Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nikome ne damo krug!

03.03.2011. 23:00
Nikome ne damo krug!


Zbog nezakonitog knjiženja podigli smo kaznenu prijavu protiv Čazmatransa. Osim toga zatražili smo i prijem kod Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, i tražit ćemo da što prije riješi ovaj spor. Također, ako se uskoro nešto ne primijeni, najavljujemo novi prosvjed, ali ovog puta u Zagrebu, najavili su prosvjednici


Podignuli smo kaznenu prijavu protiv Čazmatransa zbog nezakonite dokapitalizacije, za što imamo i nove dokaze. Naime, imamo dopis Ivana Grabića, nekadašnjeg člana nadzornog odbora Croatia Zadar Linea i predstavnika Čazmatransa, u kojem tvrdi da je dokapitalizacija provedena nezakonito i zbog čega je podnio ostavku, rekao je Ive Števanja, glavni sindikalni povjerenik Croatia Zadar Linea. On je zajedno s velikim brojem zaposlenika Croatia Zadar Linea u stečaju jučer održao prosvjedni skup ispred upravne zgrade i kruga Croatia – Zadar Linea.
Sačuvati Croatia Zadar Line
Števanja je upozorio na važnost vraćanja “kruga” Croatia Zadar Lineu, kako bi se kasnije od eventualne prodaje tog zemljišta mogla namiriti brojna dugovanja.
 – Danas su se ovdje okupili zaposlenici, od kojih su neki već i bivši, neki su umirovljenici, a neki na Zavodu za zapošljavanje zbog toga što je netko ukrao imovinu Croatia Zadar Linea. Krug treba vratiti Croatia Zadar Lineu i treba ga prodati da se namire dugovi, rekao je Števanja. Zaposlenici Croatia Zadar Line već 11 godina čekaju na okončanje stečajnog postupka koji je u blokadi zbog sudskog spora s Čazmatransom zbog tzv. kruga, odnosno zemljišta od oko 15 tisuća četvornih metara i vrijednog oko 50 milijuna kuna.
Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH istaknuo je da zaposlenici po svaku cijenu žele sačuvati Croatia Zadar Line. Dodali su da imaju dokaze da se Čazmatrans protuzakonito zbog duga od četiri milijuna uknjižio na zemljište vrijedno 50 milijuna kuna.
 – Zbog nezakonitog knjiženja podigli smo kaznenu prijavu protiv Čazmatransa. Osim toga zatražili smo i prijam kod Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, i tražit ćemo da što prije riješi ovaj spor. Također, ako se uskoro nešto ne primijeni, najavljujemo novi prosvjed, ali ovog puta u Zagrebu. To će biti prosvjed za spas radnih mjesta, za zaštitu otpremnina i za zaštitu radničkih prava, najavio je Vedran Uranija.
Stotinu otpremnina
Dodao je da otpremnine potražuje 100-tinjak zaposlenika, a ako Croatia Zadar Line u sporu izgubi krug, otpremnine se nikad neće isplatiti. Visina dugovanja prema zaposlenicima je oko milijun kuna. Istaknuo je da se bore za golu egzistenciju zaposlenika i za njihove plaće i otpremnine.
Da podsjetimo, u kaznenoj prijavi sindikalisti su naveli da je, prema njihovim saznanjima, Čazmatrans 1996. godine dokapitalizirala Croatia Zadar Line, ali ne u skladu sa zakonskim propisima. Temeljem takve dokapitalizacije, objasnili su, Čazmatrans se protivno zakonskim propisima uknjižio na nekretnine CZL-a, odnosno na tzv. krug, čija je vrijednost procijenjena na oko 50 milijuna kuna. Sindikalisti terete Čazmatrans da je protuzakonito upisana hipoteka na krug zbog, kako su naveli, navodnog duga od četiri milijuna kuna, premda je, tvrde sindikalci, taj dug nepostojeći zbog nezakonite dokapitalizacije. Čazmatrans je, tvrde sindikalci, donio pet milijuna kuna za autobuse, što je napravljeno u sklopu dokapitalizacije tvrtke, a izvukli su 50 milijuna kuna, koliko vrijedi krug. Zadarski Trgovački sud presudio je svojedobno u korist Čazmatransa pa je sadašnji stečajni upravitelj Frane Negro uputio žalbu Visokom trgovačkom sudu na koju se već dugo čeka odgovor.