Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tresla se brda, rodio se miš

Autor: Mario Padelin

06.08.2013. 22:00


ČUDO NEVIĐENO!!! GORIVO POJEFTINILO ZA JEDNU LIPU
Inače sam miran čovjek, ali kada netko od mene pravi budalu, onda postajem nervozan. Ne znam, jeste li primijetili, ali u vijestima svako malo nešto bulazne o cijenama benzina. Svaki čas idu gore-dole. Da sad tvrdim kako idu više gore nego dole bio bih u pravu, jer iako se cijena nije primjetno digla, ipak je viša nego što je bila prije nekog vremena, a osobito ako se sjetite onih bajki o “psihološkoj granici” od deset kuna po litri. Upozoravalo se onda, kako ta granica nikako ni pod kojim uvjetima ne smije biti prijeđena, jer ako je prijeđu, strašne će se stvari dogoditi. Naravno, granica je prijeđena, nitko to više i ne spominje, nebo nije palo na zemlju, a benzin je i dalje skup. Ali, pustimo mi tu “psihološku granicu”.
Ono što strašno iritira to je činjenica da su ove nedjelje sve informativne emisije, kao jednu od udarnih vijesti, obznanile kako je “benzin pojeftinio!” Oduševljen, nalažem slugama da upale cijeli moj vozni park i pohitaju do obližnje pumpe, napuniti rezervoare, dok je cijena tako jeftina i povoljna. Ali, ne, nou, niks, njet… Kaže mi uplašena sobarica, svjesna činjenice da sam nagao i prijek čovjek: “Pemeniti gospodine, nemojte se uzbuđivati, gorivo jeste pojeftinilo, ali samo malo.” “Koliko malo?!” – zaurlah na nju ni krivu ni dužnu, a ona, jadnica pobjegne iz salona jer je znala da ću pop.. pardon, da ću poludjeti. Gorivo je uistinu pojeftinilo i to, ovisno o vrsti, za lipu ili dvije. I to im je udarna vijest? Umjesto da kritiziraju to budalesanje, oni to govore sasvim ozbiljno. To znači da ću za puni rezervoar od 50 litara uštedjeti skoro 50 lipa po rezervoaru, a možda se ta brojka opasno približi i cijeloj kuni. Ne znam zašto ovi uopće pojeftinjuju za jednu lipu, osim ako ne misle da smo zbilja toliko tupasti da ne vidimo koja je to igra? Ne znam koliko to “pojeftinjenje” iznosi u postocima, ali da je golemo, golemo je. Vozači su odahnuli.
VRHUNSKI PROIZVOD HRVATSKE TELEVIZIJE
Urednici s Hrvatske televizije su odlučili uljepšati nam praznik jednom TV-dramom starom 25 godina. Oni su “Bužu” već puno puta reprizirali, ali i da je svaki dan opetuju opet bi bilo dobro. Čovjek jednostavno ne zna što je bolje. Scenarij, režija, ili fantastični glumci među kojima se posebno izdvajaju Špiro Guberina i pokojni Ivica Vidović. Obojica su toliko maestralno odigrali svoje uloge da zaslužuju sva priznanja i komplimente. Ona scena kada Špiro nagovara ribara da se mijenjaju, “cara od rib” za nerođenog “gudina”, potpuno je izvanvremenska, a osobito kada ribar prizna da mu se riba “već ogadila”. Posebno je zanimljivo vidjeti da su u to davno vrijeme (1988.) ribu prodavali isti oni koji su je i ulovili, što opet nije dobro jer se ribar umori cijele noći potezati mriže, skosavice, panule i kako se već zovu ta njihova pomagala pa je onda sutra ujutro na ribarnici, za onim bankom, malo pospan pa mu se može omaći i koja greška u računici. Ali, sada sam već prešao na nešto drugo pa je bolje da ovu priču i okončam.
“MURJACI UŽIVO” – ZABAVA NA RTL-2
Ovo je baš veselo. Na RTL-u 2 nedjeljom emitiraju britansku dokumentarnu seriju “Murjaci uživo”. To je, u stvari, kako to oni pišu, reality show, ali to sada nije toliko ni važno. Važan je sadržaj. Prikazuju kako policajci na cestama, jure automobilima, hvataju i vraćaju pameti (ukoliko je to s takvim budalama uopće i moguće) vozače koji prave gluposti po cesti. A sve to podsjeća na domaće specijalitete. Zaustave tipa koji je vozio dvostruko brže od dopuštenog, a on priča o tome kako hitno mora prijatelju u pomoć priteći i sve u tom stilu, naivno, prožvakano, neuvjerljivo… I onda malo mislim, kako bi se super emisije mogle snimiti kod nas tu u Zadru u one dane kada svatovske kolone nekaženjeno divljaju po gradu. Ili ove mlade nadobudne u tatinom terencu… Zaustaviš tako nekog degenerika koji luduje po cesti i malo ga snimaš kako se opravdava. Ali, možda se ne bi uopće opravdavao osobno… To bi sredio tata. U stvari, tema je toliko zanimljiva da ću morati napisati jedan članak o tome.