Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Radnici Transporta odgodili štrajk glađu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

03.03.2010. 23:00
Radnici Transporta odgodili štrajk glađu

Foto: Vedran SITNICA



Ne odustajemo od štrajka glađu. Odluka je u početku štrajka prolongirana zbog loših vremenskih prilika, a sada i pozitivnih naznaka iz političkih struktura, koje obećavaju požurivanje cijelog slučaja. Stoga, ćemo pričekati još neko vrijeme da vidimo hoće li se stvari doista pomaknuti s mrtve točke
Bivši djelatnici tvrtke “Transport Zadar”, koji još uvijek čekaju povrat novca, 4 milijuna kuna, koje im je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljenje poslove za vojsku i policiju doznačilo zadarskom prijevozničkom poduzeću, zbog čega su sredinom veljače najavili i štrajk glađu, dobili su naznake da će se cijeli slučaj konačno pokrenuti s mrtve točke.
Kako pojašnjava Petar Smokrović, predsjednik Koordinacijskog odbora bivših djelatnika “Transporta Zadar”, nakon donošenja odluke o štrajku glađu, iz političkih struktura stigle su pozitivne naznake, kako će se požuriti rješavanje cijelog slučaja. To bi u končanici, kako očekuje Smokrović, trebalo rezultirati povratom 4 milijuna kuna, koje je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova još davno doznačilo zadarskom “Transportu”, a taj novac nikada nije stigao na račun ove prijevozničke tvrtke.
Podsjetimo, prijevoznička tvrtka “Transport Zadar” u prosincu 2001. godine otišla je u stečaj. Radnici su dobili isplaćene zaostale plaće i otpremnine, no još uvijek čekaju isplatu i zakonski dosuđenih kamata i povrata novca koji je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove za vojsku i policiju doznačilo zadarskom prijevozničkom poduzeću. Problematičan je nestanak 4 milijuna kuna, koje je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove, za potrebe vojske i policije doznačilo “Transportu”. Naknadno je utvrđeno da novac nikada nije stigao na račun ove zadarske prijevozničke tvrtke, već je prebačen jednoj fiktivnoj tvrtki u Sisku, koja služi za pranje novca. U cijelu priču oko nestanka novca, uključio se USKOK i Državno odvjetništvo, tako da su krivci već sankcionirani. Kako odgovornima za nestanak novca nije naložen povrat 4 milijuna kuna, bivši djelatnici zadarskog “Transporta” još čekaju povrat financijskih sredstava koja su zaradili.
U međuvremenu, poslana je peticija USKOK-u, Državnom odvjetništvu i Ministarstvu pravosuđa te požurnica Visokom trgovačkom sudu u Splitu, no ništa od toga nije urodilo plodom. Nedavno, bivši djelatnici “Transporta” obratili su se i premijerki Jadranki Kosor. Kako je sa svih strana odgovor bio isti, i to da je postupak u tijeku, sredinom veljače radnici su donijeli odluku da će štrajkati glađu kako bi im se konačno isplatio novac koji su zaradili još početkom devedesetih.
– Ne odustajemo od štrajka glađu. Odluka je u početku štrajka prolongirana zbog loših vremenskih prilika, a sada i pozitivnih naznaka iz političkih struktura, koje obećavaju požurivanje cijelog slučaja. Stoga, ćemo pričekati još neko vrijeme da vidimo hoće li se stvari doista pomaknuti s mrtve točke. Ukoliko ne budemo korak bliže isplati novca, štrajkat ćemo glađu, govori Smokrović, koji je zajedno sa šestoricom kolega iz “Transporta” spreman štrajkati glađu ako im se ne vrati novac koji su zaradili početkom devedesetih.