Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kupci dočekali najniže cijene

04.03.2019. 13:20
Kupci dočekali  najniže cijene


Iako je zimsko sniženje formalno završilo 24. veljače, zadarske kupce u trgovinama i dalje očekuju sniženi artikli. Naime, snižena  roba i dalje se prodaje po niskim cijenama, ali sada se takva prodaja, objašnjavaju nam trgovci, vodi kao popust.
– Neke trgovine zimsko sniženje produljile su za par dana i završile robu prodavati na zimskom sniženju zadnjeg dana veljače, dakle u četvrtak 28. veljače. Nakon tog datuma, takva sniženja odjeća uglavnom se ne  povlači iz trgovine nego se nastavlja prodavati po istoj sniženoj cijeni, ali  se više ne smije označavati kao sezonsko sniženje nego kao popust, kaže  prodavačica u jednoj trgovini poznate odjevne marke u zadarskoj Supernovoj i dodaje da je snižena uglavnom zimska kolekcija, ali da se i neka  ljetna roba od prošle godine kupcima također nudi na popustu.


Popusti i do 70 posto
Pregledom nekih trgovina u najvećem zadarskom trgovačkom centru  vidljivo je da već ima i ljetne odjeće po sniženim, pristupačnim cijenama. No, većina snižene odjeće ipak pripada zimskoj kolekciji. I dok mnogi s dolaskom toplijih dana već traže ljetnu odjeću, ima kupaca kojima je  baš sada idealna prilika da po vrlo povoljnim cijenama kupe željenu odjevnu kombinaciju i pripreme svoje ormare za sljedeću jesen i zimu.
Zimsko sniženje je, podsjetimo započelo 27. prosinca i prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja koji je na snazi  od prije dvije godine, može trajati najdulje 60 dana. Radi se o jednom od  dva sezonska sniženja koja se mogu provoditi godišnje, pa tako ono ljetno započinje 1. srpnja i traje do 29. kolovoza.
Inače, zimsko sniženje, kažu trgovci, iskoristili su mnogi Zadrani i trgovine su, unatoč nešto slabijem siječnju, tijekom sniženja bile pune.  No, oni koji su htjeli riskirati i čekati da cijene maksimalno padnu, uz  uvijek veliku mogućnost da im se njihov broj ili traženi model proda, sada su došli na svoje. Cijene snižene odjeće i obuće su, naime, tek sada rekordno niske i u mnogim trgovinama popusti kolekcije jesen/zima iznose 60, pa i 70 posto.


Potrošila 470 kn umjesto tisuću
Tako se, primjerice, u jednoj trgovini njemačkog modnog brenda  džemper koji je početno stajao 559 kuna, sada može kupiti za samo 179  kuna. U međuvremenu je njegova snižena cijena bila 447 kn, zatim, 391  kn, te sadašnjih 179 kuna.
– Sada se kupovina doista isplati, naravno ako se uspije naći tražena  veličina. Popusti su jako dobri, a posebno u skupljim trgovinama je isplativo kupiti jer je dio zimske kolekcije snižen i do 60 posto, kaže jedna  Zadranka koja je za čak tri odjevna predmeta potrošila ukupno 470 kuna,  za što bi ranije morala, kako kaže, izdvojiti više od tisuću kuna.
Kupci trebaju znati da se i roba sa sniženja, odnosno s popusta, rasprodaje, akcije i sl., također može vratiti u za to predviđenom roku.
– Ako se radi o robi s nekom greškom, uz predočenje računa vraćamo  novac, a ukoliko kupac nije zadovoljan kupljenim proizvodom, može ga  zamijeniti za neki drugi, objašnjavaju u jednoj trgovini, dok u drugoj idu  posve na ruku kupca, pa za svaki kupljeni, a ne korišteni proizvod, ako je  vraćen u zadanom roku i uz predočeni račun, vraćaju novac.
Prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja  tijekom sezonskog sniženja i stara i nova cijena moraju biti jasno istaknute, čega se zadarski trgovci uglavnom pridržavaju, pa su tako i na artiklima na popustima također naznačene stare i snižene cijene.
I dok su mnogi kupci početak sezonskog sniženja dočekali razočarani  popustima od tek 20 ili 30 posto, dio sadašnjeg asortimana u zadarskim  trgovinama prodaje se s popustima koji su slični onima u drugim zemljama Europske unije.