Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vladajućima otoci nikad nisu bili zanimljivi

Autor: Ante Vidović

03.03.2013. 23:00
Vladajućima otoci nikad nisu bili zanimljivi

Foto: Adam VIDAS



U Zakon o otocima nije se diralo od 2006. godine. Ne zbog toga što je on savršen, već zbog toga što vladajućim garniturama otoci nikad nisu bili zanimljivi u političkom smislu, kako komentiraju otočani.
Politička računica koja broji samo glasove nije previše kalkulirala s malim brojem otočnog stanovništva pa se ni Zakon o otocima nije provodio u nekim svojim segmentima, a kamoli usavršavao. Zbog svega navedenoga Otočni sabor pokrenuo je veliku javnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o otocima u sklopu koje je u subotu u Preku održana javna tribina. Cilj izmjena i dopuna jest unaprijediti kvalitetu života za otočane i potaknuti razvoj gospodarstva koje se suočava s većim troškovima u odnosu na otočnu konkurenciju.
– Tražimo da u otočno povjerenstvo uđe član lokalne akcijske grupe (LAG-a) u čijem se sastavu otoci nalaze. Naš veliki problem su cijene prijevoza i vode. Cijena kubika vode za gospodarske subjekte na otocima je 80 kuna po metru kubnom kada se vodom opskrbljuju vodonoscem. Naš prijedlog je da u ovom slučaju otočni gospodarstvenici i gospodarstvenici koji nemaju sjedište na otocima nego imaju radne jedinice na otocima plaćaju vodu po cijeni koja je jednaka prosječnoj cijeni isporuke vode u matičnoj obalnoj – otočnoj županiji za gospodarstvenike. Također predlažemo smanjenje cijene prijevoza za pedeset posto za gospodarstvenike, objašnjava Denis Barić.