Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Smotra i mimohod biogradske civilne zaštite

Autor: Velimir Brkić

03.03.2013. 23:00
Smotra i mimohod biogradske civilne zaštite

Foto: Velimir BRKIĆ



U Zadarskoj županiji ima 28 općina i šest gradova, a dosad je uspostavljeno ili je u fazi uspostavljanja 20 postrojbi Civilne zaštite među njima i Postrojba civilne zaštite Zadarske županije koja je osnovana odlukom župana Stipe Zrilića. Predstoji faza edukacije i vježbanja, rekao je Tesko izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima Biograda


U Biogradu na Moru prigodno je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH za područje Zadarske županije. Tim povodom u Gradskoj vijećnici u nazočnosti brojnih uzvanika putem video zapisa je predstavljen sustav civilne zaštite Biograda te uspješno održane združene vježbe iz kojih je na jedinstven način prikazano kako je grad dao značajan doprinos uspostavi i razvoju sustava civilne zaštite na ovom području.
– Pored Javne vatrogasne postrojbe, DVD-a, Crvenog križa, Bošane te civilnih udruga i drugih oformili smo i Postrojbu civilne zaštite koja broji 30 članova i osam predstavnika četiri gradska mjesna odbora. Zapovjednik je Zoran Matić, kazao je Ivan Knez koji je kao biogradski gradonačelnik u svom mandatu pročelnika zadarskog DUSZ-a uspješno organizirao brojne godišnje združene vježbe.
Civilna zaštita od 2005. godine djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, krovnog državnog tijela zaduženog za usklađivanje aktivnosti i resursa u katastrofama i većim nesrećama.
Budući da je Biograd domaćin ovog događanja za područje Zadarske županije skupu su uz domaće, nazočili i predstavnici Županije i Grada Zadra na čelu s Darkom Teskom pročelnikom PUZS Zadarske županije koji je pozvao sve načelnike Stožera zaštite i spašavanja gradova i općina da osnuju i osposobe postrojbe civilne zaštite na svom području kako bi sustav na svim razinama bio što spremniji za izvanredne događaje.
Ovom prigodom gradonačelnik Ivan Knez uručio je priznanja i zahvalnice za doprinos u aktivnostima na planu civilne zaštite Krunoslavu Pešiću, direktoru Bošane d.o.o., Branki Kulaš ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa i Darku Baniću, zapovjedniku JVP Biograd na Moru.
Na gradskoj rivi ispred zgrade Gradske uprave održana je smotra i mimohod Postrojbe civilne zaštite grada Biograda, te vatrogasnih postrojbi, a svoj doprinos ovom svečanom događanju dale su i biogradske mažoretkinje.