VESNA BURČUL U našem društvu uz skrb o djeci vezana je najveća količina licemjerja! Sutra očitovanje o nalazima inspekcije Ministarstva!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Slučaj ozlijeđene djece iz Paga
Zvonko KUCELIN
Vesna Burčul, ravnateljica CZSS Zadar

Troje ozlijeđene djece iz Paga, koja se nalaze u zadarskoj bolnici, oporavljaju se i njihovo je stanje sve bolje. Kako doznajemo od zamjenika ravnatelja OB Zadar, dr. Edija Karuca, od ponedjeljka im je pružena i psihološka pomoć. No, još se uvijek ne zna kad će djeca vani i na koji način će biti zbrinuta. To će, kazao je dr. Karuc, biti dogovoreno u koordinaciji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te će se izabrati za djecu najbolja opcija.
- Dvoje najmlađih se igraju u sobi, čak i izlaze vani. S njima svakodnevno rade i socijalni radnici, a uz njih je i majka te njihova najstarija, 19-godišnja sestra, izjavio je dr. Karuc.

Njihov 54-godišnji otac koji ih je u četvrtak ujutro, oko šest sati izvukao iz kreveta dok su još spavala i jedno po jedno bacio s šest metara visokog balkona podstanarskog kata kuće u centru Paga gdje su živjeli, nalazi se u istražnom zatvoru u Zadru pod optužbom za četverostruko teško i podmuklo ubojstvo u pokušaju. Županijsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo je rješenje o provođenju istrage i otpravilo ga optuženiku i njegovom odvjetniku, no oni imaju pravo u roku od osam dana od primitka uložiti žalbu.

- Nakon što rješenje postane pravomoćno pokrenut ćemo istragu, ispitati svjedoke kojih je za sada četvoro, a jedan od njih je i majka četvero djece na čiju štetu je počinjeno ovo teško kazneno djelo. Provest će se i psihijatrijsko vještačenje, najvjerojatnije u Zagrebu. Konzilij liječnika psihijatara, tim, odredit će duševno stanje okrivljenika, a posebno u vrijeme počinjenja djela. Dakle, da li je bio svjestan što radi i je li mogao upravljati svojim postupcima, kazao je Duško Berović, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru i glasnogovornik, dodajući kako će se psihijatrijsko vještečenje najvjerojatnije obaviti u Zagrebu, što znači i da će se okrivljenik biti prebačen u Zagreb.

Općinski sud u Pagu je još 2013. godine donio privremenu mjeru oduzimanja najstarije kćeri koju je majka dobila u prvom braku te danas djevojčica od sedam i osam godina. Zbog čega ta mjera nije provedena u cijelosti, odnosno zbog čega je iz obitelji izuzeta samo najstarija, tada 13-godišnja djevojčica, koja je poslana prvo u dom za nezbrinutu djecu, a potom i u udomiteljsku obitelj, očitovao se glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

- U veljači 2014. godine taj je prijedlog povučen, a postupak obustavljen. to što se tiče postupka o privremenoj mjeri i ovršnog postupka. Postupak je povukao Centar za socijalnu skrb koji ga je prethodno i inicirao, no u odluci koju nisu navedeni razlozi, kazao je Klarendić dodajući kako su roditelji ranije bili kažnjavani zbog kaznenih djela zanemarivanja djece. Konkretno, oboje su osuđeni na uvjetnu osudu u trajanju od jedne godine zatvora s rokom kušnje na tri godine. Presudu je donio sudac Tomislav Šimić koji je nedavno premješten u Sesvete, u rujnu 2017. godine, a roditelji koje je zastupao zadarski odvjetnik Mile Milovac, nisu podnijeli žalbu pa je presuda postala pravomoćna dva mjeseca kasnije što znači da je još uvijek na snazi.

Inspekcija Ministarstva socijalne politike i obitelji po nalogu ministrice Nade Murganić obavila je krajem prošlog tjedna nadzor te donijela svoj nalaz koji je dostavljen Upravnom vijeću zadarskog Centra za socijalnu skrb.

