Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Za POS zainteresirano samo 15 Podgorca

Autor: Velimir Brkić

03.03.2010. 23:00
Za POS zainteresirano samo 15 Podgorca

Foto: Vedran SITNICA



Vjerujem da će se o realnoj situaciji moći govoriti tek nakon sastanka sa APN-om. Naravno i kad se građani dodatno educiraju i putem prezentacije upoznaju sa Programom POS-a, pojasnio je načelnik Ramić, naglasivši da Općina nastoji uspostaviti maksimalnu komunikaciju sa Podgorcima te projekt prilagoditi njihovim potrebama
Na području Općine Starigrad provedena je anketa o stambenim potrebama građana putem Programa društveno poticane stanogradnje (POS) kako bi se utvrdile njihove želje, potrebe i mogućnosti. U anketi je sudjelovalo tek 15 građana i to 14 iz Starigrada te jedan iz Selina dok se iz Tribnja nije javio niti jedan zainteresiran građanin koji nema odgovarajuće riješeno stambeno pitanje. U općini Starigrad (Starigrad, Seline, Tribanj) živi oko dvije tisuće stanovnika.
Kriteriji za program POS-a
– Zakonom su predviđena četiri Programa društvene stanogradnje. Tri su se anketirana građana izjasnila za kupnju stana u stambenoj zgradi, sedam za gradnju obiteljske kuće i pet građana za kreditiranje kupnje građevinskog materijala dok za najam stana nema izjašnjenih, rekao je starigradski načalnik Krste Ramić dodajući kako se POS-om uređuje sustavno organizirana stanogradnja poticana javnim sredstvima radi zadovoljavanja stambenih potreba i poboljšanja kvalitete stanovanja što šireg kruga građana, kao i unaprjeđenja graditeljstva.
Da bi građanin uopće mogao riješiti stambeno pitanje po modelu POS-a, potrebno je da udovoljava najosnovnijim uvjetima, da ima neriješeno stambeno pitanje, kreditnu sposobnost i državljanstvo RH, odnosno prebivalište na području općine Starigrad. Društveno poticana stanogradnja provodi se izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada, organiziranom na način kojim se ostvaruje svrhovito korištenje javnih i drugih sredstava za pokriće troškova, osigurava povrat tih sredstava, te omogućuje prodaja stanova, obiteljskih kuća i građevinskog materijala uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržnih u pogledu kamata i rokova otplate. Javnim sredstvima potiče se i gradnja i rekonstrukcija (dogradnja i nadogradnja) zgrada i obiteljskih kuća fizičkih osoba radi zadovoljavanja njihovih stambenih potreba.
– Daljnje aktivnosti za uključivanje u Program POS-a utvrdit će se na sastanku između Općine i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Vlade RH-a o čemu će svi zainteresirani i javnost biti pravovremeno obavješteni, poručio je Ramić.
Prezentacija i edukacija
Broj mladih obitelji na području Općine se povećava, a one u novi život žele krenuti samostalno. Idealna prilika jest i program POS-a. Kao što je poznato, Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji uređuje se sustavno organizirana stanogradnja poticana javnim sredstvima radi zadovoljavanja stambenih potreba i poboljšanja kvalitete stanovanja što šireg kruga građana. Jedinica lokalne samouprave (JLS) dužna je voditi brigu o stambenim potrebama na svome području te u skladu s time provoditi mjere stambenog zbrinjavanja. Slijedom navedenoga APN je dostavio dopis za provođenje ankete o zainteresiranosti građana na području Općine za rješavanje stambenog pitanja putem Programa POS-a. Na provedenu anketu prijavilo se 15 zainteresiranih osoba. No usprkos općepoznatoj recesiji, gospodarskoj krizi i nestabilnosti radnih mjesta ovo najvjerojatnije nije konačan broj zainteresiranih građana.
– Vjerujem da će se o realnoj situaciji moći govoriti tek nakon sastanka sa APN-om. Naravno i kad se građani dodatno educiraju i putem prezentacije upoznaju sa Programom POS-a, pojasnio je Ramić, naglasivši da Općina nastoji uspostaviti maksimalnu komunikaciju sa Podgorcima te projekt prilagoditi njihovim potrebama kako bi ovdje uistinu bila riječ o socijalno povoljnoj prilici za rješavanje stambenog pitanja.
– Vodimo brigu o svim žiteljima Općine. Za njih smo uvijek spremni izdvojiti vrijeme i sredstva kako bi im pomogli u rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja, stambenog zbrinjavanja, zaključio je Ramić.