AFERE CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB ZADAR Za propuste kriv sustav usmjeren na birokraciju i izostanak ljudskog pristupa?

Slika korisnika mkvanja
Posljednjih pet ravnatelja Centra za socijalnu skrb Zadar nisu se baš proslavili
Razne afere obilježile su rad posljednjih petoro ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Zadru. Problemi su očito puno veći i dublji što iziskuje radikalne promjene u sustavu, a ne „kozmetičke“ mjere smjenjivanja ravnatelja
Zadarski list
Nenad Nikpalj dvije godine je ležao mrtav u potleušici na Ričinama

Hoće li žrtve obiteljskog nasilja na Pagu, četvoro djece u dobi  od tri do osam godina, koje je otac u četvrtak rano ujutro izvukao iz kreveta i jedno po jedno bacio s balkona visokog šest metara na kameni pod  po izlasku iz bolnice biti vraćeni majci ili će ih smjestiti u neku od nadležnih ustanova još nije odlučeno. Sigurno je jedino da s nasilnim i brutalnim ocem više neće pod isti krov. No je li majka sposobna brinuti o  njima.?!

Majka i otac već osuđivani

Toj 43-godišnjoj domaćici sa završenom osnovnom školom odlukom  Općinskog suda u Pagu u listopadu 2013. godine oduzeta je skrb nad  kćeri iz prijašnjeg braka, tada 13-godišnjakinjom. I ona i suprug na  Općinskom sudu u Zadru su potom i u kaznenom postupku osuđeni na  uvjetnu kaznu u trajanju od jedne godine zatvora s rokom kušnje na tri  godine. Presudu im je izrekao sudac Tomislav Šimić, a dva mjeseca kasnije ona je potvrđena te je postala pravomoćna. Teretilo ih se za zlostavljanje 13-godišnje djevojčice, a krivnju su oboje priznali te su tako od  državnog odvjetnika iskamčili blažu kaznu. Prvotno tražena kazna od jedne godine zatvora s rokom kušnje na četiri godina umanjena im je za  jednu godinu roka kušnje. Na teret im se stavljalo da su oboje omalovažavali, vrijeđali i zlostavljali tada bolesnu djevojčicu. Tražili su od nje,  među ostalim, da sprema noću obroke za dvije polusestre, da ih nosi iako zbog zdravstvenih teškoća to nije smjela. Oćuh joj, uz ostalo, nije dao  da se ljeti kupa u moru iako su živjeli uz samu plažu, fizički joj je prijetio,  a ponekad ju je znao i udariti papučom po ruci. Nije joj dao da koristi  toalet u kamp kućici u kojoj su tada živjeli već je morala odlaziti u drugu,  pokraj njihove. U tim uvjetima djevojčica nije mogla ni učiti, što je  ugrožavalo njezin razvoj.

U četvrtak uhićeni J.R. zbog teškog i podmuklog ubojstva u pokušaju  na štetu četvoro malodobne djece prekršio je uvjet pa će mu biti opozvana uvjetna osuda.

Brojne afere Centra

Istragom koja je u tijeku trebale bi se utvrditi okolnosti koje su dovele  do brutalnog i nezapamćenog zločin, a ujedno i eventualnu odgovornost  majke u smislu spriječavanja zločina, dok bi odgovornost socijalnih radnika trebala utvrditi Hrvatska komora socijalnih radnika, kojima je obavljanje stručnog nadzora odmah nakon nemilog događaja naložila ministrica socijalne politike i mladih Nada Murganić. Ministrica je ujedno  naložila i inspekcijski nadzor u Centru za socijalnu skrb Zadar kojim su  utvrđeni teški propusti dok je obitelj bila pod tretmanom.

Stoga je najavila smjenu ravnateljice Vesne Burčul, diplomirane socijalne pravnice i dugogodišnje zaposlenice u zadarskom Centru, čime je  nastavljen niz smjena na čelu te ustanove, ali i afera koje su obilježile i  mandate četvero prethodnih ravnatelja.

Burčul je na tu poziciju imenovana prije četiri godine, kad je zbog  teških propusta, na pola mandata, tadašnja ministrica socijalne politike i  mladih i potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić smijenila tadašnju  ravnateljicu Sanju Paleku.

Prva afera iz Centra za socijalnu skrb Zadar „isplivala“ je u javnost još  za mandata Miroslava Josipa Biloglava, a ona je dobila i svoj sudski epilog.

Biloglav je 2010. godine na Županijskom sudu u Zadru osuđen na četiri godine zatvora jer je krivotvoreći isprave sebi priskrbio gotovo pola  milijuna kuna.

