Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tihomir Purda na slobodi

03.03.2011. 23:00
Tihomir Purda na slobodi


– Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića zbog nedostatka dokaza. U priopćenju Tužiteljstva navodi se da je odluka donesena nakon istrage u kojoj je utvrđeno da nema dokaza za optužbe za ratni zločin nad ranjenicima i bolesnicima. O ovoj odluci već je obaviješten istražni sudac Višeg suda u Beogradu, nakon čega će on, preko Ministastva pravde Republike Srbije, obavjestiti Ministarstvo pravde BiH.
Neuspjeli progon
Time je okončana nepravedna kriza koja je ozbiljno kompromitirala HDZ-ovu vladu te zaprijetila pogoršanjem odnosa Hrvatske i Srbije, ali i dodatno narušila vjerodostojnost srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine nakon neuspjeloga kaznenog progona branitelja BiH Ejupa Ganića i Ilije Jurišića.
Tužiteljstvo Srbije u istrazi je saslušalo 44 svjedoka. “Postupak što su ga vodila vojna istražna tijela 1999. godine nije vođen u skladu s pravnim standardima procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, a zahvaljujući izuzetnoj pravosudnoj suradnji s državnim odvjetništvima BiH i Hrvatske, donesena je navedena odluka o odustajanju od progona”, priopćilo je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine. Ta rečenica zapravo znači da je za Purdom tjeralica raspisana samo na temelju njegova iznuđenog priznanja ostvarenog silom u njegovu zatočeništvu u jednome od srpskih logora, u kojemu je zajedno s Janjićem bio zatočen nakon pada Vukovara u studenome 1991.
Spis već revidiran
Nakon što je tužiteljstvo u Srbiji priznalo pogrešku, ostaje nejasno zašto je postupak protiv Purde uopće pokrenut, kada je srbijansko tužiteljstvo, prema vlastitu priznanju, jednom već revidiralo taj spis.
Glasnogovornica suda Selma Hadžić izjavila je Hini kako je iz Srbije tijekom jučerašnjeg dana stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje. “Sud BiH stoga može odmah izdati rješenje o ukidanju ekstradicijskog pritvora i o puštanju Purde na slobodu”, kazala je Hadžić.
Purda, koji je dva mjeseca u pritvoru u BiH na temelju tjeralice iz Srbije, pušten je jučer iz zeničkoga zatvora, gdje je bio od 5. siječnja kada je uhićen po srbijanskoj tjeralici, nakon što je provedena nužna sudska procedura između Srbije i BiH.
Purda je iz kruga zeničkog zatvora izašao u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića te predstavnika hrvatskog Veleposlanstva u BiH.
“Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci”, kazao je uzbuđeni Purda kratko novinarima Hine.
Purda je pušten iz ekstradicijskog pritvora Odlukom Suda BiH, kojega je tijekom dana srbijansko pravosuđe izvijestilo da je odustalo od kaznenog progona Purde, a samim time i od zahtjeva za njegovo izručenje.