Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

BIOGRADSKA PARK ŠUMA Čišćenje i ograđivanje šume, rušenje ugostiteljskih terasa na Solinama

04.03.2019. 12:39
BIOGRADSKA PARK ŠUMA Čišćenje i ograđivanje šume, rušenje ugostiteljskih terasa na Solinama


Grad Biograd na Moru, komunalno poduzeće Bošana i vatrogasci DVD-a Biograd u najvećoj su akciji protupožarnog čuvanja šume koje obuhvaća Park šuma Soline. Angažirani su i građevinski strojevi.
– Riječ je o drugoj fazi radova vrijednoj oko 600.000 kuna, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik.
Temeljito se čisti šuma, protupožarno se tamponira tucanikom, krče se protupožarni putevi, ograđuje se cijela Park šuma Soline, a na uštrb ugostitelja i ugostiteljskih objekata na plaži Soline, uz južni dio šetnice, ruše se terase, podzidava se i nasipa kamenim oblutkom te se znatno povećava sigurnost i prostor za kupače.


Zabrana prometa šumom
– Gledajući od plaže prema gore na desnu stranu puta, nasuprot parkirališta prema Putu Solina, te dalje desno radit će se kameno-betonski zid, cijeli ogradni prsten oko Park šume Soline, kazao je Kruno Pešić, direktor gradskog komunalnog poduzeća Bošana d.o.o.
Na istočni ulaz u Park šumu Soline postavljena su i velika ulazna vrata od nehrđajućeg čelika.
– Park šuma Soline bit će zatvorena za promet motornim vozilima jer po makadamu i tucaniku stvaraju neugodan oblak prašine dok se turisti sunčaju na plaži ili se kupaju. Isključivo samo vlasnicima ugostiteljskih objekata u Park šumu Soline bit će dozvoljen ulaz osobnim i dostavnim vozilom, obznanio je Pešić koji je u radove uključio trojicu djelatnika.
Jedan od njih je i Joško Filipović, meštar od motorne pile, koji od starih i suhih panjeva "motorkom" pravi prirodne sjedalice, odmorišta. To treba vidjeti i isprobati.
– Radi se i na samoj obali, na plaži južno od šetnice, odmah ispod ugostiteljskih objekata, od Aqua cluba Biograd do same uvale Soline, objašnjava Pešić.


Povećan prostor za kupače
Riječ je o pravoj građevinskoj revoluciji koju je amenovalo biogradsko gradsko čelništvo, odnosno gradonačelnik Ivan Knez.
– Kako bi se za kupače osigurala maksimalna sigurnost sve terase i ugostiteljski prostori s južne strane šetnice se ruše, rade se kameni podzidovi i nasipaju kamenim oblutkom. Smanjuje se prostor za obavljanje ugostiteljskih usluga, a znatno povećava prostor za kupače, izričit je Pešić dodavši kako će se radovi odvijati do početka turističke sezone, a svi radovi u Park šumi Soline trebali bi biti gotovi do ljeta 2010.
Zadivljujuća ljepota Biograda na Moru, srce i središte Jadrana, svoj vrhunac dosegnula je upravo u Park šumi Soline. Na relativno malenom prostoru od svega 10 hektara susrećemo se s atraktivnom prirodom naslonjenom na more i pješčanim plažama Soline i Dražica, najatraktivnijim mjestima za sunčanje nadomak centru grada.
– Briga o Park šumi Soline organizira se radi zaštite šume kao dobra od interesa za Biograd na Moru i Republiku Hrvatsku, poduzimanjem potrebnih mjera radi zaštite šuma od požara, protupravnih radnji te svih drugih utjecaja na šumski ekosustav, utvrđenih Zakonom o šumama i drugim propisima, kazao je Ivica Kapitanović Šulc, predsjednik DVD-a Biograd koji je i pokrenuo ovu, moglo bi se reći, akciju stoljeća.




Akcija stoljeća
Naime, biogradski vatrogasci DVD-a Biograd organiziraju, predvode i sudjeluju u velikoj, najvećoj akciji čišćenja šuma u posljednjih nekoliko desetljeća u Biogradu na Moru.
– Još protekle godine vatrogasci DVD Biograd i 14 djelatnika na javnim radovima zaposlenih na šest mjeseci putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čistilo je šumu na Solinama, oko Gradskog groblja i Ortopedske bolnice, svugdje gdje je to nužno, a kako bi od požara zaštitili šume, neprocjenjivo prirodno bogatstvo, reći će Šulc te nastavlja:
– Sedam mjeseci smo u šumama. Radiš pošteno, volonterski, na čišćenju i krčenju šuma i probijanju protupožarnih putova na Solinama, kod Ortopedske bolnice, Gradskog groblja i drugdje gdje je potrebno. I nećemo stati dok od požara maksimalno ne zaštitimo šume, neprocjenjivo prirodno bogatstvo, poručio je Šulc.
Od prije mjesec dana radovi su isključivo usmjereni na protupožarnu zaštitu Park šume Soline.
– Ne treba ni pomisliti koje bi katastrofalne štete izazvao požar, naročito biogradskom turizmu. Ne daj Bože požara u Park šumi Soline nadnaravne ljepote i višestruko nagrađivanom Park kampu Soline hotelske kuće Ilirija. Bila to katastrofa, kataklizma. Protupožarna zaštita ljudskih života, objekata i šuma je primarna, zaključio je Ivica Kapitanović Šulc.