"Čudinov dan" okupio stotine Pakoštanaca

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Narodna mudrost: "Bolje da nestane sela nego običaja", još jednom je potvrđena na poklade u Pakoštanima, na etno-gastro manifestaciji "Čudinov dan" na kojoj je "kolino" Čudina već osmu godinu za redom, moglo bi se reći, nahranilo i napilo Pakoštane.

- Riječ je o preko 600 porcija tradicionalne hrane za poklade, jer od Pepelnice započinje korizma, 40 dana odricanja i obraćanja, govori Marin Čudina zvani Lenjin.

On je uz blagoslov Općine Pakoštane i Turističke zajednice, potporu ovdašnje Lovačke udruge Jarebica i ljudi dobre kao i ostalih iz plemena Čudina organizirao ovo događanje brižno čuvajući tradiciju svojih predaka.

- Naši šukundidovi ili prapradidovi bi govorili: 'Di ćemo raditi kad je sutra Čista srida, 40 dana do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Počinje korizma, ajmo se veseliti, isti i piti, a ne raditi'. I tako se dan poklada počeo zvati i Čudinov dan, objašnjava Marin Čudina.

O vjernosti tradiciji svjedočile su Čudine i stotine Pakoštanaca koji su ispunili Trg kralja Tomislava, ispod crkve Uzašašća Gospodinova.

- Riječ je o kuhanim svinjskim osušenim ušima, nogicama, oglavini i panceti, kobasicama te o gulašu na vino od veprovine s makarunima, kao i o tećama domaćeg biloga i crnoga vina, istaknuo je Martin Čudina (62), inače generacija s generalom Antom Gotovinom, zajedno su išli u školu. Taj povratnik iz Švicarske, gdje je živio 28 godina, vratio se prije 14 godina i prigrlio tradiciju.

Desetljećima, stoljećima se za "Čudinov dan" gostilo u njihovim dvorima da bi se od prije osam godina sve objedinilo u centru Pakoštana.

- To je zaista jedna lijepa tradicija ovdje u Pakoštanima koja se ne propušta, kazala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice.

Porcija po porciju, čaša za čašom, riječ po riječ, pjesma za pjesmom i proletjelo je preko pet sati druženja u centru Pakoštana za koje načelnik Milivoj Kurtov kaže kako daje osjećaj pripadnosti i zajedništva.

- Ovo druženje zaista ispunjava i srce i dušu. U ovom brzom življenju, druženje, smijeh i pjesma zaista puno znače zaključio je Marin Čudina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)