Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Grafike na zidovima Rodilišta

Autor: Teuta Babajko Jamičić

03.03.2010. 23:00
Grafike na zidovima Rodilišta

Foto: Vedran SITNICA



Rodilište je srce svake bolnice, tu novi životi dolaze na svijet. Iz tog razloga odlučili smo se upravo Rodilištu donirati ove lijepe grafike izrađene na temu rođenja, mira i Božića. Vjerujemo da će ove grafike razveseliti osoblje Rodilišta te rodilje i djecu, kazao je fra Josip Sopta


Provincijalat franjevačke provincije Sv. Jeronima donirao je zadarskom Rodilištu na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju u Općoj bolnici Zadar jedanaest grafika hrvatskih suvremenih umjetnika. Grafike vrijedne 11 tisuća kuna nastale su u sklopu projekta Hrvatske božićne mape, koji je realizirao Franjevački institut za kulturu mira iz Splita u suradnji s poznatim hrvatskim slikarima i kiparima.
Provincijal fra Josip Sopta pojasnio je da je ideja o grafikama krenula iz Franjevačkog instituta za kulturu mira koji je hrvatskim umjetnicima predložio da naslikaju slike na temu mira, rođenja i Božića. Pozivu su se odazvali poznati hrvatski umjetnici Josip Biffel, Josip Botteri Dini, Mile Blažević, Kuzma Kovačić, Đuro Seder, Eugen Kokot, Antun Boris Švaljek, Josip Trostmann, Šime Vulas, Mladen Ivešić i Blaženka Salavarda.
Oni su napravili 11 grafika u ograničenim količinama koje su autorizirane i ponuđene na prodaju. Prikupljenim sredstvima od prodaje pomaže se siromašnim obiteljima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Grafike, koje je jučer donirao Provincijalat franjevačke provincije Sv. Jeronima iz Zadra, oživile su zidove zadarskog Rodilišta.
– Rodilište je srce svake bolnice, tu novi životi dolaze na svijet. Iz tog razloga odlučili smo se upravo Rodilištu donirati ove lijepe grafike izrađene na temu rođenja, mira i Božića. Vjerujemo da će ove grafike razveseliti osoblje Rodilišta te rodilje i djecu, govori fra Josip Sopta, pojašnjavajući da je jedan od glavnih ciljeva projekta Hrvatske božićne mape podizanje razine kulture slavljenja Božića, kojemu prijeti postupno pretvaranje u pogansko slavlje s potpunim zaboravom na Isusovo utjelovljenje i značaj njegova rođenja za čovječanstvo.
Zadarskom Provincijalatu franjevačke provincije Sv. Jeronima na vrijednoj donaciji Rodilištu u Zadru zahvalio je dr. Branko Dukić, voditelj Odjela ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici. Kako je istaknuo dr. Dukić, grafike na temu rađanja i Božića koje su donirali u vrijeme Korizme postat će stalna izložba u zadarskom Rodilištu.