Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novi “Marko Polo” s “pačjim repom”

03.03.2011. 23:00
Novi “Marko Polo” s “pačjim repom”


Poradilo se i na komforu putnika, pa će salonski prostori raspolagati sa 129 novih avio-sjedala


Nakon nešto manje od dva mjeseca, trajekt “Marko Polo” s novim će “pačjim repom” i blisterima ovog vikenda izaći iz doka u “Viktor Lencu”, a kroz narednih desetak dana ovaj će Jadolinijin trajekt biti potpuno spreman za prihvat prvih putnika i vozila na liniji Split – Ancona.
“Marko Polo” kojeg, nažalost, prati neslavna epizoda nasukavanja na otočiću Situ u listopadu 2009. godine, u “Lenac” je stigao radi nužnih preinaka kako bi udovoljio propisima za plovidbu u međunarodnim vodama. Usput je na ovom trajektu, izgrađenom još 1973. godine u Francuskoj, obavljen i obimniji remont. Vrijednost obavljenih radova na “Marku Polu” penje se, navodno, na oko milijun i pol eura.
Osim bočnih tankova kojima je svrha povećanje stabilnosti broda u plovidbi, te na to nadovezujućeg “pačjeg repa” na krmi, kojim trajekt dobiva na dodatnom uzgonu, u unutrašnjosti broda – garaži, ugrađena su i vodonepropusna vrata, doznajemo od voditelja preinaka na trajektu, inžinjera Stjepana Ivaniševića iz “Lenca”. Poradilo se i na komforu putnika, pa će salonski prostori raspolagati sa 129 novih avio-sjedala.
Kod remonta, osim uobičajenih radova, napravljen je i dodatni “tretman” oplate broda.
Predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar najavio je da bi koncem ožujka obnovljeni “Marko Polo” trebao zaploviti na liniji Split – Ancona, dok će trajekt “Dubrovnik” riječki brodar prebaciti na liniju Dubrovnik – Bari. Za ovu liniju vlada velik interes, posebno zbog vjerskog turizma, kaže Lončar te dodaje da je u planu da se ove sezone ta linija uvede svakodnevno.