Dr. sc. Josip Faričić izabran za predsjednika HGD - Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Dr. Damir Magaš prepustio je mandat svom nasljedniku

U Multimedijskoj dvorani Sveučilišta u Zadru u srijedu je održana godišnja skupština Hrvatskoga geografskog društva - Zadar. Kako je ove godine istekao četverogodišnji mandat svih tijela udruge, ova je skupština ujedno bila i izborna, pa je osim uobičajenih izvješća o djelovanju i financijskog izvješća za proteklu i plana djelovanja za tekuću godinu, te dodjele godišnjih nagrada Frederik Grisogono, dnevnim redom bio predviđen i izbor za novo vodstvo HGD-Zadar, te članove Nadzornoga i Upravnog odbora udruge. Po odabiru radnog predsjedništva, izvješće o djelovanju i plan za 2011. pročitao je i elaborirao dosadašnji predsjednik udruge prof. dr. sc. Damir Magaš.

- Hrvatsko geografsko društvo - Zadar aktivno je nastavilo djelatnost u 2010. godini kroz različite vidove djelovanja: izdavaštvo, promicanje geografije u znanosti, struci i široj javnosti putem priređivanja javnih predavanja, nagrađivanja istaknutih pojedinaca i slično. Nastavljena je i suradnja s Aktivom nastavnika geografije Zadarske županije, pojedinim srednjim školama, drugim geografskim društvima u Hrvatskoj, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije i drugim subjektima, naglasio je prof. Magaš.

U okvirima planova rada Društva u tekućoj godini, predviđen je nastavak organizacije stručno-popularnih predavanja najmanje jedanput mjesečno, te priređivanje stručnih, popularnih i terenskih obilazaka za zainteresirane članove udruge, nastavnike, profesore, studente i učenike s područja Zadarske županije. Naravno, među prioritetima je i nastavak izdavanja znanstvenog časopisa Geoadria u suradnji s Odjelom za geografiju Sveučilišta u Zadru, kao i kontinuirano opremanje geografskog knjižničnog odjeljka.

U nastavku protokolarnog dijela skupštine dodijeljenje su godišnje nagrade Frederik Grisogono, a potom se pristupilo i odabirurazrješenju starih i izboru novih tijela Udruge. Za novoga je predsjednika Udruge za nadolazeće četverogodišnje razdoblje predložen i jednoglasno izabran doc. dr. sc. Josip Faričić, a za dopredsjednicu Lena Mirošević, prof. Za tajnicu je izabrana Nina Lončar, prof., dok su u Upravni odbor izabrani (osim predsjednika) članovi prof. dr. sc. Damir Magaš, Lena Mirošević, prof., Božica Barač, prof. i Zoran Samardžija, prof. U Nadzorni odbor predloženi su i jednoglasno izabrani: za predsjednicu Jadranka Brkić-Vejmelka, prof., te za članove dr. sc. Robert Lončarić i Valerie Carine Miočić, prof.

Na samom kraju protokolarnog dijela Skupštine, prisutnima se oproštajnim govorom obratio dosadašnji predsjednik i osnivač HGD-Zadar, prof. dr. sc. Damir Magaš, zahvalivši svim bivšim i sadašnjim članovima i suradnicima. Naglasio je, također, i da unatoč odstupanju sa vodeće pozicije namjerava ostati aktivan u radu Udruge, te i dalje davati svoj doprinos njenim ciljevima i svrsi.

 NAGRADE NAJZASLUŽNIJIM I NAJUSPJEŠNIJIM GEOGRAFIMA

U okviru godišnje skupštine Hrvatskoga geografskog društva - Zadar i ove su godine dodijeljene nagrade Federik Grisogono koje Udruga svake godine dodijeljuje najzaslužnijim i najuspješnijim znanstvenicima, prosvjetnim djelatnicima i studentima. Nagrade najzaslužnijima u tri kategorije dodijelio je dosadašnji predsjednik HGD-Zadar prof. dr. sc. Damir Magaš.

Za razvoj geografske znanosti u Hrvatskoj, ovogodišnji dobitnik „Grisogona" jest prof. dr. sc. Miljenko Lapaine, znanstvenik sa Geodetskog Fakulteta u Zagrebu i dugogodišnji suradnik Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru. Za razvoj geografije u Zadru i Zadarskoj županiji nagrađen je prof. Zoran Samardžija, nastavnik geografije u Gimnaziji „Vladimira Nazora". U kategoriji najboljih studenata geografije u protekloj godini nagrađeni su Antonio Ivanović (prosjek ocjena 4,7), Tome Marelić (prosjek 4,8), Josipa Kovačević (prosjek 4,8) i Emilija Mustapić (prosjek 4,8).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno