Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TEKUĆE ZLATO Prvi dani masline i ulja “Peljuzica” Sukošan 2019.

04.03.2019. 12:46
TEKUĆE ZLATO Prvi dani  masline i ulja  “Peljuzica”  Sukošan 2019.


Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea  Zadar, održat će se Prvi dani maline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2019. Manifestacija u ovom općinskom središtu održat će se prve subote u travnju, odnosno 6. travnja.
– Pozivamo sve maslinare i zaljubljenike u maslinovo ulje da nam se  pridruže i budu dio ove manifestacije. Za natjecatelje je potrebno tek pola litre maslinovog ulja i simboličnih 50 kuna za kemijsku i senzorsku  (organoleptičku) analizu, pozvao je Ante Martinac, načelnik, čiji je otac  Rajko dobro znani maslinar i vinogradar.


Prvo zaprimanje uzoraka iznad očekivanja
Prva runda zaprimanje uzoraka maslinovog ulja u Uredu Turističke  zajednice na Trgu mladeži kod Doma mladeži i glavnog autobusnog stajališta na Jadranskoj magistrali održana 27. i 28 veljače prošla je iznad  očekivanja.
– Svi maslinari koji nisu predali svoje uzorke to mogu učiniti 6. i 7.  ožujka u vremenu od 10 do 14 sati i od 17.30 do 18. 30 sati. Potrebno je  pola litre maslinovog ulja, a besplatne staklene bočice zapremnine 0,25  litara ili dva i pol decilitra mogu se također dobiti u Uredu TZO Sukošan,  kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić iz Turističke zajednice dodajući kako se sve informacije mogu dobiti na tel. (023) 393 345.
– Osim što su bočice besplatne i kotizacija je simbolična, 50 kuna po  uzorku. Razliku cijene za kemijsku i senzorsku (organoleptičku) analizu  svakog uzorka pokriva Općina Sukošan, obznanila je Veleslavić Nadinić.
Kvalitetan proizvod ne nastaje slučajno, već samo iscrpnim radom,  ulaganjem i novim saznanjima moguće je postići kontinuitet u kvaliteti.
– Shodno navedenom pripremaju se stručne radionice, zanimljiva  predavanja, vođena senzorska analiza ulja, druženje uz dalmatinsku pismu i dobru spizu, najavila je Mirjana.


Nagrade struke i publike
Dodijelit će se dvije vrste nagrade, jedna od kemijske i senzorske analize, a druga od publike. Dakle, u konkurenciji su moderne proizvodnje  maslinova ulja i ona tzv. morska maslinova ulja gdje maslina jedno vrijeme bude u maštelu s morem.
– To je stvar sklonosti okusu i vrijednosti koje su generacije stjecale, rekla je Mirjana dok razgovaramo u društvu koje tipično mediteransko  slasno "toća" kruh i sir u maslinovo ulje. Učas te omami opojni miris  ulja, a nosnice ispuni ta božanstvena aroma.
Manifestacije se zove po autohtonoj maslini zvanoj "peljuzica", jedne  od vrsti grambučele. Masline peljuzice su malo veće od masline sitnice.
– Lijepog su i ravnog lista, dušu danog za pletenje maslinovih grančica  za blagdan Cvjetnice, objašnjava Mirjana Vesleslavić Nadinić.
Sukošancima je maslina oduvijek sveta: hranila ih je, liječila, ali i svijetlila im put, jer su je stavljali u uljanice. Svojim je odsjajem mamila i ribu.
– Maslinovo ulje, riba i blitva othranili su generacije Sukošanaca. Osim  što je maslinovo drvo sveto, maslinovo ulje je, kako bi rekli
naši stari, "priki lik", naglasio je Denis Protić, mladi sukošanski agronom, inicijator održavanja ove prve maslinarske manifestacije u Općini  Sukošan.