Ostvari san - budi pilot na jedan dan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U atriju Gradske knjižnice do petka postavljeni simulatori letenja
Želimo motivirati mlade ljude da letenje odaberu kao buduće zanimanje ili hobby. U tu svrhu koristimo 2D i 3D simulator. Prvi je jednostavniji i više je orijentiran na civilno zrakoplovstvo, a drugi na vojno, kaže Ted Vrkić, predsjednik Aero kluba Zadar
Vedran SITNICA
Djecu uvijek privlače ovakva događanja

Svi oni koje zanima kako izgleda svijet gledan očima pilota iz kabine malog civilnog zrakoplova, onog velikog putničkog ili pak vojnog borbenog, prelet preko svijetski poznatih destinacija ili vlastitog dvorišta u Zadru, mogu to iskušati sve do petka na simulatorima letenja Aero kluba Zadar izloženima u atriju Gradske knjižnice i to uz stručno vođenje Ivice Stručića, voditelja sekcije virtualnog letenja u zadarskom Aero klubu.
- Cilj nam je popularizirati letenje kao profesiju, sport, aktivnost, ali i promoviranje rada našega Aero kluba. Simulatori su jako dobri za zaokupljanje pažnje, a ciljana skupina su nam djeca završnih razreda osnovne škole i srednjoškolci. Posebno su nam zanimljivi učenici 3. i 4. razreda srednje škole koje putem ovih suimulatora pokušavaomo zainteresirati za civilno i vojno letenje kao njihov budući životni poziv, kaže Ted Vrkić, predsjednik Aero kluba Zadar, a njegov kolega Stručić pojasnio je kako simulatori funkcioniraju.

Za svaku dob

- Želimo motivirati mlade ljude da letenje odaberu kao buduće zanimanje ili hobby. U tu svrhu koristimo 2D i 3D simulator. Prvi je jednostavniji i više je orijentiran na civilno zrakoplovstvo, a drugi na vojno. Nije nam cilj obučavati djecu za nekakve vojne zadaće već simulirati let zrakoplovom bilo koje vrste i to imaju priliku tu isprobati. Istovremeno mogu primjeniti znanja koja mogu steći tijekom bavljenja i dolaženja u Aero klub koja se odnose na navigaciju, komunikacije i procedure vezane za svaki zrakoplov posebno, odnosno koji simuliramo, kaže Vrkić ističući kako postojeći programi dopuštaju odabir raznih mapa i modela zrakoplova od propelerskih do mlaznih i putničkih, ali i helikoptera. Klub, kaže, ima razrađene programe za svaku dob i razinu znanja.
- Većiinu djece privuče najviše ova tehnika, ekrani i to, a najčešća pitanja su im gdje je moja kuća i mogu li preletjeti preko mog dvorišta, kaže Vrkić koji je na raspolaganju svim zainteresiranima u vremenu od 17 do 19 sati. Ističe i kako 3D simulator mogu koristiti samo djeca iznad napunjenih 15 godina jer simulator može izazvati i mučninu kod simuliranja raznih zračnih figura.

Virtualno letenje

Vrkić dodaje kako je prednost ovih simulatora koje danas koriste i brojne aviokompanije radi uštede novca budući je samo letenje skupo i u tome što se putem interneta mogu spojiti pa tako u istom 3D prostoru može biti više sudionika, a može se i
naučiti ponešto o teoriji letenja, korištenju instrumenata, zračnom prostoru, teoriji leta...
- Ovu aktivnost u gradskoj knjižnici Aeroklub Zadar provodi u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije. Naše projekte podržava i financijski podupire i Grad Zadar pa im ovom prilikom zahvaljujemo.
Aero klub Zadar broji oko 50-ak članova svih generacija i profesija. Većina jeste u zrakoplovnoj branši, no ima i entuzijasta i zaljubljenika u letenje.
Virtualno letenje zapravo je samo uvertira u naš program koji provodimo od prošle godine a to je »Budi pilot na jedan dan«. Cilj tog programa je popularizirati zrakoplovstvo kao profesiju na način da se učenike završnih razreda srednje škole jednim letom i sudjelovanjem u pripremi leta zainteresira i potakne da letenje odaberu kao svoju životnu profesiju. Lani smo napravili 27 takvih letova i nadamo se da će netko od tih mladih ljudi zaista i odabrati civilno ili vojno zrakoplovstvo za profesiju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno