Zlatno ulje učenika Bartula Kašića

Slika korisnika admin
Autor: 
Učenica škole s priznanjima za ulja

Na tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana Maslina Split 2011. u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, a pod pokroviteljstvom predsjednika dr. Ive Josipovića, održano je natjecanje u kvaliteti maslinovog ulja.

Na ovogodišnjem natjecanju između 1.017 uzoraka maslinovog ulja i 10 mediteranskih zemalja, po sudu 32 međunarodna ocjenjivača Zlatnu medalju zaslužilo je ulje OŠ Bartula Kašića Zadar.

- Za nas su ova priznanja velika nagrada jer se radi o ozbiljnom natjecanju na kojem smo svaku godinu u konkurenciji s preko tisuću uzoraka ulja mnogih eminentnih maslinara Dalmacije i Mediterana. Naše masline ne tretiramo insekticidima niti pesticidima, samo ih gnojimo uz redovito rezanje. Brigu o masliniku vode članovi eko-sekcije, no gotovo svi učenici tjekom školovanja na bilo koji način, najčešće berbom i svakodnevnim održavanjem, uključuju se u rad i brigu oko maslina, kaže nastavnica biologije i kemije te voditeljica eko-sekcije Dušanka Dujić.

Svake godine u školi dobiju oko 100 litara ekstra djevičanskog ulja, a prodaja se vrši interno među školskim osobljem i to po tržišnim cijenama. Od tih prihoda održava se maslinik i školski vrt.

Obilježavajući dan zdravlja već desetak godina učenici i djelatnici posjećuju staračke domove i bolnicu te uz ostale darove daruju i maslinovo ulje onima kojima je najpotrebnije.

"Ova nagrada znak je da i mi maleni, dječjeg srca i misli, uz radišne ruke možemo dotaknuti nebo", poručuju učenici navodeći i stihove Maka Dizdara koji su posljednjih 10 godina moto škole:

"Preostaje nam da otopimo / ovaj kamen na srcu. / Od masline ove na obali / Treba se učiti. / Masline treba saditi, / Masline treba saditi svuda."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno