Tresla se brda, rodio se...

Slika korisnika admin
"CRNO BIJELI SVIJET"

Rijetko je koja produkcija domaćih televizija toliko reklamirana i najavljivana kao HRT-ova nova dramska serija "Crno bijeli svijet". S obzirom da sam gledao samo jednu epizodu, ne bi bilo korektno donositi konačne sudove, ali nije baš ni da sam podvriskivao od oduševljenja. Gluma mi je standardno drvena (čast iznimkama, npr. lijepoj Anici Dobroj, gošći iz susjedne nam jedne zemlje), a ono što me uistinu iživciralo je nevjerovatno forsiranje artefakata tih godina. Doslovno u svakom kadru se prikazuje neki simbol toga vremena, što nakon par minuta postaje prilično iritantno. Autori su pak najavljivali da im je jako važno da precizno prikažu tadašnje stanje stvari, ali ispada da u griješili u mnogim stvarima. Mladiću koji je na dopustu iz JNA sigurno ne bi dopustili nositi bafe sve do ispod ušiju, a osim toga, takvi su se bafi nosili još početkom 70-ih, a u vrijeme novog vala su to imali samo zadnji seljoberi, pa ni oni. Ima dosta pogrešaka (Rubikova kocka i Carl Lewis su se pojavili tek kasnije), ali to da su vojnici na dopustu cigarete kupovali u hotelu "Esplanade", mislim da ipak nije bilo.

SLUŠANJE PJESAMA KOJE JOŠ NISU BILE NI IZDANE

U seriji je posebna je pažnja poklonjena muzici, a i tu ima dosta grešaka. Singlica je npr. "Crno bijeli svijet" Prljavog kazališta, a sa gramofona svira "U mojoj općini problema nema" koja je sa prvog albuma i nikada nije bila na singlu (radilo se naime o pjesmi "Moderna djevojka"). Ako se već forsira novovalna muzika pitanje je što tu radi, inače odlična, pjesma "Život u čizmama s visokom petom" Dade Topića i grupe "Time" izdana četiri godine ranije, koja se sa svojom teškom tematikom nikada nije puštala po klubovima, a pogotovo ne za novu godinu. U seriji se pojavljuju i legendarne pjesme "Vjeran pas" Termita i "Narodna pjesma" Parafa, samo što je problem u tome što su se te pjesme postale dostupne tek 1981. kada je izdana kompilacija "Novi punk val". Netko će reći da se sada hvatam sitnica, ali s obzirom da sam bio svjedok vremena smatram se kompetentnim to komentirati, a osobito ako se radi o muzici toga doba. Kada već najavljuješ nešto, onda u tome budi i dosljedan, a ako sam ne znaš, okreni se kompjuteru pa pogledaj.

 I nisu baš svi držali tabletić i plastičnu gondolu na televizoru. Obitelj prilično građanska, a na televizoru te smiješne stvari. Bilo bi onda dobro na svaki zid staviti veliku krpu na kojoj jelen pije vodu, ili skupinu, da prostite na spominjanju, lovaca koji gone vepra niz potok. U spavaćim sobama, na krevetima treba biti obavezno po jedna ogromna plastična lutka s haljinom koja pokriva pola kreveta i to je onda to. Eh, da. Na novogodišnjem tv-programu nikada se nije za staru godinu gledao program TV Beograda, nego bi njihove emisije išle sutradan u reprizi, pa mi nije jasno kako ovo društvo za večerom gleda Minimaksa (kada ga već spominjemo, on je bio i veliki prijatelj Zadranina Tomislava Ivčića). Ma grešaka ko u priči.

ŽELJEZARA SISAK

Emisija se zove "Labirint", a na prvom programu Hrvatske televizije ide četvrtkom. Prvi dio emisije je o Željezari Sisak i ne zna čovjek dali da se smije ili plače. Prikazali su kako je sve propalo, a pri tome koriste eufemizme. Problem je u tome što kada slušamo što govore očajni radnici čujemo vrlo izravnije izraze koje ne bi sada ovdje navodio, ali djeluju vrlo uvjerljivo. A novinari nastoje to prikazati onako finije. Dakle, Željezara nije počela propadati "dolaskom demokracije" ili "pretvorbom", nego "raspadom bivše države" što je formalno točno, ali suštinski ne. S druge strane, koliko se god trudili biti korektni, ovi novinari bi vrlo lako mogli biti optuženi da "jugonostalgiju", "komunjarstvo", a u zadnje vrijeme je opet popularno nekoga nazvati i "masonom". Zašto? Pa zato što ovako ispada da se u tom sistemu prilično dobro živjelo, zapošljavalo se cijele obitelji, gradili se stambeni blokovi s društvenim stanovima i da sada ne nabrajam više i ne upadnem u zamku da i mene, čovjeka plave krvi, neko ne optuži za nešto sa ja nemam veze. A ako je nekome sve to i smiješno, smijeh zamire već sljedećim prilogom u kojem prikazuju sudbinu branitelja koji je prošao sva ratišta, odlučio vratiti se iz inozemstva i živjeti u Hrvatskoj, a sada živi od par stotina kuna i ne može se zaposliti.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno