Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Samo pobjedama možemo iz opasne zone

Autor: Šime Ćurko

03.03.2010. 23:00
Samo pobjedama možemo iz opasne zone

Foto: Vedran SITNICA



Koliko god bio vrijedan bod sa Šubićevca možda je i još važnija igra koju smo tamo pokazali. S takvim pristupom ne trebamo strahovati pred utakmicama koje dolaze – kaže Maruna


Šime Maruna mogao se proslaviti u drugom poluvremenu utakmice u Šibeniku. Zadarski desni bočni našao se u nekoliko navrata u vrlo obećavajućim situacijama.
– Otvorilo mi se u drugih 45 minuta u Šibeniku dosta toga. Možda sam mogao i bolje reagirati, ali jednom sam bio spriječen prekršajem koji je bio za jedanaesterac. Nije suđeno tako da je sada svejedno i ne treba se više na to osvrtati. Uzeli smo bod u Šibeniku, što je dobar rezultat, iako je situacija na terenu bila takva da smo lako mogli pobijediti – kaže Maruna koji je treću sezonu u kadru prve momčadi s kojom je počeo trenirati još kao junior.
– Trebalo mi je vremena za prilagodbu na prvu momčad. Mislim da svaki junior koji dođe u prvu momčad bude u teškom razdoblju u kojem mu svašta prolazi kroz glavu. Tako je bilo i sa mnom. U početku sam malo igrao, a prvi put sam u kontinuitetu bio u prvoj momčadi kad se nakon dolaska Ivice Datkovića ozlijedio Josip Bilaver.
Početkom prošle sezone Maruna je bio daleko od prvih 11. Za neke mlade igrače to je obeshrabrujuće, za neke motivirajuće.
– U toj situaciji je najvažnije pitanje kako će te reagirati u glavi. Ja sam razmišljao o tome ima li smisla da kao mlad igrač treniram s prvom momčadi, a ne igram. Srećom to je brzo prošlo, Zadar mi je dao priliku i sada se svaki trening i svaku utakmicu želim dokazivati. Vjerujem da mi je Bog vratio sav trud koji sam uložio u svoju nogometnu karijeru, posebno u vremenu od kada sam u prvoj momčadi.
Zadar je svake sezone sve mlađi. Od onih koji “kvare” prosjek godina ostali su samo Surać, Milin, Terkeš, Skočibušić.
– Dosta mi znače savjeti iskusnijih igrača koji me ispravljaju i tijekom utakmice. Na takav se način najbolje uči, čim pogriješim oni me ohrabre, ali mi i jasno kažu što nije bilo dobro. Poslije to mogu čuti i od trenera i sve je ovo za mene kao neka škola. Uostalom, imam samo 20 godina i još moram o nogometu dosta toga naučiti.
Na desnom boku Maruna se izmjenjuje s Josipom Bilaverom?
– Blaver je iskusan igrač od kojeg se može dosta toga naučiti. Raduje me što mi je upravo takav igrač, koji na utakmicama ne štedi sebe, konkurencija jer to i mene tjera na dodatni angažman. Za Šibenik je Bilaver imao tri žuta kartona pa sam ja igrao. Drugi put će igrati on, najvažnije je da mi osvajamo bodove.
Bod iz Šibenika izgleda ohrabrujuće, ali protiv Karlovca Zadrani imaju pravo razmišljati samo o pobjedi.
– Jedino nas pobjede mogu pomaknuti iz donjeg dijela ljestvice. Ovako bod po bod bit će teško. Karlovac moramo pobijediti. U prilog nam ide dobra igra na pripremama u kojima nismo izgubili deset utakmica u nizu, ali i još više ono što smo pokazali u Šibeniku. Koliko god bio vrijedan bod sa Šubićevca možda je i još važnija igra koju smo tamo pokazali. S takvim pristupom ne trebamo strahovati pred utakmicama koje dolaze.


 NAJZASLUŽNIJI – ZORAN ERLIĆ




Maruna se nogometom počeo baviti još u prvom razredu osnovne škole. Do kadetskog uzrasta Maruna je igrao na zadnjem veznom, a onda je premješten na bok.
– Prvi trener mi je bio Željko Živković. Nakon njega došli su Vujčić, Čačić, Kovačević i Zoran Erlić. Upravo je Erlić jedan od trenera koji je obilježio moju karijeru. Erlić mi je bio velika podrška u vremenu kad sam prešao u seniore i to što sam danas u prvoj momčadi je i njegova zasluga – ističe Maruna.
U posljednje dvije i pol sezone Maruna je u prvoj momčadi došao do 24 nastupa (2007./08. – 3, 2008./09. – 13, 2009./10., – 8).