- Upravno vijeće je danas dobilo odluku o izvršenim nadzorima ispisanu na 11 stranica. Sukladno poslovniku nastavak je zakazan sutra u 10 sati, a tada ćemo moći raspraviti sve ono što danas pročitamo te ćemo sukladno činjenicama dalje onda i postupati. Nakon toga ćemo dati određeni rok ravnateljici da se pismeno izjasni o nalazima, kazala je Marina Dujmović Vuković, predsjednica UV-a dodajući kako će na raspravi biti nazočna i ravnateljica Vesna Burčul. Ona, pak, nije željela pred novinare, ali je dostavila pisani odgovor na, kako je istaknula, brojne upite novinara.

- Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica, tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima, koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti, uvodno je napisala Burčul naglašavajući kako Centar sa svim svojim stručnim radnicima, od kojih mnogi imaju dodatne edukacije i neprekidno se educiraju, ne može spasiti svako dijete, a niti sam kao ustanova pomoći svakom djetetu i svakom roditelju.

- Smatram da je u našem društvu uz skrb o djeci vezana najveća količina licemjerja. Govorim to zbog činjenice da sva područja djetetova života, ali i njegovih potreba formalno pokrivamo, ali ne i stvarno. Jeste li se zapitali koliko djece na našem području treba ranu intervenciju i čeka je šest i više mjeseci, koliko je školske djece upisano kod jednog liječnika školske medicine i kako je moguće imati dobar uvid s tolikim brojem djece? Koliko je djece upisano kod jednog pedijatra, odnosno koji broj djece servisiraju malobrojni pedijatri u zadarskoj bolnici te koliko je djece u školama na jedan stručni tim, dok i mnoge škole izvan središta niti nemaju? Koliko je djece u vrtićima na samo jedan stručni tim? Sustav pravosuđa u kojem kaznene prijave za zanemarivanje i zlostavljanje djece čekaju ishod i pet godina ili prijedlog za oduzimanje prava na stanovanje s djetetom. Aktualni slučaj osam mjeseci čeka prvo sudsko ročište, nabrojila je Burčul podsjećajući kako je 2007. odbijena inicijativa za osnivanje Poliklinike za zaštitu djece u Zadru.

Dodala je da je Centar samo dio guste mreže koja bi trebala postojati oko obitelji s djecom te pozvala predstavnike medija da se tematikom sustava socijalne skrbi i zaštite djece ne bave parcijalno površno te da ne traže krivce samo u Centru za socijalnu skrb.

U isto vrijeme kad se sastalo Upravno vijeće Centra ispred njihovih službenih prostorija u Ulici Andrije Hebranga okupilo se 40-tak djelatnika Centra među kojima i potpredsjednik Sindikata zaposlenih u djelatnosti Socijalne skrbi Zvonimir Petrović kako bi ukazali da je rad u socijalnim ustanovama zapostavljen.

Predsjednica tog sindikata, Jadranka Dimić, u telefonskom razgovoru nam je kazala kako se ne smije dozvoliti da se problemi guraju pod tapet te da to nije način rješavanja. Najavu smjene ravnateljice zadarskog centra drži pogrešnom te ističe kako bi po istom modelu onda mogli biti smijenjeni i ravnatelji preostalih 80-tak hrvatskih centara za socijalnu skrb.

- Sustav ne funkcionira, normativi su nerealni. U zadarskom centru je zaposleno svega 15 socijalnih radnika. Naši socijalni radnici zaduženi su za 220 obitelji, dok ih naši kolege u europskim zemljama imaju po 20. Da ne govorim o timovima za obiteljsko pravnu zaštitu. Njih ni nema na Pagu, pa ni u Gračacu. Ministrica je izjavila da je trebalo svaki dan provoditi intenzivnu stručnu pomoć i nadzor u ostvarivanju prava roditeljske skrbi u ovoj obitelji u kojoj se dogodio zločin kakav zaista nitko ne može predvidjeti, kazala je Dimić dodajući kako se takav nadzor obavlja izvan radnog vremena te da ti ljudi izlaze po 2-3 puta tjedno na teren, a za to dobivaju svega 800 kuna mjesečno. Ukazala je i na činjenicu da bi takve nadzore uz socijalnog radnika i psihologa trebale biti uključene i patronažne medicinske sestre kojih, kako je kazala, hrvatski centri uopće nemaju. Napomenula je i da je veliki problem sporost pravosuđa te predugo čekanje sudskih odluka u slučajevima kad su predložene određene mjere i slično te zaključila kako je potrebno provesti konkretne i temeljite promjene u sustavu među kojima i povećanje broja zaposlenih socijalnih radnika u svim centrima kako bi mogli normalno raditi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)