Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vir ima »najmanju mjenjačnicu na svitu«

04.03.2020. 20:54


U Hrvatskoj i u svijetu gdje se naizgled natječu da naprave što veće i glamuroznije stvari poput trgovinskih centara, postoje male iznimke. Jedna od njih je radnja u Viru koja bi s ponosom mogla nositi titulu »najmanje mjenjačnice na svitu i okolici«, a ima nešto više od dva metra četvorna ili kvadrata tlocrtne površine.
– Mjenjačnica je udobna, velika je taman. Klijenti su ispred, a devize zbog sigurnosnih razloga mijenjamo kroz mali otvor. Iako je malenih dimenzija imamo klima uređaj, zimi i ljeti je nadasve ugodno, divota za raditi. U sklopu poslovne zgrade imamo vlastite sanitarne prostorije, kazala je djelatnica Biserka Begonja, koja je zahvaljujući starom poznanstvu htjela ponešto reći o mjenjačnici i o svom radnom mjestu.
– Već kad si me »uhvatio« na prepad, molim te napiši: Pokraj table za najmanju mjenjačnicu mogla bi s ponosom stajati i tabla s natpisom »imam najboljeg šefa na svitu i okolici«, sasvim ozbiljno će Begonja, koja u mjenjačnici radi četiri godine.
Posjet don Juri Zuboviću, svećeniku Zadarske nadbiskupije, dok je bio župnikom Pridrage i Smilčića, potom Pakoštana i od proteklog ljeta u Viru, donosi pregršt vijesti o organiziranju crkvenim i crkveno-pučkim događanjima koje se održavaju njegovom inicijativom te o zanimljivostima u župnim naseljima primjerenim objavi u Zadarskom listu.
– Vjerojatno se sjećaš minijaturne slastičarnice na zadarskoj Kalelargi u zgradi gdje je bila trgovina gramofonskih ploča i kazeta, nasuprot brijačke zadruge i ulaza u Katastar. Mi u Viru imamo jednu od najmanjih mjenjačnica, upoznao nas je don Jure i mala priča o maloj mjenjačnici u Viru se zakotrljala.