Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ostvari san – budi pilot na jedan dan

04.03.2020. 14:31


Svi oni koje zanima kako izgleda svijet gledan očima pilota iz kabine malog civilnog zrakoplova, onog velikog putničkog ili pak vojnog borbenog, prelet preko svijetski poznatih destinacija ili vlastitog dvorišta u Zadru, mogu to iskušati sve do petka na simulatorima letenja Aero kluba Zadar izloženima u atriju Gradske knjižnice i to uz stručno vođenje Ivice Stručića, voditelja sekcije virtualnog letenja u zadarskom Aero klubu.
– Cilj nam je popularizirati letenje kao profesiju, sport, aktivnost, ali i promoviranje rada našega Aero kluba. Simulatori su jako dobri za zaokupljanje pažnje, a ciljana skupina su nam djeca završnih razreda osnovne škole i srednjoškolci. Posebno su nam zanimljivi učenici 3. i 4. razreda srednje škole koje putem ovih suimulatora pokušavaomo zainteresirati za civilno i vojno letenje kao njihov budući životni poziv, kaže Ted Vrkić, predsjednik Aero kluba Zadar, a njegov kolega Stručić pojasnio je kako simulatori funkcioniraju.


Za svaku dob
– Želimo motivirati mlade ljude da letenje odaberu kao buduće zanimanje ili hobby. U tu svrhu koristimo 2D i 3D simulator. Prvi je jednostavniji i više je orijentiran na civilno zrakoplovstvo, a drugi na vojno. Nije nam cilj obučavati djecu za nekakve vojne zadaće već simulirati let zrakoplovom bilo koje vrste i to imaju priliku tu isprobati. Istovremeno mogu primjeniti znanja koja mogu steći tijekom bavljenja i dolaženja u Aero klub koja se odnose na navigaciju, komunikacije i procedure vezane za svaki zrakoplov posebno, odnosno koji simuliramo, kaže Vrkić ističući kako postojeći programi dopuštaju odabir raznih mapa i modela zrakoplova od propelerskih do mlaznih i putničkih, ali i helikoptera. Klub, kaže, ima razrađene programe za svaku dob i razinu znanja.
– Većiinu djece privuče najviše ova tehnika, ekrani i to, a najčešća pitanja su im gdje je moja kuća i mogu li preletjeti preko mog dvorišta, kaže Vrkić koji je na raspolaganju svim zainteresiranima u vremenu od 17 do 19 sati. Ističe i kako 3D simulator mogu koristiti samo djeca iznad napunjenih 15 godina jer simulator može izazvati i mučninu kod simuliranja raznih zračnih figura.


Virtualno letenje
Vrkić dodaje kako je prednost ovih simulatora koje danas koriste i brojne aviokompanije radi uštede novca budući je samo letenje skupo i u tome što se putem interneta mogu spojiti pa tako u istom 3D prostoru može biti više sudionika, a može se i
naučiti ponešto o teoriji letenja, korištenju instrumenata, zračnom prostoru, teoriji leta…
– Ovu aktivnost u gradskoj knjižnici Aeroklub Zadar provodi u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije. Naše projekte podržava i financijski podupire i Grad Zadar pa im ovom prilikom zahvaljujemo.
Aero klub Zadar broji oko 50-ak članova svih generacija i profesija. Većina jeste u zrakoplovnoj branši, no ima i entuzijasta i zaljubljenika u letenje.
Virtualno letenje zapravo je samo uvertira u naš program koji provodimo od prošle godine a to je »Budi pilot na jedan dan«. Cilj tog programa je popularizirati zrakoplovstvo kao profesiju na način da se učenike završnih razreda srednje škole jednim letom i sudjelovanjem u pripremi leta zainteresira i potakne da letenje odaberu kao svoju životnu profesiju. Lani smo napravili 27 takvih letova i nadamo se da će netko od tih mladih ljudi zaista i odabrati civilno ili vojno zrakoplovstvo za profesiju.