Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U maslinarski trliš protiv paunovog oka

03.03.2014. 23:00
U maslinarski trliš protiv paunovog oka


Josip Grgurica nije samo uzorni maslinar sa sto stabala maslina, već je prije nekoliko godina podignuo nasad od 70 stabala smokava. – Smokva je vrlo dobra voćna vrsta. Redovito rodi, a cijena i prodaja također zadovoljavaju, kaže Grgurica ponosan što mu je povelju “Dr. Aleksandar Vlašić” uručio predsjednik RH Ivo Josipović


Brojni zadarski maslinari na međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Maslina” održanoj prošli vikend u Splitu okitili su se odličjima. Među brojnim nagrađenima bio je i Josip Grgurica iz Poličnika. Obukao Josip veštit, stavio kravatu i bio posebno ponosan što mu je priznanje – povelju “Dr. Aleksandar Vlašić”, za stručni rad na uzgoju maslina – uručio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Nije ovo prvo priznanje koje je dobio Josip Grgurica kao uzoran maslinar. Brojna priznanja, diplome i medalje krase zidove njegove konobe.
 Iz veštita u maslinik 
 Ali za nagradu treba prionuti poslu. Nekoliko dana bez kiše ne samo Josipa Grguricu već većinu ravnokotarskih poljodjelaca je potjeralo iz kuće da obave sve ono što su planirali u prethodnom razdoblju, ali nisu mogli.
Josipa zatičemo u masliniku gdje vižita stabla i planira što mu je ovih dana činiti.
– Prvo moram obaviti prskanje protiv paunovog oka. Iako sam početkom zime prskao na donjim granama maslina otpalo je lišće. Zbog vlage i izuzetno toplog vremena bilo je gotovo nemoguće spriječiti pojavu paunova oka, pogotovo u masliniku gdje je gusta krošnja. Možda smo pogriješili u gustoći sadnje i sada imam problema. Razmak između redova je šest metara što smatram da je u redu, ali razmak između stabala u redu je pet metara što se sada pokazalo malo pregusto. Možda je trebalo drukčije formirati krošnju i rezati, ali sada – što je tu je.
Ne žuriti s rezidbom
 – Polako kreću pupovi i treba započeti s rezidbom. Mislim da znam kako obaviti rezidbu, ali pošto si navratio volio bih na mi malo pojasniš. Evo ti škare pa pokaži, jer mi seljaci bolje upamtimo kada vidimo i slušamo nego kada samo slušamo, lukavo me Josip navlači na tanak led.
    Rezidba maslina mora se obaviti u razdoblju od kraja zime do pojave cvata i nije potrebno s njome žuriti. Rezovi stimuliraju metabolizam i rast pa time čine tkivo osjetljivim na štete od niskih temperatura. Rezidba je upravo najsloženiji dio maslinarstva koji uključuje poznavanje anatomije i fiziologije uz planiranje rasta i roda. U svom godišnjem ciklusu maslina prolazi više faza: od razvrstavanja pupova do cvatnje, od početka cvatnje do početka oplodnje, od početka oplodnje do početka šarke, od početka šarke do zrelosti ploda i od zrelosti ploda do početka razvrstavanja pupova.
 Što je razvrstavanje pupova, kada se odvija i kakve ono veze ima s rezidbom o tome vi stručnjaci puno i često govorite, upita Josip.
Znanje o razvrstavanju pupova
 – Razvrstavanje ili diferencijacija pupova je pretvaranje pupa u drvni pup koji daje novi izbojak ili cvjetni pup koji daje plod. To je proces koji se odvija prije vidljivog početka kretanja vegetacije, dakle dok je maslina na “zimskom odmoru”. U toj fazi maslina negativno reagira na sve što joj remeti taj san i mir. U našim prilikama to se događa tijekom veljače i početka ožujka, stoga je preporučljivo maslinu rezati nakon tog razdoblja. Ranija rezidba, koja dovodi do gubitka lišća koje stvara hranu i gubitak grančica, može biti presudna za razvrstavanje pupova u korist drvnih. 
 Prednost rezidbe koja se radi odmah po otvaranju pupa je mogućnost da se odredi količina cvjetova i kod manje stručnog maslinara, a time dakle i potencijalna količina ploda čiji dio bi bio odbačen rezidbom. Pri tome je važno što kod masline, za razliku od ostalih vrsta voća, nije moguće razlikovati golim okom cvjetni pup od onog za izdanke sve do trenutka pojave cvata.
Mladi vinograd i nasad smokava
– Sve sam shvatio. Sada ajmo ća kući jer s rezidbom maslina treba pričekati. Kada će za to biti vrijeme nazvat ću pa ćemo tada sve lipo obaviti. Kad nije vrime za rezidbu maslina vrime je za rezidbu vinograda i smokava pa eto posla, sam sebi daje zadatak prijatelj Josip.
    Nije Josip Grgurica samo uzorni maslinar sa sto stabala maslina, već je prije nekoliko godina podignuo nasad od 70 stabala smokava. Smokve će upravo ove godine stupiti na puni rod. Grgurica je uvidio da bez vode nema sigurne i stabilne proizvodnje. Među prvima na ravnokotarskom području izgradio je sustav za navodnjavanje u masliniku. Zbog ograničenih količina vode odlučio sam se za kap po kap na način da sam cijev s kapaljkama stavio u krug okolo debla tamo gdje je najviše korijenja. S navodnjavanjem moje masline redovito rode, a i porast mladica je više nego odličan.
Ništa bez navodnjavanja
 Kao kod maslina Josip je uvidio da nema ništa bez navodnjavanja. U nasadu smokava iskopao je bazen zapremnine 400 prostornih metara vode odakle će ih navodnjavati. S navodnjavanjem ću imati značajne količine smokava od čega ću jedan dio prodavati u svježem stanju, a dio koji ne uspijem prodati kao svježe ću sušiti. Smokva je vrlo dobra voćna vrsta. Redovito rodi, a cijena i prodaja također zadovoljavaju.


