ODVAŽNO ZA HRVATSKU Kalmeta: Plenkovićeva pobjeda je neupitna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Plenković uskoro u Zadru predstavlja pobjednički program
Unutarstranački izbori u HDZ-u odvijaju se vrlo demokratski i transparentno i tako će biti i do kraja izbornog procesa. Imam dobar uvid u stranačka razmišljanja ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire te znam da pobjeda Andreja Plenkovića nije upitna, kaže predsjednik Županijskog odbora
ZVONKO KUCELIN/Vedran SITNICA
Predjsednik HDZ-a Andrej Plenković u nekoliko navrata odazivao se važnim skupovima stranke organiziranima u Zadru

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uskoro dolazi u Zadar sa svojim timom predstaviti program »Odvažno za Hrvatsku« kojim se kandidira na unutarstranačkim izborima i s kojim će, kako kažu njegovi članovi, i pobijediti. Riječ je o programu koji se sastoji od četiri stupa kojih HDZ smatra najvažnijim za razvoj države i društva, a to su: domoljublje i promicanje nacionalnih interesa, obiteljske vrijednosti i demografska revitalizacija, pravedna i učinkovita država, te uspješna i razvijena Hrvatska.
Naime, HDZ se zadnjih godina pozicionirao na desnom centru, što se pokazalo mudrom odlukom koja je ovu stranku približila velikom broju građana budući da su se s ovakvim vrijednostima lako mogli identificirati. Plenkovićev manevar ostanka u centru pokazao se najboljim odabirom i stoga što je stranku vratio na mjesto na koje ju je već pozicionirao njen prvi predsjednik i prvi predsjednik RH Franjo Tuđman. A ne zaboravimo, to je zapravo pozicija na kojoj vladajuću stranku želi vidjeti najveći broj članova, ali i njihovih glasača. Kako kaže sam Plenković, Tuđman stranku nije postavio na krajnji desni spektar, nije je stavio u centar, stavio ju je točno tamo gdje treba biti i tamo gdje će biti i u budućnosti.

Izjave neprimjerene kampanji

Sudeći prema situaciji na terenu, odnosno broju prikupljenih potpisa, Plenković je složio najbolju političku formulu za unutarstranačke izbore koja ga još više približava biračima. Naime, za razliku od nekih njegovih kolega, šef HDZ-a se pozicionira na političkom standardu koji odgovara i desnom biračkom tijelu, pri čemu, međutim, nije ušao u zamku ekstremizma u koju su upali čak i neki njegovi stranački kolege.
Plenković u programu za drugi mandat pritom ima veliku podršku HDZ-a Zadarske županije koja mu na parlamentarnim izborima uobičajeno donosi veliki broj mandata. O situaciji u stranci i očekivanjima na unutarstranačkim izborima stoga smo razgovarali s prvim čovjekom Županijskog odbora Božidarom Kalmetom, koji otvoreno kaže:
- Unutarstranački izbori u HDZ-u odvijaju se vrlo demokratski i transparentno i tako će biti i do kraja izbornog procesa. Imam dobar uvid u stranačka razmišljanja ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire, te znam da pobjeda Andreja Plenkovića nije upitna. Što se tiče kampanje, sve protječe u zadanim okvirima, no možda ima i riječi koje nisu primjerene unutarstranačkoj kampanji i koje, prije svega, nisu točne. Takve izjave mogu samo štetiti stranci, ali u konačnici svatko je odgovoran za izgovorenu riječ. Pritom je važno da se nikome ne brani izgovoriti ono što misli, odnosno da izrazi svoje stavove, kazao nam je Kalmeta dodajući kako Plenković ima vrlo uspješan mandat i kao premijer i kao predsjednik stranke.
- Međutim, ono što treba istaknuti i što je vrlo bitno za HDZ, činjenica je da nakon izbora, bez obzira na suprotstavljene stavove i različite kandidate i u konačnici bez obzira na rezultate, HDZ mora ostati jedinstven i čvrst, te takav ići u pobjedu na parlamentarnim izborima. A ja sam siguran da će to i nakon 15. ožujka biti jedan jedinstveni HDZ, ističe Kalmeta.

Stranka danas pozitivno posluje

Kakva je pak situacija na terenu pitali smo prvog operativca Plenkovićeva stožera, Antu Babića, zamjenika zadarskog gradonačelnika i tajnika Županijskog odbora HDZ-a.
- Radimo pripreme za izbore i kroz nekoliko dana očekujemo dolazak predsjednika Plenkovića i njegova tima u Zadru gdje će održati prezentaciju članstvu i iznijeti svoj program. U našoj županiji imamo veliku podršku članstva, što smo pokazali i prikupljenim potpisima, te očekujemo pobjedu našeg tima, posebice predsjednika Plenkovića. Smatramo ga najboljim izborom za HDZ, samim time i za državu, pa ću ovom prilikom podsjetiti na jednu vrlo važnu činjenicu, a ta je da je uoči njegova dolaska na čelo HDZ-a stranka bila na niskim granama kada je u pitanju podrška javnosti. Bili smo u minusu 17,5 milijuna kuna te u raznim zaduženjima i obvezama, otvoreno će Babić napominjući kroz kakav su zapravo proces prošli za Plenkovićeva mandata.
- U ove četiri godine imali smo četiri izborna ciklusa, od parlamentarnih izbora do lokalnih, europarlamentarnih i predsjedničkih, a znamo da se upravo u tim ciklusima troši najviše novca za kampanju. Unatoč tome, nakon samo četiri godine, stranka danas pozitivno posluje, imamo bezrezervno mišljenje revizije i već smo dvije godine zaredom više milijuna kuna u plusu. Iz svega, dakle, možemo zaključiti da Andrej Plenković ne samo da najbolje vodi državu, već i stranku, što vidimo i po suficitu po kojemu smo i među vodećim državama Europske unije. Osim toga, gradi se po cijeloj Hrvatskoj, radi se i Pelješki most kojeg su godinama obećavali, a sada će konačno biti realiziran, a da ne govorimo i o prosječnoj plaći koja je u zadnje četiri godine narasla za oko 800 kuna, te su porasle i mirovine i minimalna plaća, zaključuje voditelj Plenkovićeva stožera.
 

Babić: Osim Plenkovića, nitko drugi ne bi bolje vodio HDZ i državu

Pojašnjavajući zašto je velika većina županijskog članstva za Plenkovića, Babić navodi:

- Treba svakako spomenuti i međunarodni položaj Hrvatske koji nikad nije bio bolji, primjerice, Europski parlament broji oko 750 zastupnika, od kojih Hrvatska ima 12. No, ova mala Hrvatska dala je i tajnicu Vijeća Europe Mariju Pejčinović Burić te potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu. Hrvatska, dakle, nikad nije bila bolje pozicionirana u međunarodnoj zajednici kao u vrijeme premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića. A tu su i drugi pokazatelji aktualne situacije, poput onoga da je donesen Zakon o braniteljima koji je vratio dignitet braniteljima te da je predsjednik Plenković vratio i vojsku u Vukovar. Iz svih ovih pokazatelja stoga ne vidimo da postoji netko drugi tko bi bolje vodio HDZ, a samim time i državu, poručuje Babić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)