Europska liga, sezona 1998./99.

Slika korisnika mkvanja
40 godina Jazina
Zadarski list
ISKUSNO POJAČANJE - Aramis Naglić

Proslavljeno je osvajanje prvog trofeja u samostalnoj Hrvatskoj, odigrano veliko finale doigravanja, prava košarkaška atmosfera vraćena je u  Jazine, ali bez obzira na sve to, Jusup nije odmah potvrđen za sljedeću  sezonu. Pomalo začuđujuće, većina članova UO kluba nije bila za to.   Vodstvo kluba želi izvršiti i pretvorbu kluba u trgovačko društvo, što je  velika novost u košarkaškim klubovima. Nakon odluke da Jusup ostane  trener, počelo je vrlo zahtjevno slaganje ekipe, za novu sezonu u kojoj će  Zadar igrati Europsku ligu, domaći Kup te pokušati napasti i konačno osvojiti Prvenstvo Hrvatske. Prva pojačanja su Mario Maloča i Mladen Erjavec koji dolaze iz Benstona gdje im je Jusup tri godine bio trener. Poznaje ih jako dobro i uvjeren je da će biti dobra pojačanja za Zadar. S  ovom odlukom nije se složio šef struke, Đuro Stipčević, koji smatra da su  to dobri igrači i momci, ali postavlja pitanje jesu li ti igrači prava pojačanja za Europsku ligu te najavljuje da se neće potpisati novi ugovor s  Jokom Vrankovićem, pa zbog ovih razloga daje ostavku na svoju funkciju. Želja Zadra je mladi i sada već afirmirani reprezentativni centar,  Nikša Prkačin (kojeg je Split oteo Zadru '91., o čemu sam pisao), ali on  odlazi prema Zagrebu i Ciboni. Ključno je zadržati Kovačića i Lewisa, što  je i odrađeno, i za kraj, potpisani su Aramis Naglić, koji ima reprezentativno i iskustvo Eurolige te D. Mujagić.

Zbog ove odluke, nema među 12 licenciranih za prvenstvo Branimira  Longina. On se ne slaže, odlazi iz Zadra, pa tako poslije I. Perinčića, J.  Žuže, postaje treći od mladih potencijalno jakih igrača koji napuštaju  Zadar što mislim da nije bilo baš najbolje glede budućnosti zadarske  košarke. Također, mislim da je velika šteta što nije zadržan J. Vranković,  koji je za godinu dana postao  veliki ljubimac Jazina, a otišao je prema Ciboni, najvećem i najjačem konkurentu Zadra za osvajanje naslova prvaka. Pouzdano znam da su njegov ostanak željeli predsjednik B. Kalmeta i  Tornado.

Europska liga

Zadar nije imao puno sreće u ždrijebu Eurolige. Dobio je gotovo najtežu skupinu: Kinder (Bologna), CSKA (Moskva), Olympiakos (Pirej), Ulker (Istanbul), Alba (Berlin). Jasno je da će teško do prva tri mjesta u skupini, ali bilo je to pavo zadovoljstvo, ponovo nakon puno godina, gledati  najbolje europske klubove u Jazinama, i osjećaj da pripadaš europskoj  košarkaškoj eliti je sjajan za klub, igrače, i naravno, navijače. Nažalost,  dogodilo se nešto što se nije smjelo dogoditi i prvi put u povijesti došlo je  do polarizacije, podjele među navijačima. Naime, na jednom sastanku  UO kluba, Jusup je rekao kako misli da je za neosvajanje naslova prvaka,  zbog prekida na drugoj finalnoj utakmici krivac Tornado, što Tornado ne  prihvaća, odbija, te se okreće protiv trenera. Ta podvojenost navijača  došla je do snažnog izražaja već na drugoj utakmici Eurolige, protiv Kindera, 55:65, istok i Tornado su protiv, jug, snažno podupire trenera, a  treći, s kravatama na zapadu, mirno to promatraju.

Jedan dio navijača nije bio presretan modelom igre Zadra, taj košarkaški 'catenaccio', igra na 60 poena, ali činjenica je da je donosio rezultate, a to se u sportu mora poštovati, respektirati.

Velika igra i pobjeda protiv CSKA, 82:79, te pobjeda u Berlinu protiv Albe, 78:85, vraćaju mir u Jazinama i daju naslutiti da bi Zadar mogao napraviti iskorak i doći do značajnijih rezultata. Nažalost, nije bilo tako, Zadar je prvi krug završio omjerom 3-7, te u drugi krug, u kojem će igrati  protiv ASVEL-a, Union Olimpije i Real Madrida, prenosi skromnih 6 bodova.

