Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dokup mirovine ovisit će o dogovoru poslodavca i radnika

Autor: Nives Rogoznica

03.03.2013. 23:00
Dokup mirovine ovisit će o dogovoru poslodavca i radnika

Foto: Zvonko KUCELIN



Ne možemo zakonom propisati da poslodavac mora isplatiti, jer što ako se radi o slučaju u kojem tvrtka odlazi u stečaj? Ovo je dodatna mogućnost saniranja štete kojom poslodavac obeštećuje radnika zato što oslobađa radno mjesto za nekog mlađeg, rekao je predsjednik HSU Silvano Hrelja


Prihvati li saborska većina prijedlog Zakona o doživotnoj otpremnini kojeg je u saborsku proceduru uputila Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), zaposlenici prisiljeni otići u prijevremenu mirovinu moći će odlučiti o tome žele li otpremninu primiti jednokratno ili će je, pak, obračunatu kao razliku između prijevremene starosne mirovine i mirovine koju bi ostvarili da su u radnom odnosu ostali do 65. godine života, primati doživotno u obročnim mjesečnim isplatama.
– Valja istaknuti da se ostvarivanjem dokupa mirovine ničim ne zadire u pravo zaposlenih na otpremnine koje se ostvaruju na temelju zakona i kolektivnih ugovora, navodi se u obrazloženju zakonskog prijedloga, a predsjednik HSU i saborski zastupnik Silvano Hrelja za naš list pojašnjava kako usvajanje ovog zakona poslodavce ipak neće primorati na isplatu obročne otpremnine.
– Zakon se bazira na dobrovoljnosti, na sporazumu poslodavca i radnika pri čemu radnik odlučuje želi li jednokratnu ili bira mjesečnu isplatu. Ne možemo zakonom propisati da poslodavac mora isplatiti, jer što ako se radi o slučaju u kojem tvrtka odlazi u stečaj? Ovo je dodatna mogućnost saniranja štete kojom poslodavac obeštećuje radnika zato što oslobađa radno mjesto za nekog mlađeg radnika. Bit ovog zakona je u tome da želimo imati zadovoljne umirovljenike, a ne umirovljenike nezadovoljne sustavom jer im je taj sustav doživotno uzeo 20% mirovine, rekao je Hrelja.