratne devastacije te je već dugo godina zapušten.
– Općina je osnivač komunalnog, dječjeg vrtića, knjižnice i čitaonice, a pomažemo rad Crvenog križa, OŠ Nikole Tesle, poljoprivrednih zadruga i DVD-a. Stalnu pomoć prima oko 750 osoba, a zaposlenih je oko 450, dok je prije rata na isti broj stanovnika bilo zaposleno 3500. Iz navedenog je jasno u koliko smo teškoj situaciji i koliko nam znači donacija, kazao je Đekić.
O samoj donaciji rekao je kako ona neće biti samo uludo potrošen novac.
– Ova donacija znači osposobljavanje naše komunalne tvrtke za dugoročno kvalitetniji rad na održavanju komunalne infrastrukture što ujedno znači i olakšanje života svih onih kategorija društva koje smo naveli, a na čiju dobrobit moramo gledati. Država i drugi donatori mogu se ugledati na japansku vladu koja je u pravom trenutku prepoznala potrebu i pomažući Općini Gračac pridonijela ravnomjernom razvoju svih dijelova države, o čemu neki samo pričaju, kazao je Đekić.
Donačelnik Milan Tankosić istaknuo je kako će radni stroj pridonijeti rješavanju komunalnih problema te omogućiti djeci i ljudima sigurniji put do škole.
Stroj za oporavak i boljitak
Yoshio Tamura pozdravio je goste i kazao kako mu je čast biti na svečanosti potpisivanja ugovora s Općinom Gračac.
– Donacija iznosi gotovo 67 tisuća eura, a namijenjena je kupnji posebnog radnog stroja za obnovu i održavanje nedovoljno razvijene infrastrukture na ovom području i pridonijet će poboljšanju života ljudi koji su dodatno otežani ratnim zbivanjima. Ceste u Srbu i drugim naseljima su u vrlo lošem stanju i uredit će se doniranim strojem, koji će ujedno služiti i za obnavljanje cesta i puteva. Pogodniji putevi osigurat će dostatnu dostupnost usluga koje su stanovnicima, osobito starijima, bile nedostupne. Nadam se da će novi stroj pridonijeti oporavku i boljitku ovog područja, kazao je Tamura te dodao kako donaciju treba primiti kao znak prijateljstva naroda Japana.


 U POGONU OD SLJEDEĆE ZIME


Goran Đekić kazao je kako je Vlada Japana prepoznala probleme u kojima je Općina Gračac, a novi stroj je za Komunalno d.o.o. kao infuzija za bolesnika i znači novi život.
– Sada Komunalno ima jedan stroj koji je u jako lošem stanju, ovaj će služiti za čišćenje nerazvrstanih puteva, na sanaciji vodovoda i zimi ćemo održavati općinske puteve, kazao je Đekić dodajući kako će dobro poslužiti sljedeće zime, jer do kraja ove neće stići.




 VELEPOSLANIK SE NAVIKAVA NA USPORENI TEMPO


Nakon službenog dijela i potpisivanja ugovora razgovarali smo s Yoshiom Tamurom, veleposlanikom Japana koji je kazao kako je japanska vlada već donirala Općinu Gračac.
– Već smo surađivali s Gračacom i do sada smo donirali. Naravno da ćemo pratiti situaciju i gledati kako će ovaj stroj poboljšati život stanovnika. Radni stroj će kupiti Općina Gračac, a nakon toga imat ćemo ceremoniju primopredaje, kazao je Tamura.
Nakon toga kazao nam je kako je u Hrvatskoj od svibnja prošle godine te da mu je jako draga.
– U Hrvatsku sam došao u svibnju prošle godine i ovdje sam deset mjeseci. Ovo je jako lijepa zemlja s dosta zelenih površina i bogata je vodom. Jako je lijepo, a najljepši mi je Zagreb u kojem živim, kazao je Tamura te dodao kako je sve više japanskih turista na jadranskoj obali.
– Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo gotovo 160 tisuća naših građana i to je veliki broj. Mogu reći da jako vole Plitvice i Dubrovnik. Želimo veći broj naših turista i nastavit ćemo intenzivne kontakte s Ministarstvom turizma, kazao je Tamura dodajući kako se navikava na usporeniji tempo života, jer u Japanu se živi brže nego ovdje.