Nakon utakmice Kinder – Zadar, „zapelo“ je malo u odnosima Naglić,  Lewis – trener, nakon koje je Naglić ostao u Rijeci s naznakom da se  možda neće vratiti.

Ozlijedio se Mario Maloča, križni ligamenti i za njega je sezona bila završena. To će ipak otvoriti mogućnost novom, potencijalno vrlo  snažnom, mladom igraču Zadra, Tomislavu Ružiću. Zadar – ASVEL,  74:56, je najbolja utakmica koju je Zadar odigrao u Euroligi, predvođeni  Kovačićem u sjajnoj predstavi. Nažalost, pobjeda više nije bilo i Zadar je  omjerom 4-12, završio natjecanje kao posljednji, šesti, a Hrvatska je izgubila potreban rejting za zadržavanje dva mjesta u Euroligi. Vrlo dobrim igrama u prošloj i ovoj sezoni, kapetan Zadra, Jure Ružić, na poziv  novog izbornika Pepsija Božića potvrđuje reprezentativni status.

Kup Kreše Ćosića i prvenstvo

Prije same završnice, u četvrtfinalu, Zadar je u dvije utakmice bolji od  Zrinjevca i osigurava prolaz. Zadar brani osvojen trofej Kupa u prošloj  sezoni, a završni turnir dodijeljen je Splitu. Cibona u jednom trenutku  prijeti nedolaskom na završnicu, jer smatraju da je za organizaciju potreban javni natječaj, a ne dodjela. U polufinalu Zadar igra protiv domaćina Splita, i kraj regularnog dijela utakmice je 76:76, znači produžetak u kojem je Split bolji i pobjeđuje, 93:89. U finalu, Split - Cibona,  69:70, a posljednji pobjedonosni koš, u posljednjoj sekundi, za Cibonu  postigao je Stipe Šarlija.

U Prvenstvu Hrvatske, Zadar igra dobro i niže pobjede. U 3. kolu, Cibona – Zadar, 69:66, prevagu Ciboni donose S. Šarlija i J. Vranković.  Neočekivan i upitan je samo poraz u Sl. Brodu, 77:68. Ključno je 15. kolo,  Zadar – Cibona, 68:62, Zadar omjerom 13-2, preuzima vrh prvenstvene  ljestvice, i što je još značajnije, ostvarena je pobjeda od plus šest, poraz u  Zagrebu je minus tri, dakle Zadar je stekao uvjete da u doigravanje uđe s  prvog mjesta! Pobjedama u Splitu i protiv Zrinjevca, Zadar je to i potvrdio, eto prigode za osvajanje naslova prvaka.

Doigravanje: U 1. krugu doigravanja, Zadar igra protiv Zagreba. „Nisam mislio da ću tako  brzo igrati protiv brata“, rekao je Hrvoje. Zadar je  prvu dobio uvjerljivo, drugu, u Zagrebu, nešto teže, problem je pravio  upravo Ivan s 15 poena i šutom 5-6 za tricu.

Polufinale: Zadar – Benston, 67:65, Zadar je prošao kroz „ušicu“ igle.  Benston je dobio u Zagrebu, zaiskrilo je na poluvremenu, nakon verbalnog duela s trenerom, Lewis se spakirao i napustio dvoranu. Pobjeda i  mir nakon treće, i finale Zadar – Cibona, kao i prošle godine, ali sada Zadar ima prednost domaćeg terena  u odlučujućoj utakmici. U Zadru je  „groznica“ košarkaških večeri, može li Zadar, konačno, skinuti Cibonu s  trona?

1. Zadar – Cibona, 81:77, 4 tisuće navijača, poznati trans i ludilo u Jazinama, i Zadar je poveo 1:0

2. Cibona - Zadar, 68:66! Zadar je bio vrlo blizu pobjede, pa tako i naslova, na 66:64, pobjedonosni koš za Cibonu, zabija S. Šarlija.

3. Zadar – Cibona, 65:78, možda je pritisak ipak bio prevelik, u „paklu“  Jazina, Ciboni korak prednosti, igrač utakmice je Gordan Giriček, 26 p.

4. Cibona – Zadar, 70:66, Zadar nije imao dovoljno snage i mudrosti  napraviti podvig, 1986. ostat će samo u lijepom sjećanju i uspomeni.

Jazine nisu dočekale radost, nisu dočekale prvi naslov prvaka, Cibona  je sačuvala sve i uzela sve, Kup i Prvenstvo.

U sljedećem nastavku: „Bit će promjena u momčadi, želimo naslov  prvaka“, B. Kalmeta

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)