Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vesna Burčul kandidirat će se za još jedan mandat

05.02.2019. 08:48
Vesna Burčul  kandidirat će se  za još jedan  mandat


Ravnateljica zadarskog Centar za socijalnu skrb, Vesna  Burčul, najvjerojatnije će se kandidirati za još jedan mandat na natječaju kojega je 25. siječnja raspisalo Upravno vijeće Centra. Burčul  nam je to jučer potvrdila, napominjući da molbu još nije poslala, no  javna je tajna da se i njezini djelatnici i korisnici Centra nadaju kako će  to do isteka roka učiniti.
Naime, ona je je jedina ravnateljica posljednjih godina čijem se reizboru nadaju i djelatnici Centra, s obzirom da je njezin mandat  upamćen kao prvi u kojemu nije bilo afera ni svađa djelatnika. Od Centra je napravila ustanovu za kojom se ne vuku skandali te koja je poslije  niza godina konačno stekla ugled kakvog i zaslužuje.


Zbog rezultata preživjela sječu kadrova
No, aktualna ravnateljica ipak skromno kaže kako ishod natječaja  ovisi o Upravnom vijeću te će poštivati svaku odluku koju rukovodeće   tijelo donese. Za njezin je profesionalni habitus vezan jedan intrigantan detalj kada je 2016. godine postala jedna od rijetkih zadarskih  dužnosnika i dužnosnica koji su preživjeli sječu kadrova nakon dolaska  HDZ-ove vlasti na parlamentarnim izborima.
Naime, za vršiteljicu dužnosti zadarskog Centra za socijalnu skrb  imenovana je u studenom 2014. godine nakon smjene dotadašnje ravnateljice Sanje Paleka, ali je HDZ nije smijenio kao većinu rukovodećeg  kadra u državnim ustanovama, iako nije bila članica njihove ni bilo koje druge stranke. Bilo je to za mnoge dužnosnike nesretno vrijeme kada  su zaredale smjene ravnatelja, predstojnika i direktora državnih ustanova koji su kao SDP-ov ili nestranački kadar HDZ-u postali politički  nepodobni pa su na njihov tapet došli čelnici Lučke uprave Zadar, Ureda državne uprave, Zračne luke Zadar, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područnog  ureda za zaštitu i spašavanje, Nacionalnog parka Paklenica, Parka prirode Vransko jezero te ostalih državnih tvrtki i institucija. 


Seljenje u novi prostor
U anketi zadarskih dužnosnika Burčul je tada jedina rekla kako je nimalo ne plaši mogućnost smjene jer novi ministar ima pravo postaviti  na ovu dužnost onoga koga želi: "Prvog dana kada sam preuzela ovu  dužnost znala sam da može doći do smjene i to je nešto zbog čega se  neću zabrinjavati, naprotiv, poštivat ću odluku Ministarstva. Iako nisam  politička figura, logično mi je da može doći do smjena, a ako žele nekog drugog na ovom mjestu, mirno ću prihvatiti tu odluku", kazala  nam je tada Burčul.
HDZ ju je ostavio na dužnosti ravnateljice zbog njenih iznimnih rezultata te ostaje vidjeti kakav će biti ishod ovog natječaja. Na pitanje je  li zadovoljna ovim što je napravila u dosadašnjem mandatu, Burčul  nam je kazala:
– Neke su se stvari pomakle, ali još uvijek vapimo za prostorom jer je   ovaj u kojemu smo sada neadekvatan za korisnike koji ipak traže komadić privatnosti, poručuje ravnateljica dodajući kako im predstoji  preseljenje u zgradu Doma za odgoj.