Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Crvene kuće do kraja godine

03.03.2011. 23:00
Crvene kuće do kraja godine


Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić jutros je upriličio susret s novinarima a povod je bio početak radova na izgradnji infrastrukturne mreže u novom naselju Crvene kuće. Vrančić je rekao da su radovi počeli još prije sedam dana i da ih izvodi zadarska tvrtka Franto.
– Izgradnju infrastrukture za cijelo ovo područje financira Grad Zadar. Vrijednost radova je 7,7 milijuna kuna, a obuhvaća gradnju dviju pristupnih cesta, Frane Kršinića i Krste Odaka, te gradnu sviju cesta oko i unutar stambene zone.   Uz ceste izgradit će se nova javna rasvjeta, vodovod, odvodnja. Završetak radova predviđen je do kraja godine, rekao je Vrančić na gradilištu Crvene kuće na kojem se grade dvije zgrade, POS-ova o za stradalnike Domovinskog rata.
Grad Zadar, nastavio je Vrančić, platio je za stradalničku zgradu komunalnu infrstrukturu u vrijednosti nešto malo manje od milijun kuna. Otprilike isti iznos Grad je platio i za komunalnu infrastrukturu POS-ove zgrade gdje će cijena kvadrata biti oko 1.000 eura. Upitan kako to da je POS u Zadru gotovo dvostruko poskupio, s manje od 600 eura na Smiljevcu do svega nekoliko desetaka eura manje od zakonskog maksimuma predviđenog za cijenu kvadrata POS-ovi stanova, gradonačelnik je samo rekao da je 1.000 eura jako povoljna cijena stambenog kvadrata u Zadru.
– U samoj blizini očekuje se početak izgradnje zgrade socijalnih stanova. U pripremi je projektna dokumentacija, a očekujemo da bi na jesen započeli s radovima. Svaka od spomenutih zgrada imat će od 60 do 65 stanova. Na listi za socijalne stanove bilo je 40-45 kandidata. U suradnji s APN-om i tu će zgradu isfinancirati Grad Zadar, dodao je Vrančić.
Zadarski gradonačelnik rekao je da će se uskoro cijelo područje, iznad i ispod Jadranske magistrale DC-8, priključiti na kolektor visokih zona koji je u izgradnji. Čim završi natječaj za izvođača radova, po prvi put će se na odvodnju spojiti područja iznad magistrale sa pročiščivačem na Smiljevcu. U pripremi je dokumentacija za izgradnju sekundarne odovodnje za cijelo naselje Crvene kuće, a čim se izgradi infrastruktura za zgrade, 150 okolnih obiteljskih kuća moći će se izravno spojiti sa sustavom koji je u izgradnji. Otprilike isti broj kuća, spojit će se na spoj sa pročišćivačem i ispod magistrale. Zadarski gradonačelnik očekuje da bi izgradnja komunalne infrastrukture i prvih dviju zgrada mogla biti gotova već u studenom.
Gradonačelnik Vrančić rekao je i da će baš naselje Crvene kuće biti prvo naselje koje će se priključiti na plinsku mrežu. Naime, plin je došao do samih rubova grada tj. izgrađen je plinovod Plinacra. Ovih dana se očekuje potvrda glavnog projekta, pa bi koncesionar EVN mogao početi radove unutar samog grada. Također, među prvim potrošačima bi trebala biti zadarska Opća bolnica.