Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prestanite s upornim zastrašivanjem umirovljenika!

03.03.2011. 23:00
Prestanite s upornim zastrašivanjem umirovljenika!


Hrvatska stranka umirovljenika, kao parlamentarna stranka, želi upozoriti Vladu da se prestane služiti trikovima, koji unose nemir i nespokojstvo među umirovljenike, ionako već dovoljno osiromašene i ojađene, pročitao je Frankin


Umirovljenici ne spadaju u potrošnju, oni su svoje mirovine pošteno zaradili i tako se trebaju tretirati, poručeno je Vladi i javnosti s jučerašnje konferencije za medije održane u prostorijama zadarske podružnice HSU-a s temom “Aktualna politička situacija s posebnom refleksijom na položaj umirovljeničke populacije”. Konferencija je organizirana na inicijativu središnjice HSU i održavaju je sve županijske organizacije s ciljem slanja jasne političke poruke.
– Stalno upozoravamo na potrebu reforme postojećeg mirovinskog sustava, bez čega se ne mogu stabilizirati procesi i odnosi na ovom području i zbog čega se iz dana u dan pogoršava standard i socijalni položaj umirovljenika. Zbog toga je i osnovana naša stranka, no nažalost naš glas se slabo čuje i nema odjeka. Zid šutnje je prava metafora za to, kazao je Branislav Jelinić, predsjednik HSU-a Zadarske županije, ističući kako Vlada donosi samo palijativne mjere, koje ne služe ničem.
Boris Prahin, zamjenik predsjednika županijske organizacije, pročitao je priopćenje HSU-a u kojemu je istaknuto kako Vlada svaki mjesec poručuje da novca za isplatu mirovina neće biti, a onda se pojavi premijerka Kosor koja javlja da će mirovina, eto, ipak biti.
– Hrvatska stranka umirovljenika, kao parlamentarna stranka, želi upozoriti Vladu da se prestane služiti trikovima koji unose nemir i nespokojstvo među umirovljenike, ionako već dovoljno osiromašene i ojađene, pročitao je Prahin i dodao kako su oni mirovine zaradili, one su njihovo zakonsko i materijalno pravo, zbog čega je potrebno prestati s upornim zastrašivanjem i unošenjem nespokoja umirovljeničke populacije.
Osvrnuli su se i na ozbiljne nedostatke programa za promjene u mirovinskom sustavu, koji s parcijalnim intervencijama donosi nove nepravde te traže da se hitno utvrdi i javno obznani projekcija za reformu mirovinske problematike u cjelini.
Duško Vuković, predsjednik gradske organizacije HSU-a, izvukao je konkretne podatke koji govore o stanju u kojem je umirovljenička populacija danas.
– Udio prosječne mirovine u prosječnoj neto plaći danas je na najnižoj razini, a to je 38,76 posto. Prosječna mirovina je 2.164 kune, s tim da 70 posto umirovljenika ima mirovinu do 1.600 kuna. Početkom 2001. godine imali smo najveći udio mirovine u neto plaći 44 posto i primjetan je značajan pad. Početkom 1990. godine taj udio bio je 70 posto, dok je u Europi to 50 do 60 posto, kazao je Vuković, dodajući kako je sada u RH odnos umirovljenika i zaposlenika 1:1,23, što je najniže do sada.
Poručili su i kako je zamrzavanje mirovina kao odgovor na recesiju umirovljenicima smanjilo prihod za 10 posto, a produžujući tu mjeru za još godinu dana taj pad će biti 15 posto.
Vuković je na kraju istaknuo i kako su u mirovinski fond ugurani svi umirovljenici iako svi nisu plaćali doprinose za mirovinu te bi se njima trebalo plaćati iz drugih sredstava. Nije ipak istina kako je samo osam posto umirovljenika koji su u mirovini s punim radnim stažom, takvih je 26 posto.


 SVI UMIROVLJENICI NISU UZ “UMIROVLJENIKE”




Umirovljenici su se osvrnuli i na prosvjede. Mirni prosvjedi bogatstvo su istinskog demokratskog društva, a oni nasilni u kojima se ugrožavaju građani, policija i imovina – nedopustivi su.
– Legitimno pravo svih političkih i drugih grupacija je da zahtijevaju od Vlade da objavi dan kada će biti raspisani ovogodišnji parlamentarni izbori, poručili su umirovljenici.
Postavljeno je i pitanje hoće li se priključiti umirovljeničkim prosvjedima koji su najavljeni.
– Ne možemo prihvatiti poziv bloka Umirovljenici zajedno. Dajemo izjave i reagiramo, a hoće li HSU nešto organizirati, ne znam, odgovorio je Branislav Jelinić i dodao kako se distanciraju od bloka Umirovljenici zajedno, jer oni su ti koji su podržali mjere Vlade.


 ISTRAŽITI CRNE TOKOVE NOVCA


Prema procjenama Svjetske banke “na crno” se u Hrvatskoj premetne 120 milijardi kuna, bez nadzora i plaćenog poreza i doprinosa, poručili su umirovljenici te pozvali istražna tijela da to istraže, smatrajući kako bi se tim potezom stabilizirali odnosi u potrošnji i prihodima.