Maslina 2014. Split: Dobitnici godišnjih nagrada iz Zadarske županije




Prilog Zadarskog lista “Plodovi zemlje i mora” dobio je u Splitu povelju “Pavle Bakarić” koja se dodjeljuje za zasluge u izdavaštvu. Nagradu je predsjednik Josipović uručio uredniku priloga Nedjeljku Jusupu.
Godišnje nagrade za doprinos u hrvatskom maslinarstvu sa zadarskog područja uz Zadarski list dobili su iz ruku predsjednika Josipovića još i Ivica Vlatković (Vitez maslinarskog prijateljstva, za doprinos u zbližavanju hrvatskih maslinara), Udruga maslinara Orkula – Biograd (povelja “Velika zlatna maslina”, za unapređenje hrvatskog maslinarstva), Ivica Kostović (povelja “Dobroslav Elezović”, za unapređenje stručnog rada u masliniku), Vjera Biloglav i Josip Grgurica (povelja “Dr. Aleksandar Vlašić”, za stručni rad na uzgoju maslina), Oleum Dalmatia d.o.o. vlasnika Dragutina Pjelika i Željka Vrsaljka (povelja “Dr. Branko Škarica”, za stručni doprinos u proizvodnji kvalitete maslinovog ulja), te prof. dr. sc. Ante Uglešić (povelja “Stjepan Bulić”, za znanstveni rad na utvrđivanju povijesnih činjenica u maslinarstvu). Povelja “Viteza hrvatskog maslinarstva” dodijeljena je rovinjskom stručnjaku dr. sc. Željku Prgometu.


U polju dva do tri sata


Kako sve poslove uspiješ obaviti znajući da su ti kćeri odselile i imaju svoje obitelji i obveze, a supruga nažalost zbog bolesti obavlja samo kućne poslove? pitam Josipa.
– Dovoljno je svaki dan provesti u masliniku, vinogradu ili smokvama dva do tri sata. To mora biti redovito i tada se sve uspije uraditi na vrijeme. Netko će reći da je to malo, ali mogu odgovorno tvrditi da tri sata svakodnevnog rada u polju nije malo, ali nije niti previše da čovjek padne s nogu.


Vinograd, smokve, zaštita od paunovog oka


Ugodno je ćaskati s Josipom i polako guštati u domaćem pršutu i vinu, ali poslovi zovu u vinograd i maslinik. Josip će započeti rezidbu smokava, zatim je na redu rezidba vinograda. Ukoliko ostane ovako toplo vrijeme masline će početi pupati i tada će se obaviti rezidba.
– Paunovo oko napalo je i moje masline, pogotovo one na nižim lokacijama u što si se i sam uvjerio. Rekao sam da sam obavio jednu zaštitu, a ovih dana ću obaviti i drugu, pojašnjava Josip što mu je raditi ovih dana.