Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zlatno ulje učenika Bartula Kašića

03.03.2011. 23:00
Zlatno ulje učenika Bartula Kašića


Na tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana Maslina Split 2011. u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, a pod pokroviteljstvom predsjednika dr. Ive Josipovića, održano je natjecanje u kvaliteti maslinovog ulja.
Na ovogodišnjem natjecanju između 1.017 uzoraka maslinovog ulja i 10 mediteranskih zemalja, po sudu 32 međunarodna ocjenjivača Zlatnu medalju zaslužilo je ulje OŠ Bartula Kašića Zadar.
– Za nas su ova priznanja velika nagrada jer se radi o ozbiljnom natjecanju na kojem smo svaku godinu u konkurenciji s preko tisuću uzoraka ulja mnogih eminentnih maslinara Dalmacije i Mediterana. Naše masline ne tretiramo insekticidima niti pesticidima, samo ih gnojimo uz redovito rezanje. Brigu o masliniku vode članovi eko-sekcije, no gotovo svi učenici tjekom školovanja na bilo koji način, najčešće berbom i svakodnevnim održavanjem, uključuju se u rad i brigu oko maslina, kaže nastavnica biologije i kemije te voditeljica eko-sekcije Dušanka Dujić.
Svake godine u školi dobiju oko 100 litara ekstra djevičanskog ulja, a prodaja se vrši interno među školskim osobljem i to po tržišnim cijenama. Od tih prihoda održava se maslinik i školski vrt.
Obilježavajući dan zdravlja već desetak godina učenici i djelatnici posjećuju staračke domove i bolnicu te uz ostale darove daruju i maslinovo ulje onima kojima je najpotrebnije.
“Ova nagrada znak je da i mi maleni, dječjeg srca i misli, uz radišne ruke možemo dotaknuti nebo”, poručuju učenici navodeći i stihove Maka Dizdara koji su posljednjih 10 godina moto škole:
“Preostaje nam da otopimo / ovaj kamen na srcu. / Od masline ove na obali / Treba se učiti. / Masline treba saditi, / Masline treba saditi svuda.”