Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA LIGA U Podgorici se traži vedrija abaligaška Budućnost

04.03.2019. 09:42
ABA LIGA U  Podgorici  se traži  vedrija  abaligaška  Budućnost


Regionalna karavana se nakon nešto manje od mjesec dana pauze ovog vikenda ponovno zakotrljala. Posljednja tri kola odlučit će o stanovnicima gornjeg doma koji će prema doigravanju kao što će se iz zadarskog kuta promatrano rasplesti i zamršeni čvor borbe za ostanak u koju je trenutno aktivno uključeno čak polovica lige, šest ugroženih klubova. Zadar će svoju obavezu 20. kola odraditi u posljednjem terminu večeras u 21 sat gostovanjem kod Budućnosti u dvorani na Morači. Branitelj naslova i Euroligaš jedan je od najzahtjevnijih protivnika u regionalnom natjecanju i stoga su očekivanja pred ovu utakmicu obavijena realnošću, no to nikako ne znači da su igrači pod vodstvom Ante Nazora otišli put Podgorice s izvješenom bijelom zastavom. Bodovi su izuzetno potrebni i jednima i drugima. Budućnosti za traženje što bolje pozicije pred doigravanje dok Zadru i dalje nedostaje ta jedna pobjeda koja mu abaligaški život znači.


NBA Budućnost
Prva prilika za to iako jedna od najmanje vjerojatnih je večeras u glavnog gradu Crne Gore, a da bi se takav pothvat i obistinio trebat će uistinu nadahnuta, bolje reći junačka izvedba Nazorovih igrača. Za splitskog stručnjaka nije nemoguć ni takav rasplet bez obzira što mu kolega na klupi Budućnosti, Jasmin Repeša, posjeduje roster koji je na Morači ove sezone otkinuo skalpove najjačim europskim klubovima poput Baskonije, CSKA, Barcelone i Real Madrida. Zavirimo li malo u njihov roster teško je ne primijetiti igračke veličine poput Norrisa Colea, dvostrukog vlasnika NBA prstena u dresu Miami Heata, također iskusnog NBA-ovca Earla Clarka, francuskog reprezentativca i bivšeg člana Barcelone Edwina Jacksona, bivšeg Cedevitinog šutera Jamesa Bella, ponajboljeg igrača ABA lige Gruzijca Gogu Bitadzea kao i domaće snage Nemanju Gordića te Nikolu Ivanovića.
– Jedna su od dvije top momčadi u regiji. S tim da im igranje Eurolige daje još jednu dimenziju više. Pokriveni su na svim pozicijama i zato je teško detektirati odakle prijeti najveća opasnost, jer im je zaista širina rostera golema, a forma igrača nepredvidiva – prokomentirao je večerašnjeg protivnika Nazor svjestan da će na Morači njegovi igrači pred sobom imati težak zadatak. No, ono što može i mora dobiti od njih jest maksimalan pristup i svjesnost da se može bez obzira na veliku kvalitativnu razliku zaprijetiti, pa čak i napraviti veliko iznenađenje.


Povratak Dašića na Moraču
– Sigurno je da u toj utakmici prvenstveno moramo gledati sebe i nastojati pružiti maksimum u borbi za svaku loptu. Jedino takav pristup uz pozitivne emocije nam može donijeti cilj koji smo zacrtali za završnicu ABA lige, a to je ostanak u njoj. Ključ je da mentalno shvatimo da nas zaista jedna lopta može dijeliti od ostvarenja tog cilja i od svojih igrača očekujem da s takvim pristupom uđu u ovu utakmicu – kazao je Nazor prije ulaska u autobus koji će Zadrane preko 10 sati voziti do dvorane na Morači gdje je svoje prve košarkaške korake napravio danas stanovnik zadarske svlačionice, Vladimir Dašić. Dijete Budućnosti se danas vraća na mjesto gdje je odigrao prvih šest sezona svoje košarkaške karijere nakon čega je prešao u redove kraljevskog Real Madrida. Bit će to za Dašića gostovanje s povišenim emocijama, no prije svega kod njega prevladava želja da Zadar uspije doći do pobjede s kojom bi se i konačno razriješio ostanak u ligi.
– Bit će mi neobično prvi put igrati protiv svog matičnog kluba čiji sam dres nosio tolike godine. Imamo tešku utakmicu pred sobom. Pobjede Krke i Igokee su zakomplicirale situaciju na ljestvici, ali dati ćemo sve od sebe da u posljednja tri kola ostvarimo tu jednu pobjedu koja nas ostavlja u ligi – kazao je 30-godišnji Dašić koji kako vrijeme odmiče pokazuje sve konstantnije partije u dresu Zadra i večeras će biti jedna od glavnih uzdanica Nazorove momčadi u kojoj i dalje nema američkog tandema: Vaughn – Little.




Pobjeda Krke nad Cedevitom  "zamutila" dno
Ako je 18. kolo bilo kao "dar s neba" klubu s Višnjika jer su tada svi njegovi konkurenti u borbi za ostanak napravili krivi korak, moglo bi ovo 20. kolo donijeti potpuno suprotni efekt. Kako je krenulo u subotu s domaćom pobjedom Krke nad Cedevitom u koju je Zadranin Dominik Mavra ugradio čak 35 poena, kao i pobjedom  Igokee nad Mornarom (81:60) čini se da će pred završna dva kola nastati još veća  gužva na samom dnu ljestvice. Stoga će se uz večerašnji sraz Budućnosti  i Zadra osluškivati i događanja u Železniku gdje FMP ugošćuje Petrol Olimpiju. Navijat će se u  Donatovom gradu u ovom slučaju za FMP, a ako se dogodi obrnuto onda će pred dva  završna kola Krka biti na omjeru 6-14, a Olimpija na omjeru 7-13 što znači da će  Zadru koji je autsajder u Podgorici itekako trebati ta jedna pobjeda u preostalim  utakmicama (C. zvezda na Višnjiku, Igokea u Laktašima).


Tko će kome nego svoj svome
Sraz Budućnosti i Zadra koji je bitan domaćinima zbog borbe za doigravanje kao i  gostima u borbi za ostanak nudi zanimljivu postavu sudaca koji će dijeliti pravdu  večeras na Morači. ABA liga nije previše marila o geografskom ključu pri delegiranju  sudaca već se izgleda ravnala po onoj poznatoj uzrečici: "tko će kome nego svoj svome" pa je odredila za glavnog suca Zadranina s Euroligaškim iskustvom Tomislava  Hordova kojemu će asistirati domaći sudac, Crnogorac Vladan Šundić te sudac iz  BiH Saša Babić.