Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Suveniri s markicama pred turistima već za Uskrs

03.03.2011. 23:00
Suveniri s markicama pred turistima već za Uskrs


Sredinom mjeseca će se okupiti komisija koja će u nekoliko dana donijeti odluke o nagrađenima. Završna svečanost i proglašenje najboljih predviđeni su za kraj ožujka, a trebala bi se održati u prostorima Muzeja antičkog stakla kad ćemo pozvati i predstavnike Turističke zajednice Zadarske županije. Tada će biti promoviran i najbolji inovator i najbolja inovacija, najavio je Rade Nekić


U želji da se među brojnim proizvodima, koji se na zadarskom tržištu pojavljuju kao suveniri Zadarske županije, Udruga inovatora Zadarske županije pokrenula je projekt koji bi konačno trebao iznjedriti prepoznatljiv proizvod koji će kvalitetom opravdati taj status. Riječ je o projektu “Suvenir Zadarske županije 2011. godine”, u sklopu kojeg je početkom prošlog mjeseca raspisan natječaj za suvenir Zadarske županije na koji su se proizvođači suvenira mogli javiti do kraja mjeseca.
Stotinjak suvenira
Kako doznajemo u razgovoru s Radom Nekićem, predsjednikom Udruge inovatora Zadarske županije, iako je natječaj službeno završen, pojedine prijave još stižu, a do sad je prijavljeno stotinjak suvenira i oko 25 proizvođača. Podsjetimo, naime, da je projekt bio osmišljen na način da se na natječaj prijavljuju proizvodi podijeljeni u šet kategorija i to suveniri od pčelinjih proizvoda, suveniri od alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, suveniri od farmaceutsko-kozmetičkih proizvoda, suveniri od školjki, suveniri od maslinova ulja te ostali proizvodi. Paralelno s izborom za najbolji suvenir odabrat će se i najbolji proizvođači suvenira. U svakoj od grupa dodijelit će se medalje ovisno o broju prijavljenih suvenira, a najbolji od najboljih osvajaju grand Prix i dvije Prix nagrade, dok će svaki proizvod koji osvoji medalju dobiti i prepoznatljivu markicu kako bi se ubuduće mogla prepoznati kvaliteta među brojnim proizvodima koji se pojavljuju kao suveniri Zadarske županije. Kako najavljuje Nekić, turiste bi već za Uskrs u zadarskim suvenirnicama trebali dočekati autohtoni proizvodi s vjerodostojnim markicama.
– Prijave smo zaprimali na tri lokacije i to u Biogradu, u Suvenirnici Nekić u Zadru te u veterinarskoj stanici kod dr. Darka Dujele. Zato još nismo sve točno prebrojili, ali prema okvirnim podacima koje imam, mogu reći da su nam očekivanja ispunjena. Kad uzmemo u obzir da je ovo tek prva godina projekta, mogu reći da sam zadovoljan, kazao je Nekić, ističući da još ne smije odati o kakvim se konkretno proizvodima radi, ali ipak navodi da među pristiglim proizvodima ima jako zanimljivih predmeta.
Mali čovjek-velike stvari
Ponovno se pokazalo da “mali čovjek može napraviti velike stvari”.
Na ovaj su se natječaj mogli prijaviti svi registrirani proizvođači suvenira i svatko tko je član UIZ-a i to isključivo oni koji legalno posluju i čiji su proizvodi domaćeg i prirodnog podrijetla.
– Za grand Prix je potrebno da proizvod asocira na Zadarsku županiju, a moram istaknuti da smo primili najmanje tri takva proizvoda i da ćemo imati veliku muku pri odabiru pobjednika. Najviše prijavljenih bilo je u kategoriji suvenira od školjki te ostalih suvenira, a moram napomenuti da su nas maslinari i medari pomalo razočarali jer su se prijavili u toliko malom broju da smo ih morali staviti u kategoriju ostalih proizvoda, kazao je Nekić, zahvalivši ipak svima koji su se odazvali i prepoznali ovu inicijativu, koja prije svega želi dati priliku malom čovjeku.
Nekić je također naglasio da zbog malog broja prijavljenih proizvođača u ovoj kategoriji neće biti dodjele grand Prix nagrada, nego će četiri ili pet najboljih proizvođača dobiti markice. No, kako navodi, s obzirom na to da je ovo tek prva godina i da su mnogi proizvođači još nesigurni, nije se dogodilo ništa neočekivano, a siguran je da će idućih godina odaziv biti puno veći.
– Sredinom mjeseca će se okupiti komisija, koja će u nekoliko dana donijeti odluke o nagrađenima. Završna svečanost i proglašenje najboljih predviđeno je za kraj ožujka, a trebala bi se održati u prostorima Muzeja antičkog stakla kad ćemo pozvati i predstavnike Turističke zajednice Zadarske županije. Tada će biti promoviran i najbolji inovator i najbolja inovacija, najavio je Nekić, podsjetivši da žiri za ocjenjivanje čini ukupno pet članova, zajedno s predsjednikom žirija, od kojih će jedan član biti iz UIZ-a, jedan iz Obrtničke komore, jedan će član biti iz Turističke zajednice Zadarske županije, jedan će biti iz Zadarske županije, a u žiriju će biti i predstavnik Gospodarske komore Zadarske županije.


 JOŠ TRI ZLATA NEKIĆEVIH




Rade i Dragica Nekić, bračni par iz Biograda poznat po proizvodnji ljekovitih pripravaka i inovacijama koji su u zemlji i inozemstvu višestruko nagrađivani, nisu prošli nezapaženo ni na ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Maslina Split 2011.” Ova je manifestacija održana proteklog vikenda u Splitu u organizaciji Saveza maslinara SDŽ – Split, a bračni par Nekić osvojio je dvije zlatne medalje i to za maslinovo ulje i za proizvode od ploda i ulja masline te zlatnu plaketu za najuspješniji proizvod od maslinovog ulja. Valja napomenuti da su ovaj uspjeh postigli u konkurenciji od 798 natjecatelja iz deset mediteranskih zemalja s ukupno 1.017 uzoraka.