Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KARNEVALSKA SINERGIJA Spektakularne Sukošanske maškare okupile čak 16 domicilnih grupa

04.03.2019. 14:00
KARNEVALSKA SINERGIJA Spektakularne  Sukošanske  maškare okupile  čak 16 domicilnih  grupa


"Sukošan je misto to na morskoj obali, mirno smo živili i  blitvu sadili. Sad drugo vrime došlo je u našoj vali, za eure i dolare baš  sve smo prodali. Kuće nam sve veće su, sve tišnji putevi, sve su nam zagradili i more odnili. Oj Suzana, nemoj plakati što Amerika je daleko,  Divlji zapad sad smo mi…" hit je pjesma Sukošanskih maškara 2019.  koja se orila od ranog poslijepodneva do jutarnjih sati.
Sukošanske maškare, uz paške, imaju najdužu tradiciju na području  Zadarske županije. Da do karnevalske tradicije i danas drže, Sukošanci  su dokazali i ovoga vikenda. Deset velikih maškaranih grupa i šest  mlađih maškaranih skupina, praćeno s još stotinjak maškaranih  mještana, defiliralo je s alegorijskim kolima, pjevalo i plesalo od Jose do  Doma mladeži.
Ludovale su grupe: Ljubav je na selu, Medicinski tim, Vjesnik proljeća, Divlji zapad, Glup gluplji, Obitelj Kremenko, Tim za narkotike, Ni  ovce ni novce, Svatovi, Klaunovi, Šumske vještice, Ljepotica i zvijer,  Škuribanda, Pučanstvo i Samo ljubav te desetke pojedinačnih maski.
Maškaranom su se ludilu priključile i četiri plesne skupine, po dvije  Zuzu show dance koreografkinje Tane Ramić i Okret koreografkinje Tajane Cvetković.
Od svih postaja svakako treba istaknuti onu na Pitorku gdje su legendarna Marija Nadinić Majčina i ekipa s izuzetno bogatim i raznovrsnim  stolom još jednog ugodno iznenadili. To je trebalo vidjeti i okusiti, veličanstveno.
 Završetak svečanosti održan je u Domu mladeži gdje je u velikom  šatoru bila obilata spiza s roštilja i dobra kapljica. Sve maškarane grupe  dobile se zahvalnica, a onda se maškara fešta u Domu mladeži za poneke grupe nastavila sve do zore.
U organizaciji Mladih Sukošan, a pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sukošanske maškare 2019. traju pet dana, od petka  do pokladnog utorka, od 1. do 5. ožujka.
Nakon vrtićkih maškara, veličanstvene povorke tzv. Lipih maškara i  maškaranog plesa u Domu mladeži te školskih maškara, sutra se na Poklade s tzv. Ružnim maškarama, zvanim Babe luže, za sve nedaće optužuje i na lomači na trgu Gornja vrata pali Did, sukošanski Krnje. Potom predaju maškaranu vlast, jer u ponoć za kršćane započinje 40- dnevno doba korizme, vrijeme odricanja i obraćanja.