Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dug za Višnjik steže omču oko gradskih financija

03.03.2011. 23:00
Dug za Višnjik steže omču oko gradskih financija


Grad Zadar nije uspio platiti cjelokupnu kamatu od na dug od 18,5 milijuna eura na vrijeme 1. ožujka, kada je bio datum dospijeća. Kamata je u cijelosti isplaćena nakon dva dana, kako stoji u obavijesti na stranicama Središnjeg klirinškog depozitnog društva.
Kao razlog neisplate cjelokupne kamate na datum dospijeća u Grad Zadru navode slabu naplatu vlastitih potraživanja. Obveza plaćanja kamata u iznosu od 3.800.000 kn dospjela je 1. ožujka, a s jučerašnjim danom, 3. ožujka, je uplaćena u cijelosti, s tim da je u protekla dva dana bila djelomično ispunjena. Radi se o kratkoročnom kašnjenju uzrokovanom poteškoćama u likvidnosti – kako imamo poteškoća u naplati vlastitih potraživanja, tako imamo i poteškoća u isplati obveza, stoji u priopćenju iz Grada Zadra.
Podsjetimo kako je u ovom slučaju riječ o kreditu koji je Grad Zadar digao za izgradnju zatvorenog bazenskog plivališta i višenamjenske gradske sportske dvorane na Višnjiku. Grad Zadar izdao je 1. rujna 2004. municipalne obveznice ukupne vrijednosti 18,5 milijuna eura uz godišnju kamatu od 5,5 posto. Najveći vlasnik obveznica je Hypo Alpe Adria Bank. Dospijeće glavnice je 1. rujna ove godine. Vrančić je nedavno predložio novo zaduženje od 138 milijuna kuna za vraćanje glavnice. Prihvati li Gradsko vijeće prijedlog, Grad bi se zadužio u poslovnoj banci, a kredit bi se vraćao do 2019. godine. Tako ćeGrad Zadar, odnosno njegovi građani, na istu glavnicu plaćati dva puta kamate.
Pojedini mediji situaciju s neisplatom cijele kamate na vrijeme su prenapuhali i postojeće stanje povezali s gradskim bankrotom. Ovdje nije riječ o nikakvom bankrotu nego o problemu likvidnosti koje trese cijelo hrvatsko gospodarstvo. Ipak Grad Zadar ne može se samo vaditi na problem tekuće likvidnosti i njome opravdati dosadašnje loše upravljanje financijama, pogotovo brigu o najvećem dugu koji uskoro stiže na naplatu.
Podsjetimo kako je državna revizija davala upozorenja Gradu kako se u proračunu ne rezerviraju sredstva za otplatu tog  duga. Stvorio se opći dojam kako je gradska vlast cijelom problemu svih ovih godina pristupalo neozbiljno, a na kraju će ceh za to platiti građani Zadra.