Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potres su jedva zabilježili instrumenti Seizmološke službe

Autor: Velimir Brkić

03.03.2010. 23:00
Potres su jedva zabilježili instrumenti Seizmološke službe

Foto: Vedran SITNICA



U slučaju prirodne katastrofe bitno je što prije aktivirati sve nadležne službe kako bi se što prije došlo do unesrećenih i pomoglo im se, rekli su iz zadarskog ureda za zaštitu i spašavanje
U Zadru se, u srijedu navečer, oko 18.30 sati, mogao osjetiti lagan potres snage 1,5 stupnjeva prema Richteru. Epicentar potresa je bio nedaleko od otoka Iža, a budući da je bio slab jedva da su ga zabilježili instrumenti Seizmološke službe u Zagrebu. Upravo zbog toga mnogi Zadrani nisu ga ni osjetili, dok se drugima učinilo kao da je jača grmljavina uz tutnjanje.
Ovaki i slabiji potresi, kako su nam rekli iz seizmološke službe u Zagrebu, često se događaju, ali budući da su slabi, nema potrebe za intervecijama.
– Na svu sreću statistika događanja potresa je takva da su slabiji potresi češći, a jači, pogotovo oni razorni, su rijetki, rekao je dežurni seizmograf i dodao kako su zadnji jači potresi u Hrvatskoj bili na otoku Jabuci, te u Stonu i Lici. Kod njih je zabilježena slabija materijalna šteta, ali na sreću nije bilo težih posljedica.
Iako na zadarskom području duže vrijeme nije bilo nikakve veće elementarne nepogode, dežurne službe su uvijek spremne na eventualnu katastrofu.
– U slučaju većih katastrofa vodstvo preuzima Županija koja ima zapovjedništvo civilne zaštite, odnosno Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Oni tada organiziraju službe operativne zaštite koje provode evakuaciju, spašavanje, izvlačenje i zbrinjavanje građana sa područja pogođenih katastrofom, rekao je Darko Tesko, načelnik Odjela za preventivu, planiranje i nadzor Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar istaknuvši kako je u slučaju katastrofa najvažnije promptno djelovati. Prema njegovim riječima bitno je što prije aktivirati sve nadležne službe kako bi se što prije došlo do unesrećenih i pomoglo im se.
Upravo zbog ovoga u zadarskom Uredu za zaštitu i spašavanje su uvijek spremni tako da su u izradi nove procjene ugroženosti. O tome kakva je razina ugroženosti u Zadarskoj županiji Tesko nam nije mogao reći jer su upravo u fazi usvajanja novih procjena ugroženosti, pa tek kad one budu usvojene moći će ih detaljnije komentirati. Za kraj je još jednom istaknuo kako su spremni za eventualne katastrofe.