Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pinokio u politici

03.03.2011. 23:00


Kada politika “šuti”, ulica govori.
Naime, po mišljenju dijela branitelja nije se pravovremeno  djelovalo u slučaju Purda pa se pokrenuo val braniteljskog  nezadovoljstva koje se nadograđivalo i teškom situacijom u  zemlji pa ni sada nakon Purdinog oslobađanja ne treba  očekivati da će dio branitelja prosvjednika samo zašutjeti.
Politika nije dala jasan put izlaska iz krize i priča o  korigiranju cijena ne može se prodati onima koji to zovu –  poskupljenja. Ne očekuje se da bi stanje sa (ne)zaposlenošću  uskoro moglo biti osjetno bolje pa će i Pernarovi sljedbenici  lako pronalaziti razloge da i dalje “bubnjaju” pod premijerkinim prozorima.
Rukovodeći se taktikom ignoriranja jer prosvjedi još uvijek  nisu postali masovni, premijerka je vješto izbjegavala gnjev  prosvjednika i sporednim putevima zaobilazila povorke koje  nose transparente da odstupi. Zapravo začuđuje snaga volje  da šuti ili da ponavlja kako su prosvjedi legitimni i da to vlast  u demokratskoj zemlji ne treba previše zabrinjavati. Posebno  Vladu koja trenutačno manje gleda svoje, a više europsko  dvorište.
No, moguće je da takvo premijerkino ponašanje, suprotno  onome što ona očekuje, dodatno probudi gnjev prosvjednika,  posebno inicijatora prosvjeda Pernara koji odaje dojam  osobe koja upravo žudi da ga se čuje i vidi.
Na premijerkinom ignoriranju prosvjeda i na izjavama  glasnogovornika Vlade Pavića, ministra Milinovića i zastupnika Matušića da se sumnja kako oporba ima prste u  prosvjedima, štoviše da je financirala nasilje, rodilo se žustro  prepucavanje između HDZ-a i Kukuriku koalicije. I opet se  otvorilo samo pitanje tko tu laže, tko je Pinokio, a prosvjedi  su ostavljeni da teku svuda, samo ne do Markovoga trga.
Ranko Ostojić prozvao je HDZ da se ponaša kao Pinokio  jer je, kaže, laž konstanta politike te stranke, a HDZ uporno  nastoji podgrijavati sumnju da je prosvjed protiv Vlade djelo  oporbe. Laže Čačić da nije sreo Sačića…? Čačić najavljuje  tužbu zbog te, kako reče, klevete, a Milanović se uvrijedi što  se premijerka oglušila na njegove pozive. Tako se oni opet  pozabaviše samo svojim taštinama.
Dovoljno se samo prisjetiti kako je Milanović glatko odbio  poziv premijerke Kosor na suradnju, a sada traži da se ona  očituje u Saboru na njegov p(r)oziv i da objavi datum izbora,  u protivnom, kako se šuška, i oporba je spremna – na  prosvjede!
Vladi protiv koje se nose transparenti nikako ne odgovara  da izbori budu brzo te je u pravo vrijeme stigla Swobodina  izjava po kojoj su izbori na ljestvici prioriteta iza pregovora s  Europskom unijom. Je li Swoboda uzeo previše slobode?  Odgovorili su prosvjednici paleći zastavu Europske unije.
U vatri su završile zajedno i zastave HDZ-a i SDP-a. Zasad  desnica zbog ovih prosvjeda može trljati ruke, a dva najjača  igrača na političkoj sceni izgubila su, čini se, vezu s hrvatskom  realnošću i bave se ponajviše time tko stoji iza prosvjeda i tko  laže.
Nasilje na ulicama, sigurno je, neće koristiti najavljenom  dolasku investicija, ni turista, a kako su u laži kratke noge, laži  kojih je u politici sve više, neće voditi do izborne pobjede.
Dok je političkih podmetanja sa svih strana i političara koji  “nosom paraju oblake” ne treba se nadati dobrom.
Zato treba uhvatiti Pinokija!