Slučaj Nikpalj - dvije godine živjeli pored mrtvog brata i  sina

Nakon njega na čelo Centra postavljen je Tomislav Orović, koji je ostao  zapamćen po »aferi Nikpalj«. Otkriće leša 45-godišnjeg muškarca, koji je  zbog cerebralne paralize bio pod nadzorom zadarskog Centra i primao  socijalnu pomoć šokirao je cijelu Hrvatsku. Ispostavilo se da je muškarac  dvije godine ležao mrtav u potleušici na Ričinama, a za to vrijeme mu je  uredno stizala socijalna pomoć u iznosu od 500 kuna. Uz to, pokraj njegova mumificiranog tijela sve to vrijeme živjeli su njegova tada 84-godišnja majka i 44-godišnji brat. Orović je istovremeno s rasplamsavanjem te afere otišao u mirovinu, a na njegvo mjesto imenovana je Danijela Jadrijev. No ni Jadrijev se nije dugo zadržala jer se uskoro saznalo za  novu aferu na gračačkom području. Tamo je majka podvodila kćeri od  kojih je jedna bila maloljetna, zapravo dijete od svega 12 godina. Jadrijev  je zajedno sa voditeljem podružnice u Gračacu bila prijavljena za propuste vezane uz podvođenje djevojaka, no one su u odnosu na nju odbačene. Na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Zadru zbog kaznenog  djela neprovođenja odluka za zaštitu dobrobiti djeteta našao se samo  voditelj podružnice, kojemu je nakon suđenja zatvorenog za javnost sudac Ante Bačić izrekao kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, dok je odbacio zahtjev ODO-a za izricanje mjere zabrane rada u struci.

Paleka se nakon imenovanja nije dobro snašla u rješavanju tada već  nagomilanih problema koji su joj ostali iza Jadrijev, a ubrzo je zadarski  Centar svrstan na zadnje mjesto ljestvice po učinkovitosti jer je inspekcijskim nadzorom u svezi revizije novčanih naknada utvrđeno da je u zadanom roku riješeno tek nešto više od 30 posto slučajeva. Njezin mandat  obilježili su i jako loši međuljudski odnosi u ustanovi.

Seksualno zlostavljao kći, a bili pod nadzorom

Djelatnici, ali i korisnici usluga, zasipali su pritužbama resorno ministarstvo pa je proveden inspekcijski nadzor u sklopu kojeg i anketa među  djelatnicima. Za »ulazak« inspekcije u Centar ključan je bio incident u  kojem su sudjelovale ravnateljica Paleka i računovotkinja koja je svojoj  nadređenoj ispraznila sadržaj pepeljare na glavu.

Anketa je pokazala kako je tek 20 posto zaposlenika nezadovoljno, što  se smatralo narušenim odnosima unutar te ustanove, ali ne u mjeri da bi  se poduzimale ikakve daljnje radnje. No svega nekoliko dana nakon što  je donesen takav zaključak, neopozive ostavke dala su tri od ukupno pet  članova Upravnog vijeća što je za posljedicu, uz izmjenu zakona i posljedično raspisivanja novog natječaja za ravnateljsku poziciju, rezultiralo  smjenom Paleke i imenovanjem Burčul. Na pola njezina mandata ispao  je novi „kostur iz ormara“. Zbog sumnje da je godinama seksualno zlostavljao svoju kćer, te da je upravo on otac njezina djeteta koje je rodila sa  svega 16. godina, uhićen je jedan Zadranin. I ta je obitelj bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb, a ujedno su koristili i stan u vlasništvu  Grada Zadra. Muškarac je pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Sasvim je jasno da smjena ravnateljice Vesne Burčul koju je najavila  ministrica Murganić neće riješiti ključ problema u resoru socijalne skrbi  već je to tzv. „kozmetički“ potez usmjeren k smirivanju javnosti. Iako ona  o svojoj ostavci niti ne pomišlja, taj problem vjerojatno ne bi riješio ni  njezin odlazak. Potrebne su radikalne promjene sustava, kao i veći broj  zaposlenih koji bi taj osjetljivi, odgovorni i zahtjevan posao trebali obavljati na sasvim drugačiji način nego što je to sada u praksi. Sve ukazuje  na to da je sustav usmjeren na birokratsko rješavanje problema i zadovoljavanje administracijske forme, popunjavanje upitnika i zapisnika, dok  onaj ljudski pristup kojim bi se isčitalo pravo stanje u svakom pojedinačnom slučaju sve vrijeme izostaje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)