Pravobraniteljica apelira da se djeci u školama osiguraju osnovni uvjeti za zaštitu zdravlja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Prevencija u borbi protiv koronavirusa
Autor: 
HINA
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević apelirala je u srijedu na odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i toplu vodu u sanitarnim čvorovima

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević apelirala je u srijedu na odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i toplu vodu u sanitarnim čvorovima jer se taj nedostatak pokazuje osobito rizičnim danas kad se Hrvatska susreće s epidemijom koronavirusa.

"Proteklih dana primamo pritužbe roditelja zbog neodgovarajućih higijenskih uvjeta u pojedinim školama, u kojima učenicima u toaletima nisu osigurani toaletni papir, topla voda ni sapun. O tome izvještavaju i mediji, ali, nažalost, doznajemo da ponegdje odgovorne osobe negiraju takvo stanje i tvrde da su ti prigovori roditelja neosnovani", stoji u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

Ističe da su se o nedostatku osnovnih higijenskih potrepština u osnovnim i srednjim školama i sami uvjerili proteklih godina prilikom posjeta desecima škola u cijeloj Hrvatskoj i razgovora s učenicima.

U mnogim školama učenici su im se izravno požalili upravo na to, o čemu je Ured pravobraniteljice pisao u izvješću za 2018. i još tada ukazao na neprihvatljivost takvog zanemarivanja potreba djece i zaštite njihova zdravlja.

Taj nedostatak, naglašava Pirnat Dragičević, osobito se pokazuje rizičnim danas kad se i Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, susreće s epidemijom koronavirusa.

Pravobraniteljica smatra kako je nedopustivo da u 21. stoljeću djeci u odgojno-obrazovnim ustanovama, u kojima provode veliki dio vremena, nije osiguran minimum higijenskih uvjeta, jer to u aktualnoj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa predstavlja i dodatni rizik za njihovo zdravlje.

Očekuje da će barem aktualne okolnosti, kad to već nije dosad na odgovarajući način riješeno, napokon prisiliti odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode u sanitarnim čvorovima. 

"Apeliram na sve da se angažiraju kako bi to napokon u svakoj sredini postao neupitni standard na koji djeca mogu računati u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, i danas i ubuduće", poručuje Pirnat Dragičević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno